Ο Πρωθυπουργός του Πακιστάν Σαμπάζ Σαρίφ είπε την Παρασκευή ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να συμφωνήσει με τους όρους του ΔΝΤ, οι οποίοι είναι “πέραν κάθε φαντασίας”, καθώς η χώρα παλεύει με μια αυξανόμενη οικονομική κρίση.
Αντιπροσωπεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έφθασε στο Πακιστάν την Τρίτη για συνομιλίες τελευταίας στιγμής, για να ξαναζωντανέψει τη ζωτικής σημασίας οικονομική βοήθεια που καθυστέρησε για μήνες.
Η κυβέρνηση τάχθηκε ενάντια σε φορολογικές αυξήσεις και περικοπή επιδοτήσεων, που απαίτησε το ΔΝΤ, φοβούμενη τις αντιδράσεις μπροστά στις εκλογές του Οκτωβρίου.
“Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες αλλά θα πω μόνο ότι η οικονομική πρόκληση είναι πέραν κάθε φαντασίας. Οι συνθήκες, στις οποίες θα πρέπει να συμφωνήσουμε με το ΔΝΤ είναι πέραν κάθε φαντασίας. Αλλά θα πρέπει να συμφωνήσουμε με αυτούς τους όρους”, είπε ο Σαρίφ σε δηλώσεις του στην τηλεόραση.
Η οικονομία του Πακιστάν βρίσκεται σε δεινή θέση, πλήττεται από την κρίση του ισοζυγίου πληρωμών καθώς προσπαθεί να εξυπηρετήσει υψηλά επίπεδα εξωτερικού χρέους, εν μέσω πολιτικού χάους και επιδείνωσης της ασφάλειας.
Τα συναλλαγματικά αποθέματα μειώθηκαν και πάλι αυτή την εβδομάδα στα 3,1 δισεκατομμύρια δολάρια, κάτι που σύμφωνα με τους αναλυτές θα έφταναν για να καλύψουν λιγότερο από τρεις εβδομάδες εισαγωγών, ενώ η ρουπία βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.
Τα στοιχεία της Τετάρτης έδειξαν ότι ο ετήσιος πληθωρισμός είχε ανέλθει σε υψηλό 48 ετών, με τους Πακιστανούς να δυσκολεύονται να αγοράσουν βασικά είδη διατροφής.
Ο προηγούμενος Πρωθυπουργός, Ίμραν Χαν, είχε διαπραγματευτεί δάνειο πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων με το ΔΝΤ το 2019. Ωστόσο υπαναχώρησε από τη δέσμευσή του να περικόψει επιδοτήσεις και παρεμβάσεις στην αγορά που περιόριζαν την κρίση του κόστους ζωής, με αποτέλεσμα το πρόγραμμα να καθυστερήσει.
Το Γαλλικό Πρακτορείο αναφέρει ότι αυτό είναι σύνηθες μοτίβο στο Πακιστάν, όπου πάνω από είκοσι συμφωνίες με το ΔΝΤ έχουν επιτευχθεί τις τελευταίες δεκαετίες, οι οποίες δεν τηρήθηκαν.
Πηγή: ΚΥΠΕ