Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δήλωσε ότι οι συζητήσεις με τη Σρι Λάνκα για ένα πιθανό πρόγραμμα δανείου από το ΔΝΤ βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο και οποιαδήποτε συμφωνία θα απαιτούσε «επαρκείς διαβεβαιώσεις» ότι τα χρέη της νησιωτικής χώρας μπορούν να μπουν σε βιώσιμη πορεία.
Σε δήλωση που στάλθηκε μέσω email στο Reuters, ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στη Σρι Λάνκα Μασαχίρο Νοζάκι είπε ότι η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα συζήτησε τις επιλογές δανεισμού και τα σχέδια πολιτικής με αντιπροσωπεία της Σρι Λάνκα την Τρίτη.
“Ένα πρόγραμμα που θα υποστηρίζεται από το ΔΝΤ θα πρέπει να σχεδιαστεί για να επιλύσει τα οξύτατα προβλήματα του ισοζυγίου πληρωμών της Σρι Λάνκα και να επαναφέρει την οικονομία σε μια βιώσιμη ανάπτυξη όσο το δυνατόν νωρίτερα”, δήλωσε ο Nozaki.
Ο Νοζάκι είπε ότι το ΔΝΤ «ανησυχεί πολύ για την τρέχουσα οικονομική κρίση στη Σρι Λάνκα και τις κακουχίες που υποφέρουν οι άνθρωποι, ιδιαίτερα οι φτωχοί και ευάλωτοι».
Ωστόσο, σημείωσε ότι το προσωπικό του ΔΝΤ είχε καθορίσει τον περασμένο μήνα σε ετήσια οικονομική ανασκόπηση ότι το δημόσιο χρέος της Σρι Λάνκα ύψους 51 δισ. δολαρίων, δεν ήταν βιώσιμο και η χώρα πρέπει να λάβει μέτρα για να αποκαταστήσει τη βιωσιμότητα του χρέους πριν από οποιονδήποτε δανεισμό από το ΔΝΤ, συμπεριλαμβανομένου του έκτακτου Μέσου Ταχείας Χρηματοδότησης (RFI).
Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρει ότι πηγές του Υπουργείου Οικονομικών της χώρας κατέστησαν σαφές ότι η αναδιάρθρωση του χρέους θα απαιτήσει από τους πιστωτές να αποδεχτούν ένα «κούρεμα» — μείωση της αξίας των περιουσιακών τους στοιχείων — ή να συμφωνήσουν σε μεγαλύτερες περιόδους αποπληρωμής.
Αυτή η αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους απαιτεί συνήθως μια αναδιάρθρωση ή τον επαναπροσδιορισμό του δημόσιου χρέους, κάτι που στην περίπτωση της Σρι Λάνκα θα απαιτούσε συνεργασία από την Κίνα, έναν από τους μεγαλύτερους διμερείς πιστωτές της, αναφέρει το Reuters.
Η Σρι Λάνκα άνοιξε συνομιλίες με το ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα, αφού ανακοίνωσε την πρώτη αθέτηση πληρωμών για εξωτερικούς δανεισμούς, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Η χώρα της Νότιας Ασίας βρίσκεται στη χειρότερη οικονομική κρίση της από την ανεξαρτησία το 1948 και έχει συγκλονιστεί από ένα κύμα διαμαρτυριών για την έλλειψη τροφίμων και καυσίμων, προσθέτει.
Πριν από σχεδόν δύο εβδομάδες, η κυβέρνηση σχεδόν διπλασίασε τα βασικά επιτόκια και επέτρεψε στο νόμισμα να υποτιμηθεί ταχύτερα, ελπίζοντας ότι η κίνηση θα ενθάρρυνε τις εισροές ξένου νομίσματος. Τη Δευτέρα, ο Πρόεδρος Gotabaya Rajapaksa παραδέχτηκε ότι η Σρι Λάνκα έπρεπε να είχε πάει στο ΔΝΤ «πολύ νωρίτερα».
Η χώρα έχει έλλειψη δολαρίων για να χρηματοδοτήσει ακόμη και τα σημαντικά απαραίτητα είδη βασικής ανάγκης, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων, των καυσίμων και των φαρμάκων. Οι εκτεταμένες ελλείψεις έχουν πυροδοτήσει πανεθνικές διαδηλώσεις που έγιναν βίαιες την Τρίτη.
Ένας άνδρας πυροβολήθηκε και άλλοι 29 τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις σε μια κεντρική πόλη, ενώ δεκάδες χιλιάδες συνέχισαν τις διαδηλώσεις έξω από το γραφείο του Προέδρου στο Κολόμπο ζητώντας την παραίτησή του.
Το ΔΝΤ χρησιμοποίησε εκτενώς τα δάνεια RFI χαμηλών όρων για να βοηθήσει τις χώρες κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19 και παρείχε τέτοια δάνεια για να διευκολύνει τα προβλήματα του ισοζυγίου πληρωμών μετά από φυσικές καταστροφές, συγκρούσεις και σοκ στις τιμές των εμπορευμάτων.
«Αυτές οι σκέψεις θα πρέπει να εξεταστούν για ένα πιθανό RFI για τη Σρι Λάνκα, μόλις ληφθούν επαρκείς διαβεβαιώσεις ότι θα επιλυθεί η βιωσιμότητα του χρέους», είπε ο Nozaki.
Πρόσθεσε ότι ο συγκεκριμένος σχεδιασμός ενός δανείου του ΔΝΤ στη Σρι Λάνκα, συμπεριλαμβανομένων των στόχων του προγράμματος και των όρων, θα συμφωνηθεί μέσω εκτενών συζητήσεων μεταξύ της κυβέρνησης και του προσωπικού του ΔΝΤ.
«Οι συζητήσεις είναι ακόμη σε πρώιμο στάδιο», είπε ο Νοζάκι.