Σε αναβάθμιση των εκτιμήσεων του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας για το 2023 προχώρησε την Τρίτη ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), υποβαθμίζοντας, ωστόσο, την πρόβλεψη του για την ανάπτυξη του 2024, καθώς θα έχουν αντίκτυπο οι αυξήσεις των επιτοκίων που έχουν στόχο τη συγκράτηση του πληθωρισμού.
Η παγκόσμια οικονομία αναμένεται πλέον να αναπτυχθεί κατά 3,0% φέτος, από 2,7% που προέβλεπε ο ΟΟΣΑ τον περασμένο Ιούνιο.
Ωστόσο, ο ΟΟΣΑ αναφέρει ότι η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να παραμείνει “κατώτερη των περιστάσεων”, επιβραδυνόμενη στο 2,7% το επόμενο έτος – από 2,9% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη.
«Μετά από μια ισχυρότερη από την αναμενόμενη έναρξη του 2023, η οποία βοηθήθηκε από τις χαμηλότερες τιμές ενέργειας και την επαναλειτουργία της αγοράς της Κίνας (μετά την πανδημία), η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να μετριαστεί», σημειώνει ο ΟΟΣΑ.
«Ο αντίκτυπος της αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής γίνεται ολοένα και πιο ορατός, η επιχειρηματική και καταναλωτική εμπιστοσύνη έχουν μειωθεί και η ανάκαμψη στην Κίνα έχει εξασθενίσει», υπογραμμίζει.
Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως έχουν αυξήσει απότομα το κόστος δανεισμού, σε μια προσπάθεια να τιθασεύσουν τις τιμές καταναλωτή οι οποίες εκτινάχθηκαν στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρσι.
«Ο πληθωρισμός αναμένεται να μετριαστεί σταδιακά το 2023 και το 2024, αλλά θα παραμείνει πάνω από τους στόχους των Κεντρικών Τραπεζών στις περισσότερες οικονομίες», τονίζει ο ΟΟΣΑ.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αύξησε το βασικό της επιτόκιο σε επίπεδο ρεκόρ την περασμένη εβδομάδα, αφήνοντας ωστόσο να νοηθεί ότι αυτή μπορεί να είναι η τελευταία της αύξηση, ενώ η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) αναμένεται να διακόψει τη δική της πορεία αύξησης των επιτοκίων την ερχόμενη Τετάρτη.
Οι αυξήσεις των τιμών καταναλωτή έχουν υποχωρήσει στις ΗΠΑ και την Ευρωζώνη, αλλά παραμένουν πολύ πάνω από τους στόχους του 2% τόσο της Fed όσο και της ΕΚΤ, ενώ οι τιμές του πετρελαίου έχουν ανακάμψει τις τελευταίες εβδομάδες.
Η (Κεντρική) Τράπεζα της Αγγλίας αλλά και οι Κεντρικές Τράπεζες σε Νορβηγία, Σουηδία και Ελβετία λαμβάνουν επίσης αποφάσεις για τα επιτόκια την ερχόμενη Πέμπτη.
«Ακόμη και αν τα επιτόκια πολιτικής δεν αυξηθούν περαιτέρω, οι επιπτώσεις των προηγούμενων αυξήσεων θα συνεχίσουν να λειτουργούν στις οικονομίες για κάποιο χρονικό διάστημα», υπογραμμίζει ο ΟΟΣΑ.
Το κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά έχει αυξηθεί, ενώ οι πιστωτικές συνθήκες έχουν γίνει δυσκολότερες, προσθέτει.
«Σε ορισμένες χώρες παρατηρείται ήδη αύξηση των ποσοστών καθυστέρησης στην αποπληρωμή δανείων και πιστωτικών καρτών και αύξηση των εταιρικών πτωχεύσεων», προειδοποιεί ο ΟΟΣΑ.
Η κρίση στις περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ τον περασμένο Μάρτιο και η πώληση του ευρωπαϊκού τραπεζικού κολοσσού Credit Suisse δείχνουν ότι «παραμένουν οι κίνδυνοι» τα υψηλότερα επιτόκια να «προκαλέσουν πιέσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα», προειδοποιεί επίσης ο ΟΟΣΑ.
Κίνδυνος Κίνας
Επιπλέον, ο ΟΟΣΑ προειδοποιεί ότι «μια εντονότερη από την αναμενόμενη επιβράδυνση στην Κίνα αποτελεί έναν πρόσθετο βασικό κίνδυνο που θα έπληττε την αύξηση της παραγωγής σε ολόκληρο τον κόσμο».
Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αντιμετωπίζει φέτος δυσκολίες στην ανάπτυξη μετά από τρία χρόνια περιορισμών λόγω της πανδημίας Covid-19 και του τεράστιου χρέους στον τομέα των ακινήτων.
Ο ΟΟΣΑ υποβάθμισε τις προοπτικές ανάπτυξης της Κίνας, στο 5,1% για φέτος, ενώ θα επιβραδυνθεί στο 4,6% το 2024, εκτίμηση που είναι κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερη από τις προηγούμενες προβλέψεις του Οργανισμού.
Ενώ αύξησε τις εκτιμήσεις του για τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, τις ΗΠΑ, αναφέρει ότι η ανάπτυξη των ΗΠΑ θα επιβραδυνθεί από 2,2% το 2023 σε 1,3% το επόμενο έτος.
Αν και η αμερικανική οικονομία «έχει αποδειχθεί μέχρι στιγμής απροσδόκητα ανθεκτική στην απότομη αύξηση των επιτοκίων», οι επιπτώσεις των αυστηρότερων χρηματοπιστωτικών συνθηκών «αναμένεται να γίνουν όλο και πιο ορατές», προσθέτει ο ΟΟΣΑ.
Ο οργανισμός μείωσε τις προβλέψεις του για την Ευρωζώνη, αναμένοντας ανάπτυξη 0,6% φέτος και 1,1% το 2024, καθώς η γερμανική οικονομία αντιμετωπίζει αρκετές δυσκολίες.
Οι προοπτικές ανάπτυξης της Ιαπωνίας αυξήθηκαν κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες, στο 1,8% για το 2023, αλλά μειώθηκαν κατά 0,1 μονάδες, στο 1,0% για το 2024.
ΚΥΠΕ