Η Fitch υποβάθμισε περαιτέρω την αξιολόγηση του δημόσιου χρέους της Τουρκίας σε στην κατηγορία junk (σκουπίδια), λέγοντας ότι οι πολιτικές της κυβέρνησης συμβάλλουν σε «σπιράλ πληθωρισμού» και αποθαρρύνουν τις εισροές κεφαλαίων.
Η εταιρεία αξιολόγησης μείωσε το αξιόχρεο της Τουρκίας στο Β από Β+, φτάνοντάς την πέντε βαθμίδες κάτω από τον επενδυτικό βαθμό. Οι προοπτικές για την Τουρκία είναι αρνητικές, ανέφερε ο οίκος Fitch.
«Καθοδηγούμενη από πολιτικούς λόγους, η κεντρική τράπεζα διατήρησε το επιτόκιο πολιτικής της στο 14% από τον Δεκέμβριο του 2021, παρά τη ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού, τον αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία στις αγορές εμπορευμάτων και τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής στις περισσότερες προηγμένες οικονομίες», έγραψε ο οίκος αξιολόγησης.
Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας διατήρησε το επιτόκιο πολιτικής της αμετάβλητο φέτος, παρόλο που ο ετήσιος πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 78,6% τον Ιούνιο. Κατά συνέπεια, η χώρα έχει τη χαμηλότερη πραγματική απόδοση στον κόσμο με μείον 64,6%.
Αντί να αυξήσουν τα επιτόκια για να αντιμετωπίσουν την άνοδο των τιμών και την αποδυνάμωση του νομίσματος, οι αρχές έχουν θέσει αρκετά ανορθόδοξα μέτρα φέτος. Η τραπεζική ρυθμιστική αρχή απαγόρευσε τα φθηνότερα δάνεια σε λίρες σε εταιρείες πλούσιες σε ξένο νόμισμα στην τελευταία προσπάθεια να στηρίξει το νόμισμα και να μειώσει την πίεση του πληθωρισμού.
«Η εστίαση της κυβέρνησης στη διατήρηση της υψηλής ανάπτυξης τροφοδοτεί τη ζήτηση συναλλάγματος, τις πιέσεις υποτίμησης στη λίρα, τη μείωση των διεθνών αποθεμάτων και τον αυξανόμενο πληθωρισμό και αποθαρρύνει τις εισροές κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση του υψηλότερου ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών», πρόσθεσε ο Fitch.
Η τουρκική λίρα έχει χάσει φέτος περισσότερο από το 20% της αξίας της έναντι του δολαρίου.
Η χώρα έχασε την επενδυτική της βαθμίδα από τη Fitch τον Ιανουάριο του 2017 και έκτοτε έχει υποβαθμιστεί περαιτέρω τέσσερις φορές.