H Koύβα θα προχωρήσει στην πρώτη υποτίμηση του πέσο από την επανάσταση του 1959 και στην κατάργηση του συστήματος των δύο νομισμάτων καθώς η κομμουνιστική κυβέρνηση της χώρας είναι αντιμέτωπη με τη χειρότερη κρίση μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.
Όπως ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης ο πρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντίαζ-Κανέλ, η ισοτιμία του κουβανικού νομίσματος με το αμερικανικό – η οποία μέχρι σήμερα διατηρούνταν σταθερή στο 1 προς 1 – θα υποτιμηθεί στα 24 πέσο το δολάριο από τις 1 Ιανουαρίου.
Αυτή είναι και η ισοτιμία που χρησιμοποιούσαν οι πολίτες στις καθημερινές τους συναλλαγές για την ανταλλαγή ενός δεύτερου νομίσματος, του μετατρέψιμου πέσο. Το νόμισμα αυτό θα καταργηθεί από τη νέα χρονιά.
Οι οικονομολόγοι έχουν προ καιρού προειδοποιήσει ότι το σύστημα με τα δύο νομίσματα της Κούβας είναι δύσχρηστο, εμποδίζοντας τις εξαγωγές και ενθαρρύνοντας μόνο τις εισαγωγές.
Κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, η κυβέρνηση θα επιτρέπει τα μετατρέψιμα πέσο στην τωρινή τιμή των 24 για ένα για έξι μήνες, ενώ θα μετατρέψει τους χρηματικούς λογαριασμούς με μετατρέψιμα πέσο.
Σύμφωνα με τους Financial Times, ο κ. Ντίαζ-Κανέλ προειδοποίησε ότι το μέτρο δεν είναι μια μαγική συνταγή που θα λύσει όλα τα προβλήματα της χώρας, αλλά θα ανοίξει τον δρόμο.
«Αυτό θα φέρει τη χώρα σε καλύτερη θέση να εφαρμόσει τους αναγκαίους μετασχηματισμούς για την αναβάθμιση του οικονομικού και κοινωνικού μας μοντέλου» τόνισε.
Τα μέτρα της κυβέρνησης
Η κυβέρνηση της Κούβας ανησυχεί για το ενδεχόμενο η υποτίμηση του νομίσματος να προκαλέσει επεισόδια, καθώς πρόσφατα πολλοί καλλιτέχνες εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους ζητώντας μεγαλύτερες ελευθερίες.
Η κυβέρνηση σκοπεύει να δώσει πενταπλάσιους μισθούς και συντάξεις για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό ο οποίος θα προκληθεί από την υποτίμηση. Ωστόσο, το 40% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και οι εργάτες γης, θα δουν μειώσεις στα έσοδά τους.
Οικονομολόγοι σχολιάζουν ότι η Κούβα πάει να κάνει το «big bang» στο νόμισμά της, αν και δεν θα υπάρξει πλήρης ένωση των δύο διαφορετικών νομισμάτων.
Mέρος των νέων μεταρρυθμίσεων της Αβάνας είναι και το ψαλίδισμα στις επιχορηγήσεις στις κρατικές εταιρείες, οι οποίες θα χτυπηθούν ιδιαίτερα από την κατάργηση του μετατρέψιμου πέσο.
Πώς η οικονομία της Κούβας οδηγήθηκε στην καταστροφή
Η καταστροφική επίδραση του κοροναϊού στον τουρισμό, η μείωση στα κέρδη από εξαγωγές ιατρικών υπηρεσιών και οι αυστηρότερες αμερικανικές κυρώσεις έχουν φέρει τρομερή έλλειψη μετρητών στην Κούβα.
Η έλλειψη βασικών αγαθών και οι ουρές στα καταστήματα έγιναν χαρακτηριστικό της ζωής στην Κούβα από τότε που η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε αυστηρότερες κυρώσεις στη χώρα το 2019.
Οι ελλείψεις οξύνθηκαν από την πανδημία, καθώς η Κούβα εισάγει περίπου το 60% των τροφίμων, των καυσίμων, των φαρμάκων και των αγροτικών της προϊόντων.
Η κυβέρνηση της Κούβας δεν έχει εκδώσει ακόμη οικονομικά στοιχεία για τη φετινή χρονιά, αλλά ο ΟΗΕ προβλέπει συρρίκνωση της οικονομίας της κατά 8%.
Πηγή: in.gr