Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζητούν από τις ομάδες εργασίας της G7 να διερευνήσουν τρόπους για την κατάσχεση 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία.
Ενώ δεν έχουν ακόμα ληφθεί αποφάσεις και το θέμα κυριαρχεί σε έντονες συζητήσεις στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, η επιτάχυνση των εργασιών για τη δήμευση των περιουσιακών στοιχείων της Μόσχας για την Ουκρανία υπογραμμίζει την αυξανόμενη σημασία της για τη Δύση.
Σύμφωνα με τους Financial Times, που επικαλούνται πηγές με γνώση της κατάστασης, το θέμα συζητήθηκε αυτόν τον μήνα τόσο από τους υπουργούς Οικονομικών της G7 όσο και από τους αναπληρωτές τους, οι οποίοι ανέλυσαν τους τρόπους ανάπτυξης μιας τέτοιας πολιτικής αλλά και την αξιολόγηση των κινδύνων.
Οι ΗΠΑ, με την υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιαπωνίας και του Καναδά, πρότειναν να προχωρήσουν οι προπαρασκευαστικές εργασίες, ώστε οι επιλογές να είναι έτοιμες ενόψει μιας πιθανής συνάντηση των ηγετών της G7 γύρω στις 24 Φεβρουαρίου, ημερομηνία της επίθεσης του Βλαντιμίρ Πούτιν στο Κίεβο το 2022.
Οι τρεις ομάδες εργασίας που πρότεινε η Ουάσιγκτον θα εξετάσουν τα νομικά ζητήματα γύρω από τη δήμευση, τη μέθοδο εφαρμογής μιας τέτοιας πολιτικής και τον μετριασμό των κινδύνων, καθώς και επιλογές για τον καλύτερο τρόπο διοχέτευσης της υποστήριξης στην Ουκρανία.
Επιφυλάξεις
Η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η ΕΕ έχουν εκφράσει ορισμένες επιφυλάξεις και την ανάγκη να αξιολογηθεί προσεκτικά η νομιμότητα της δήμευσης των περιουσιακών στοιχείων της Μόσχας πριν ληφθούν οι όποιες αποφάσεις. Αρκετοί ευρωπαίοι υπουργοί τόνισαν επίσης την ανάγκη διατήρησης υψηλού επιπέδου μυστικότητας σχετικά με τις εργασίες, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνάντησης, που αποκαλύπτουν οι FT.
Στις δυτικές πρωτεύουσες διερευνώνται διάφορες επιλογές, που κυμαίνονται από την απευθείας κατάσχεση και δαπάνη των περιουσιακών στοιχείων της ρωσικής κεντρικής τράπεζας, έως την αξιοποίηση των εσόδων από τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία ή τη χρήση τους ως εγγύηση για δάνεια.
Η Ουάσιγκτον μέχρι στιγμής δεν έχει υποστηρίξει δημόσια την κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων . Ωστόσο, οι ΗΠΑ κυκλοφόρησαν ιδιωτικά ένα έγγραφο συζήτησης φέτος στο πλαίσιο της G7 που υποδηλώνει ότι οι κατασχέσεις των παγωμένων περιουσιακών στοιχείων της Μόσχας θα ήταν νόμιμες ως «ένα αντίμετρο για να παρακινηθεί η Ρωσία να τερματίσει την επιθετικότητά της».
Αλλά η Ευρώπη, όπου βρίσκεται η πλειονότητα των περιουσιακών στοιχείων, είναι πολύ πιο επιφυλακτική, φοβούμενη τις πιθανές επιπτώσεις για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα καθώς και τα αντίποινα από τη Ρωσία.
Η Ιταλία, η οποία αναλαμβάνει την προεδρία της G7 το 2024, είναι μεταξύ εκείνων που ανησυχούν για πιθανά αντίποινα στις εταιρείες της που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία, κάτι που η Μόσχα έχει ήδη απειλήσει να κάνει. Η Ρωσία έχει επίσης προειδοποιήσει ότι θα διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με τις ΗΠΑ ως απάντηση σε οποιαδήποτε κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων.
Πηγή: ΟΤ