Ο πληθωρισμός στην Τουρκία ξεπέρασε το όριο του 80% τον Αύγουστο σε διάστημα έτους, έναντι 79,6% τον Ιούλιο, επίπεδο ρεκόρ από το 1998, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.
Αυτή η πολύ μεγάλη άνοδος των τιμών εξηγείται σε μεγάλο μέρος από την κατάρρευση της τουρκικής λίρας, η οποία έχει χάσει μέσα σε ένα χρόνο σχεδόν 55% της αξίας της έναντι του δολαρίου.
Ο Ερντογάν και η νομισματική πολιτική
Αντίθετα από τις κλασικές οικονομικές θεωρίες, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκτιμά ότι τα υψηλά επιτόκια ευνοούν τον πληθωρισμό. Όμως η ανορθόδοξη νομισματική πολιτική του έχει επιφέρει μια πτώση του εθνικού νομίσματος, πράγμα που τροφοδοτεί την άνοδο των τιμών.
Έτσι η τουρκική κεντρική τράπεζα εξέπληξε για άλλη μια φορά τις αγορές στα μέσα Αυγούστου, μειώνοντας το κύριο επιτόκιό της από 14% σε 13% παρά τον καλπάζοντα πληθωρισμό.
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή είναι το κόστος ζωής», παραδέχθηκε την περασμένη Τρίτη ο αρχηγός του τουρκικού κράτους, ο οποίος αρνείται ωστόσο να αλλάξει κατεύθυνση στην οικονομική πολιτική του εννιάμισι μήνες πριν από τις επόμενες προεδρικές εκλογές.
Η άνοδος των τιμών
Παρά τις δύο αυξήσεις του κατώτατου μισθού που έχουν γίνει από την 1η Ιανουαρίου, η άνοδος των τιμών είναι δύσκολο να αντιμετωπισθεί από ένα μέρος των Τούρκων.
Η αντιπολίτευση και πολλοί οικονομολόγοι κατηγορούν εξάλλου το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής (Tüik) ότι υποτιμά τουλάχιστον κατά το ήμισι την έκταση του πληθωρισμού.
Η Ομάδα Έρευνας για τον Πληθωρισμό (ENAG), που αποτελείται από ανεξάρτητους τούρκους οικονομολόγους, υποστήριξε έτσι σήμερα το πρωί ότι ο πληθωρισμός τον Αύγουστο έφθασε το 181,4% σε διάστημα έτους.
Η Τουρκία έχει διψήφιο πληθωρισμό σχεδόν συνεχώς από τις αρχές του 2017, όμως αυτός δεν είχε φθάσει ποτέ σε τέτοια επίπεδα από την άνοδο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην εξουσία, το 2003.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ