Το συσσωρευμένο χρέος ιδιωτών και επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο, θα μπορούσε να επιβραδύνει την οικονομική ανάκαμψη από την κρίση της πανδημίας, προειδοποίησε τη Δευτέρα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων οι κυβερνήσεις έλαβαν έκτακτα μέτρα για να στηρίξουν τις οικονομίες από τις επιπτώσεις της Covid-19, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής αποπληρωμής του χρέους ή της προσφοράς δανείων μεγάλης κλίμακας.
Ωστόσο, αυτά τα προγράμματα οδήγησαν σε υψηλότερα επίπεδα χρέους για ορισμένους τομείς, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν διαταραχθεί περισσότερο από την πανδημία, όπως ο τουρισμός και η εστίαση, καθώς και τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος, ανέφερε το ΔΝΤ.
Σε ένα κεφάλαιο του World Economic Outlook,το ΔΝΤ αναφέρει ότι το βάρος του χρέους θα μπορούσε να συγκρατήσει την ανάπτυξη στις ανεπτυγμένες χώρες κατά 0,9% και στις αναδυόμενες αγορές κατά 1,3% τα επόμενα τρία χρόνια.
«Τα ευάλωτα νοικοκυριά και εταιρείες, που έχουν αυξηθεί σε αριθμό και αναλογία κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, αναμένεται να μειώσουν περισσότερο τις δαπάνες, ειδικά σε χώρες όπου το πλαίσιο αφερεγγυότητας είναι αναποτελεσματικό και ο δημοσιονομικός χώρος περιορισμένος», αναφέρεται.
Για να αποφευχθεί η επιδείνωση των προβλημάτων, αναφέρεται, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να προχωρήσουν στη σταδιακή κατάργηση της βοήθειας και των προγραμμάτων.
«Όπου η ανάκαμψη βρίσκεται σε καλό δρόμο και οι ισολογισμοί είναι σε καλή κατάσταση, η δημοσιονομική στήριξη μπορεί να μειωθεί ταχύτερα, διευκολύνοντας το έργο των κεντρικών τραπεζών», αναφέρει το ΔΝΤ.
Για τους προβληματικούς τομείς, σημειώνεται, οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν να προσφέρουν βοήθεια για την αποτροπή χρεοκοπιών ή να παρέχουν κίνητρα για αναδιάρθρωση, αντί για εκκαθάριση.