Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ θα παρακολουθήσουν τη διαδικτυακή σύνοδο κορυφής μεταξύ των ηγετών της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού σήμερα Παρασκευή, για να συζητήσουν για τον κορωνοϊό και την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη, την ώρα που οι παρατεταμένες εμπορικές διαφορές ενδέχεται να δημιουργήσουν εντάσεις κατά τη διάρκεια της συνάντησης.
Η συνάντηση των 21 ηγετών της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC), φιλοξενείται εικονικά από τη Μαλαισία μόλις δύο εβδομάδες αφότου ο Τραμπ έχασε την επανεκλογή του.
Οι ηγέτες της έχουν ζητήσει πιο ανοικτό και πολυμερές εμπόριο για την υποστήριξη της οικονομικής ανάκαμψης και έχουν προειδοποιήσει για τις προστατευτικές εμπορικές πολιτικές.
Αφού ήρθε στην εξουσία το 2017, ο Τραμπ επέβαλε δασμούς σε κινεζικά προϊόντα αξίας δισ. δολαρίων, οι οποίοι ξεκίνησαν έναν εμπορικό πόλεμο μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.
Στην τελευταία σύνοδο κορυφής του APEC το 2018, οι χώρες μέλη δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε ένα κοινό ανακοινωθέν για πρώτη φορά στην ιστορία, καθώς οι ΗΠΑ και η Κίνα διαφώνησαν για το εμπόριο και τις επενδύσεις.
Πριν από τη σημερινή συνάντηση, αρκετοί ηγέτες της APEC προειδοποίησαν για τον προστατευτισμό καθώς ο κόσμος αντιμετωπίζει τον οικονομικό αντίκτυπο του κορωνοϊού.
«Καθώς αντιμετωπίζουμε τη μεγαλύτερη οικονομική πρόκληση αυτής της γενιάς, δεν πρέπει να επαναλάβουμε τα λάθη της ιστορίας υποχωρώντας στον προστατευτισμό», δήλωσε η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζακίντα Άρντερν, μιλώντας στους Διαλόγους των Διευθυνόντων Συμβούλων της APEC.
«Η APEC πρέπει να συνεχίσει να δεσμεύεται για τη διατήρηση των αγορών και του εμπορίου ανοιχτών».
Ο Σι δήλωσε χθες Πέμπτη ότι «η αυξανόμενη μονομερής προσέγγιση, ο προστατευτισμός και ο εκφοβισμός καθώς και η αντίδραση ενάντια στην οικονομική παγκοσμιοποίηση» είχαν προσθέσει κινδύνους και αβεβαιότητα στην παγκόσμια οικονομία.
Παράλληλα τόνισε ότι η Κίνα θα παραμείνει προσηλωμένη στην πολυμέρεια, τη διαφάνεια και τη συνεργασία.
Άλλοι ηγέτες της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού έχουν επίσης εκφράσει την ελπίδα ότι η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν θα συμμετάσχει περισσότερο και θα υποστηρίξει το πολυμερές εμπόριο.
Η Ιαπωνία στοχεύει στην επέκταση της Trans-Pacific Partnership, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιοσιχίντε Σούγκα, ικανοποιώντας ενδεχομένως το ενδιαφέρον της Κίνας και της Βρετανίας να συμμετάσχουν στη συμφωνία.
Ο Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από την εμπορική συμφωνία Trans-Pacific Partnership, την προκάτοχο την CPTPP. Οι ΗΠΑ απουσιάζουν επίσης από τη μεγαλύτερη ομάδα ελεύθερων συναλλαγών στον κόσμο, την Περιφερειακή Συνολική Συμφωνία Εταιρικής Σχέσης (RCEP) – ένα σύμφωνο 15 κρατών που υποστηρίχθηκε από την Κίνα που υπεγράφη την περασμένη εβδομάδα.
Ο Τραμπ δεν συμμετείχε επίσης σε δύο εικονικές συναντήσεις της Ασίας την περασμένη εβδομάδα: τη 10μελή σύνοδο κορυφής των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) και την ευρύτερη Σύνοδο Κορυφής της Ανατολικής Ασίας.
Εκτός από την εργασία για ένα κοινό ανακοινωθέν, οι ηγέτες της APEC αναμένεται επίσης να συζητήσουν για το όραμα της ομάδας μετά το 2020, το οποίο θα αντικαταστήσει τους στόχους του Μπογκόρ του 1994 -μια σειρά στόχων για τη μείωση των εμποδίων στο εμπόριο και τις επενδύσεις- που λήγουν φέτος.
Πηγή: Reuters