Σε μείωση των επιτοκίων προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, ολοκληρώνοντας τον κύκλο των των αμετάβλητων επιτοκίων που ακολουθούσε επί μήνες και σοκάροντας την αγορά καθώς ο πληθωρισμός έχει εκτοξευθεί σε υψηλό 24 ετών, στο 79,6% τον Ιούλιο.
Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, η λίρα υποχώρησε απότομα, με την ισοτιμία της να διαμορφώνεται στο 1 προς 18,14 του αμερικανικού δολαρίου. Πρόκειται για το πιο αδύναμο επίπεδο σε ενδοημερήσια βάση από τη σοβαρή υποχώρηση στα τέλη του περασμένου έτους. Το τουρκικό νόμισμα έχει υποχωρήσει περισσότερο από 25% το 2022, καθώς ο πληθωρισμός και η βαθιά ανησυχία για την ανορθόδοξη νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας έχει ωθήσει τους ξένους επενδυτές να εγκαταλείψουν την αγορά.
Ειδικότερα, η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής με επικεφαλής τον κυβερνήτη Σαχάπ Καβτσιόγλου μείωσε την Πέμπτη τα επιτόκια στο 13%. Η κεντρική τράπεζα κρατούσε σταθερά τα επιτόκια για επτά μήνες, και οι οικονομολόγοι δεν προέβλεπαν κάποια αλλαγή στην πολιτική της.
Η κεντρική τράπεζα υποστήριξε η απόφασή της δεν σημαίνει ότι ξεκινά έναν κύκλο νομισματικής χαλάρωσης, λέγοντας: «το ενημερωμένο επίπεδο του επιτοκίου είναι επαρκές με τις τρέχουσες προοπτικές».«Είναι σημαντικό οι χρηματοοικονομικές συνθήκες να παραμείνουν υποστηρικτικές για να διατηρηθεί η δυναμική ανάπτυξης της βιομηχανικής παραγωγής και η θετική τάση στην απασχόληση σε μια περίοδο αυξανόμενων αβεβαιοτήτων σχετικά με την παγκόσμια ανάπτυξη καθώς και κλιμάκωσης του γεωπολιτικού κινδύνου», ανέφερε επίσης.
«Η μείωση του κύριου επιτοκίου για τη στήριξη της ανάπτυξης υποδηλώνει ότι η επαναφορά του πληθωρισμού σε φυσιολογικά επίπεδα δεν είναι πλέον ο πρωταρχικός στόχος», σχολίασε ο Simon Harvey της Monex Europe.
Η ξαφνική επανέναρξη της νομισματικής τόνωσης σε λιγότερο από ένα χρόνο πριν από τις εκλογές αντανακλά την αποφασιστικότητα των τουρκικών αρχών να ακολουθήσουν την υπόσχεση του Τούρκου προέδρου τον Ιούνιο για μειώσεις των επιτοκίων, παρά τον πληθωρισμό και κόντρα στην τάση που ακολουθούν οι υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες αυξάνοντας το κόστος δανεισμού για να περιορίσουν τον πληθωρισμό.
Η αύξηση των επιτοκίων δεν είναι στην ατζέντα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος παραμένει ταγμένος στην ανορθόδοξη πολιτική του που θέλει τα χαμηλότερα επιτόκια να περιορίζουν τον πληθωρισμό. Παράλληλα, απομακρύνει όσους αξιωματούχους διορίζονται στην κεντρική τράπεζα και οι αποφάσεις τους δεν υπηρετούν τα erdoganomics του.
Να σημειωθεί ότι η απόφαση έρχεται τρεις εβδομάδες αφότου η κεντρική τράπεζα αναθεώρησε υψηλότερα τις φετινές προβλέψεις για τον πληθωρισμό κατά σχεδόν 18 ποσοστιαίες μονάδες.
Μια αύξηση άνω των 10 δισ. δολαρίων στα ακαθάριστα αποθεματικά της Τουρκίας σε διάστημα μόλις δύο εβδομάδων- μετά από μεταφορές χρημάτων από τη Ρωσία για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού- μπορεί να έδωσε στην κεντρική τράπεζα τη σιγουριά ότι μπορεί να περιμένει πιέσεις, ιδίως καθώς οι αξιωματούχοι αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα κορυφωθεί σύντομα, αναφέρει το Bloomberg.
«Δεδομένου του ευνοϊκότερου παγκόσμιου σκηνικού, δηλαδή της πτώσης των προσδοκιών για τα επιτόκια, σε σύγκριση με νωρίτερα φέτος και των εισροών κεφαλαίων από τη Ρωσία, η πτώση είναι απίθανο να προκαλέσει άμεση κρίση εμπιστοσύνης στη λίρα. Ωστόσο, με τον πληθωρισμό να επιταχύνεται ξανά τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο, η λίρα θα είναι σε ανώμαλη πορεία», εκτίμησε ο Per Hammarlund της SEB.