Ο χριστουγεννιάτικος στολισμός του πλανήτη οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στην κινεζική πόλη Yiwu, η οποία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός πλαστικών ταράνδων, λαμπτήρων και άλλων χριστουγεννιάτικων στολιδιών. Για την ακρίβεια η πόλη Yiwu είναι υπεύθυνη για το 80% των 6,1 δισ. δολαρίων που «παράγουν» τα χριστουγεννιάτικα προϊόντα που εξάγονται ετησίως από την Κίνα. Ενδεικτικό του μεγέθους της παραγωγής της μικρής κινεζικής πόλης με πληθυσμό 1 εκατ., είναι το γεγονός ότι το 45% των προϊόντων που κατασκευάζονται εκεί απορροφώνται στις ΗΠΑ.
Ωστόσο, φέτος τα εργοστάσια της περιοχής δεν έχουν καταφέρει να ξεφύγουν από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η βιομηχανική παραγωγή παγκοσμίως.
Υπεύθυνη για το 80% των 6,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε χριστουγεννιάτικα προϊόντα που εξάγονται ετησίως από την Κίνα, η πόλη περίπου 175 μίλια νοτιοδυτικά της Σαγκάης είναι μια μικρογραφία των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι κατασκευαστές και οι λιανοπωλητές σε όλο τον κόσμο καθώς τελειώνουν άλλο ένα έτος που μαστίζεται από διαταραγμένες και παραμορφωμένες αλυσίδες εφοδιασμού . Σπίτι σε λίγο περισσότερο από 1 εκατομμύριο ανθρώπους, περίπου το 45% των προϊόντων που φτιάχνει ο Yiwu πηγαίνει μόνο στις ΗΠΑ.
Η παγκόσμια τάση στη βιομηχανία θέλει τις ελλείψεις σε πρώτες ύλες να αυξάνουν το κόστος παραγωγή των προϊόντων, τα οποία με τη σειρά τους καθυστερούν σημαντικά στο ταξίδι τους από τα εργοστάσια μέχρι τα ράφια των καταστημάτων της Δύσης.
Επιπλέον, από τα μέσα Οκτωβρίου, η κινεζική πόλη που τροφοδοτεί με χριστουγεννιάτικα σύνεργα τον κόσμο, δεν έχει καταφέρει επίσης να γλιτώσει από την έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας που πλήττει συνολικά την Κίνα, και η οποία ανάγκασε σε αναζήτηση νέων μορφών ηλεκτροδότηση ή και αναστολή αρκετές βιομηχανίες.
Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της Ένωσης Βιομηχανίας Χριστουγέννων Yiwu, Cai Qinliang, η πλειονότητα των παραγγελιών είχε ήδη αποσταλεί από την πόλη όταν ξεκίνησαν οι διακοπές ρεύματος. Ωστόσο, οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις μεταφορές και η άνοδος των τιμών στα μέταλλα και τα πλαστικά, σημαίνουν ότι οι καταναλωτές μπορεί να πρέπει να πληρώσουν περισσότερα για τα χριστουγεννιάτικα στολίδια τους φέτος, όπως εξηγεί ο ιδιοκτήτης ενός εργοστασίου στην περιοχή, Chen Jiang.
Ο ίδιος, όπως αναφέρει στο Bloomberg, λόγω του αυξανόμενου κόστους υλικών, αύξησε τις τιμές του πάνω από 10% από τον Ιούνιο. Οι διακοπές ρεύματος, οι οποίες ανάγκασαν το εργοστάσιό του να μειώσει την παραγωγή σε μόλις τρεις ημέρες την εβδομάδα τον Οκτώβριο, αύξησαν τα λειτουργικά του έξοδα στο τέλος της υψηλής περιόδου.
Να σημειωθεί ότι οι επιχειρήσεις μειώθηκαν στο μισό πέρυσι, καθώς η πανδημία διατάραξε την παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία και οι μεγάλοι πελάτες έσπαυσαν να ακυρώσουν τις παραγγελίες. Τα πράγματα φαινόταν να βελτιώνται τον Μάρτιο, καθώς οι λιανέμποροι που ξεστόκαραν έσπευσαν να κάνουν παραγγελίες νωρίτερα από το συνηθισμένο για να διασφαλίσουν ότι ήταν καλά προετοιμασμένοι για την επόμενη σεζόν.
Παρόλα αυτά τους βρήκαν νέες δυσκολίες, με τις αυξανόμενες τιμές των εμπορευμάτων να οδηγούν στον ταχύτερο πληθωρισμό για την κινεζική βιομηχανία τα τελευταία 26 χρόνια τον Σεπτέμβριο.
«Τελικά το κόστος θα βαρύνει τους καταναλωτές», δήλωσε ο Ding Shuang, επικεφαλής οικονομολόγος στην Standard Chartered Plc. «Οι εξαγωγείς και τα παγκόσμια μπραντ μπορεί να απορροφούν το κόστος μόνο προσωρινά, αλλά οι εταιρείες δεν θα συνεχίσουν να κάνουν επιχειρηματικές δραστηριότητες εάν έχουν ζημίες. Εάν αποχωρήσουν περισσότερες εταιρείες από την αγορά, η προσφορά θα μειωθεί και οι τιμές θα αυξηθούν περαιτέρω, καθώς οι εναπομείναντες παραγωγοί θα έχουν μεγαλύτερη τιμολογιακή ισχύ», εξήγησε.
naftemporiki.gr