Επιβράδυνση παρουσίασε ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Δεκέμβριο για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, καταγράφοντας απότομη πτώση καθώς το κόστος των καυσίμων και των τροφίμων μειώθηκε.
Πρόκειται για μια εξέλιξη που θα μπορούσε να ενισχύσει τη θέση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πριν από τις εκλογές, αλλά είναι απίθανο να ανακουφίσει τα νοικοκυριά που υποφέρουν από την κρίση κόστους ζωής.
Αναλυτικότερα, σε ετήσια βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 64,3% τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η κρατική στατιστική υπηρεσία την Τρίτη.
Πρόκειται για την ταχύτερη πτώση του ετήσιου πληθωρισμού εδώ και τουλάχιστον 22 χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι ο πληθωρισμός έφτασε στο 84,4% τον Νοέμβριο, ενώ ένα μήνα νωρίτερα, τον Οκτώβριο, εκτινάχθηκε σε υψηλό 24 ετών.
Η μέτρηση του Δεκεμβρίου ήταν χαμηλότερη από το 66,8% που είχαν προβλέψει οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters.
Τα επίσημα στοιχεία επωφελήθηκαν από τη θετική «επίδραση της βάσης σύγκρισης» (με τον υψηλό δείκτη πριν από ένα χρόνο να μειώνει στατιστικά τον ρυθμό πληθωρισμού φέτος) καθώς τον Δεκέμβριο του 2021- με τον οποίο συγκρίνεται ο φετινός Δεκέμβριος- η νομισματική κρίση της τουρκικής λίρας είχε ανεβάσει απότομα το κόστος των εισαγωγών.
Οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου τον Δεκέμβριο, που προκλήθηκαν από τις ανησυχίες για παγκόσμια ύφεση, συνέβαλαν επίσης στη μείωση της αύξησης των τιμών. Οι τιμές των μεταφορών μειώθηκαν κατά 4,14%.
Η πτώση των παγκόσμιων τιμών των εμπορευμάτων, ιδιαίτερα στις τιμές του πετρελαίου και των τροφίμων, απεικόνισε μια «εποικοδομητική εικόνα» για την επόμενη περίοδο, έγραψε ο Χαλούκ Μπουρουμτσέκτσι, οικονομολόγος της Burumcekci Research and Consulting.
Παρόλο που η πανδημία και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχουν πυροδοτήσει τον πληθωρισμό σε όλο τον κόσμο, οι υψηλότερες τιμές στην Τουρκία αποδίδονται στην ανορθόδοξη πολιτική του Ερντογάν ότι το υψηλό κόστος δανεισμού οδηγεί σε υψηλότερες τιμές, γι΄αυτό και έχει πιέσει την κεντρική τράπεζας της χώρας να μειώσει σημαντικά τα επιτόκια παρά τον πληθωρισμό. Αντίθετα, σύμφωνα με την παραδοσιακή οικονομική σκέψη, η αύξηση των επιτοκίων βοηθά να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός.
Το τέλος του 2022 βρήκε έτσι την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας να έχει μειώσει τα επιτόκια κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες, στο 9% παρά τον υψηλό πληθωρισμό. Αντίθετα, οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο αύξησαν τα επιτόκια για να καταπολεμήσουν τον αυξανόμενο πληθωρισμό.
Ο Ερντογάν, ο οποίος έχει να αντιμετωπίσει σημαντική εκλογική αναμέτρηση τον Ιούνιο, έχει δεσμευθεί ότι θα μειωθεί ο πληθωρισμός το νέο έτος και είναι πιθανό να χρησιμοποιήσει την πτώση των τιμών καταναλωτή κατά την προεκλογική του εκστρατεία.
Ωστόσο, οι οικονομολόγοι έχουν προειδοποιήσει ότι οι ανορθόδοξες νομισματικές πολιτικές της κεντρικής τράπεζας και οι κρατικές δαπάνες πριν από τις εκλογές θα μπορούσαν να καταστήσουν τον πληθωρισμό ένα συνεχές πρόβλημα.