Της Νατάσας Στασινού
Παγκόσμια καταιγίδα σαρώνει την αγορά των κρατικών ομολόγων, καθώς τα τελευταία δεδομένα για τον πληθωρισμό, την ανάπτυξη και την απασχόληση και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού πυροδοτούν προσδοκίες για τις πιο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων εδώ και δύο δεκαετίες.
Η τάση για τη νέα εβδομάδα διεφάνη από νωρίς το πρωί της Δευτέρας με τα κρατικά ομόλογα Αυστραλίας να δέχονται σφυροκόπημα και τις αποδόσεις του να εκτινάσσονται σε υψηλά σχεδόν τριών ετών. Στο 0,205%, τα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές του 2016, έχει σκαρφαλώσει και η απόδοση του ιαπωνικού 10ετους με τους traders να περιμένουν να δουν εάν θα υπάρξει κάποια παρέμβαση από την κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας για να ανακόψει το sell off. Τα βλέμματα των περισσοτέρων όμως είναι σταθερά στραμμένα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία φαίνεται να αλλάζει στάση, με τα «γεράκια» να παίρνουν το πάνω χέρι στο Διοικητικό Συμβούλιο.
Στην τελευταία συνεδρίαση εγκατέλειψε την επισήμανσή της ότι οι αυξήσεις επιτοκίων μέσα στο 2022 είναι «απίθανες» και έδωσε τροφή σε σενάρια για δύο αυξήσεις επιτοκίων της τάξης των 25 μονάδων βάσης έκαστη, τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο. Χθες ο Ολλανδίος κεντρικός τραπεζίτης, Κλάας Κνοτ, ουσιαστικά επιβεβαίωσε ότι έρχεται αύξηση επιτοκίων μέσα στο έτος, γεγονός που αναμένεται να πυροδοτήσει νέες ισχυρότατες πιέσεις στα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης. Ήδη η απόδοση του ελληνικού 10ετους έχει σπάσει το φράγμα του 2%.
Σε παγκόσμιο επίπεδο τα κρατικά ομόλογα βιώνουν το χειρότερο εξάμηνό τους από το 2016, όπως προκύπτει από τον σχετικό δείκτη του Bloomberg. Και τα πράγματα προβλέπεται να γίνουν ακόμη πιο δύσκολα τους επόμενους μήνες, με τις πιθανότητες για αύξηση των επιτοκίων από τη Fed τον Μάρτιο να έχουν αυξηθεί αισθητά, την Τράπεζα της Αγγλίας να έχει προβεί ήδη σε διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων για πρώτη φορά από το 2004 και την ΕΚΤ να ακολουθεί πια λιγότερο διστακτικά.
Τι σημαίνει για την Ελλάδα
Να θυμίσουμε ότι το ελληνικό Δημόσιο πρόλαβε να αντλήσει 3 δισ. ευρώ από τις αγορές με την έκδοση 10ετους ομολόγου πριν ενταθούν οι πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα, στις 19 Ιανουαρίου. Με τις προσφορές να φτάνουν τα 15 δισ. ευρώ, το επιτόκιο της έκδοσης έκλεισε κοντά στο 1,84%, ενώ η απόδοση του 10ετους στην ΗΔΑΤ εκείνο το διάστημα απείχε ακόμη από το 2%, και ήταν στο 1,67%.
Ο ΟΔΔΗΧ σχεδιάζει να αντλήσει συνολικά 12 δισ. ευρώ από τις αγορές φέτος. Η αύξηση του κόστους δανεισμού (αν και έχει υπολογιστεί στις εκθέσεις βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους) προκαλεί σε έναν βαθμό ανησυχία, ειδικά από τη στιγμή που έγινε σαφές πως η ΕΚΤ δεν θα αργήσει πολύ να αυξήσει τα επιτόκια.
Η κεντρική τράπεζα εξακολουθεί πάντως να στηρίζει τα ελληνικά ομόλογα. Αν και αποφάσισε να τερματίσει το έκτακτο πρόγραμμα PEPP τον Μάρτιο, το οποίο περιελάμβανε και ελληνικούς τίτλους παρόλο που είναι ακόμη σε καθεστώς junk, θα δίνει τις απαραίτητες «ενέσεις» μέσω των επανεπενδύσεων.