Η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία πρέπει να κάνουν περισσότερα για να αντιμετωπίσουν τα αυξανόμενα επίπεδα χρέους και ελλείμματος, δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ στα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης, επισημαίνοντας την «πολύ μέτρια» ευρωπαϊκή ανάπτυξη που καταγράφεται μετά την πανδημία του κορωνοϊού.
«Αυτές οι τρεις χώρες είδαν τους δείκτες χρέους τους προς το ΑΕΠ να εκτοξεύονται σημαντικά», δήλωσε η ίδια σε συνέντευξή της σε διάφορες εφημερίδες, σύμφωνα με απομαγνητοφωνημένο κείμενο που δημοσίευσε την Πέμπτη η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera.
«Η δημοσιονομική τους αντίδραση στην Covid-19 ήταν πολύ ισχυρή, αλλά οδήγησε σε αύξηση των επιπέδων χρέους και ελλείμματος. Έτσι, τώρα πρέπει πραγματικά να σκύψουν το κεφάλι και να προχωρήσουν σε δημοσιονομικές προσαρμογές», υπογράμμισε.
Για την Ιταλία, «το πρόβλημα επιτείνεται από την επιβράδυνση της ανάπτυξης ως αποτέλεσμα της απόσυρσης των μέτρων στήριξης», είπε.
Η κ. Γκεοργκίεβα είπε ότι «ο προϋπολογισμός για την Ιταλία θα πρέπει να ενισχυθεί: η δημοσιονομική προσαρμογή που πραγματοποιεί η Ιταλία δεν πρόκειται να λειτουργήσει αρκετά γρήγορα για να μειωθούν τα ελλείμματα και τα επίπεδα χρέους».
Αναφέροντας ότι η Γαλλία είναι «σε καλύτερη θέση, επειδή η ανάπτυξη εκεί είναι πιο ευνοϊκή για τη δημοσιονομική προσαρμογή», η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ δήλωσε ωστόσο ότι «το 2024 πρέπει να είναι μια νέα σελίδα για τη Γαλλία όσον αφορά τη σύσφιξη» της δημοσιονομικής πολιτικής.
Επίσης, ανέφερε ότι η Ισπανία, η οποία «επωφελήθηκε από τη μεγάλη ανάκαμψη των υπηρεσιών και του τουρισμού» προβλέπει (δημοσιονομική) προσαρμογή 0,3%, την οποία, όπως είπε, το ΔΝΤ θεωρεί αποδεκτή, εφόσον «δεν ανανεωθούν τα μέτρα στήριξης που αναμένεται να λήξουν στο τέλος του έτους».
Συνολικά, επισήμανε τις ανησυχίες για την οικονομική ανάκαμψη στην Ευρώπη.
«Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν ανακάμψει στην προ της πανδημίας τάση τους, η Ευρωζώνη εξακολουθεί να βρίσκεται 2% κάτω από την, προ της πανδημίας, τάση της και η ανάπτυξη είναι πολύ μέτρια», είπε, αναφέροντας ως κύριους παράγοντες τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις δημογραφικές προκλήσεις.
Ερωτηθείσα σχετικά με τον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, η Γκεοργκίεβα είπε ότι ο παγκόσμιος οικονομικός αντίκτυπος είναι ελάχιστος μέχρι στιγμής, αλλά αυτό θα μπορούσε να αλλάξει εάν η σύγκρουση παραταθεί ή ενταθεί.
«Οικονομικά, ο σημαντικότερος αντίκτυπος είναι στο επίκεντρο της σύγκρουσης. Στη Γάζα, η καταστροφή είναι τεράστια», πρόσθεσε.
«Η ανάπτυξη στο Ισραήλ θα επηρεαστεί αναπόφευκτα», ξεκαθάρισε.