Customise Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorised as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyse the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customised advertisements based on the pages you visited previously and to analyse the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

24.6 C
Nicosia
Δευτέρα 12 Μαΐου 2025 | 18:52

Tο Ελ Νίνιο χτυπά τις καλλιέργειες κακάο και εκτοξεύει στα ύψη την τιμή της σοκολάτας

Η τιμή του κακάο, του κύριου συστατικού για την παρασκευή σοκολάτας, σημειώνει ιστορικό ρεκόρ δεκαετιών αυτή την περίοδο, καθώς οι θερμότερες και ξηρότερες καιρικές συνθήκες εμποδίζουν την ανάπτυξη των καλλιεργειών των κόκκων κακάο.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης κακάο αυξήθηκαν στα 3.786 δολάρια ανά μετρικό τόνο τη Δευτέρα, καταγράφοντας ιστορικό ρεκόρ από το 1979, όπω ςαναφέρει το CNBC.

To μεγάλο άλμα στην τιμή του κακάο έρχεται σε μια περίοδο που οι περιοχές καλλιέργειας πλήττονται από αυξημένες θερμοκρασίες και δέχονται λιγότερες βροχοπτώσεις, ειδικά στη Δυτική Αφρική όπου παράγεται μεγάλο μέρος του κακάο στον κόσμο.

Σύμφωνα με τον David Branch, αναλυτή στο Agri-Food Institute της Wells Fargo, η Ακτή Ελεφαντοστού, η Γκάνα, το Καμερούν και η Νιγηρία αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 75% της παγκόσμιας συγκομιδής κόκκων κακάο.

Το κακάο είναι μια επισφαλής καλλιέργεια και τείνει να ευδοκιμεί σε σταθερές θερμοκρασίες, υψηλή υγρασία, άφθονη βροχή, έδαφος πλούσιο σε άζωτο και προστασία από τον άνεμο, δήλωσε ο Branch. Πολλές από αυτές τις καιρικές συνθήκες απουσιάζουν αυτή τη σεζόν, διαταράσσοντας τη συγκομιδή του κακάο.

«Δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για λάθη, γεγονός που καθιστά το κακάο ιδιαίτερα ευάλωτο στην κλιματική αλλαγή», δήλωσε ο Branch.

Η ζέστη και η ξηρότητα που απειλούν τις μεγάλες περιοχές καλλιέργειας κακάο είναι εν μέρει προϊόν του El Niño, ενός φυσικού καιρικού φαινομένου που εκτιμάται ότι θα διαρκέσει μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2024. Αυτή είναι η δεύτερη συνεχόμενη σεζόν που υπάρχει έλλειμμα κακάο. 

Ανοδικά και η ζάχαρη

Σε συνδυασμό με μια ήδη πιεσμένη αγορά ζάχαρης, η έλλειψη κακάο έχει τρομάξει τους μεγάλους παραγωγούς σοκολάτας, αυξάνοντας τις τιμές των κλασικών ζαχαρωτών αυτή την περίοδο του Halloween.

Η τιμή των ζαχαρωτών τον Σεπτέμβριο ήταν κατά 7,5% υψηλότερη από ό,τι πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο δείκτη τιμών καταναλωτή. Μια έρευνα του 2023 από την Εθνική Ομοσπονδία Λιανικής των ΗΠΑ, διαπίστωσε ότι οι καταναλωτές πιθανότατα θα ξοδέψουν 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια για ζαχαρωτά φέτος στο Halloween, έναντι 3,1 δισ. δολαρίων το 2022.

Εκπρόσωπος της εταιρείας κατασκευαστής ζαχαρωτών και σοκολάτας Mars δήλωσε στο CNBC: «Όπως πολλές βιομηχανίες, συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε υψηλό πληθωρισμό και αυξήσεις στο κόστος υλικών. Ωστόσο, εργαζόμαστε για να απορροφήσουμε αυτά τα πρόσθετα κόστη όπου είναι δυνατόν, για να προσφέρουμε προσιτές γλυκές λιχουδιές στην καλύτερη αξία. Δεν έχουμε εφαρμόσει καμία αύξηση τιμών από τον Ιούνιο». 

Οι ειδικές σοκολάτες μέχρι στιγμής δεν έχουν υποστεί αυξήσεις στις τιμές τους λόγω του πιο ακριβού κακάο. Ο Greg D’Alesandre, ο οποίος ηγείται της προμήθειας σοκολάτας για την εξειδικευμένη μάρκα Dandelion Chocolate, είπε ότι οι τιμές της προστατεύονται από την αστάθεια σε ολόκληρη τη βιομηχανία, επειδή η εταιρεία πληρώνει ένα ασφάλιστρο για τους προμηθευτές κακάο υψηλής ποιότητας. Η Dandelion πληρώνει σχεδόν 7.000 δολάρια ανά μετρικό τόνο κακάο, που είναι σχεδόν διπλάσια από την τιμή του εμπορεύματος.

Μια κακή περίοδος καλλιέργειας κακάο κάνει τη σοκολάτα του Halloween όχι μόνο πιο ακριβή, αλλά μερικές φορές την κάνει και μικρότερη καθώς πολλές εταιρείες έχουν προβεί σε μείωση των συσκευασμένων προϊόντων τους ώστε να φανεί ότι κρατούν σταθερές τις τιμές.

Πηγή: ΟΤ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!