16.8 C
Nicosia
Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2025 | 17:48

Τις 8 τελευταίες συμβάσεις του πακέτου των 6 δισ. ευρώ για τους Σύρους πρόσφυγες στην Τουρκία υπέγραψε η Κομισιόν

Η Κομισιόν ανακοίνωσε σήμερα ότι συνήψε τις τελικές συμβάσεις στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προϋπολογισμού 6 δισεκατομμυρίων ευρώ της Διευκόλυνσης για τους Πρόσφυγες στην Τουρκία.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η υπογραφή των οκτώ τελευταίων συμβάσεων αξίας 780 εκατομμυρίων ευρώ καλύπτει υποστήριξη για βασικές ανάγκες, υγειονομική περίθαλψη, προστασία, δημοτικές υποδομές, καθώς και εκπαίδευση, απασχόληση και ανάπτυξη επιχειρήσεων για πρόσφυγες και τοπικούς ευάλωτους πληθυσμούς.

Ο Επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης, Ολιβιέ Βαρχέλι δήλωσε σχετικά ότι “η σημερινή υπογραφή των οκτώ τελευταίων συμβάσεων στο πλαίσιο της Διευκόλυνσης της ΕΕ για τους Πρόσφυγες στην Τουρκία επιβεβαιώνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση εκπληρώνει τις δεσμεύσεις της”.

“Συνολικά, 6 δισεκατομμύρια ευρώ για τους πρόσφυγες και τις κοινότητες υποδοχής στην Τουρκία έχουν μπει σε συμβάσεις από το 2016. Αυτό είναι ένα εξαιρετικό επίτευγμα. Θα ήθελα να συγχαρώ τις τουρκικές αρχές για τη συνεργασία τους σε αυτήν την κοινή προσπάθεια, ιδίως στους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να υποστηρίζει τους πρόσφυγες και τις κοινότητες υποδοχής στην Τουρκία”.

Η Κομισιόν υπενθυμίζει ότι με τα 6 δισ.ευρώ, πάνω από 1,7 εκατομμύρια πρόσφυγες στην Τουρκία λαμβάνουν υποστήριξη μέσω του μεγαλύτερου συνεχώς ανθρωπιστικού προγράμματος της ΕΕ, του δικτύου κοινωνικής ασφάλειας έκτακτης ανάγκης (ESSN). Αυτό το πρόγραμμα παρέχει βοήθεια σε μετρητά στους πιο ευάλωτους Σύρους πρόσφυγες που ζουν στην Τουρκία για την κάλυψη βασικών αναγκών.

Επιπλέον το πρόγραμμα υπό όρους μεταφοράς μετρητών για εκπαίδευση (CCTE), το μεγαλύτερο πρόγραμμα ανθρωπιστικής εκπαίδευσης που χρηματοδοτείται από την ΕΕ, παρέχει υποστήριξη σε οικογένειες των οποίων τα παιδιά παρακολουθούν τακτική εκπαίδευση.

Πάνω από 620.000 παιδιά προσφύγων πηγαίνουν σχολείο και θα υποστηριχθούν με 700.000 ευρώ το 2021.

Μέσω της υποστήριξης της Διευκόλυνσης, περισσότερα από 750.000 παιδιά και νέοι πρόσφυγες έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση και θα κατασκευαστούν έως και 365 σχολεία.

Πάνω από 3.400 άτομα των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης απασχολούνται σε 177 κέντρα υγείας μεταναστών.

Σε απάντηση στην κρίση COVID-19 στην Τουρκία, κινητοποιήθηκαν 98 εκατομμύρια ευρώ, ιδίως για τους πιο ευάλωτους πρόσφυγες.

Τα τελευταία οκτώ έργα που υπογράφηκαν είναι τα εξής:

Στον τομέα προτεραιότητας της υγείας, το έργο «Υποστήριξη των μεταναστευτικών υπηρεσιών υγείας στην Τουρκία» (SIHHAT 2) θα επικεντρωθεί στην αύξηση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας για τους μετανάστες, καθώς και στην ένταξη αυτών των υπηρεσιών και του ιατρικού προσωπικού στο τουρκικό σύστημα υγείας. Ένα άλλο έργο, που υλοποιήθηκε από την Τράπεζα Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης (CEB) μαζί με το Υπουργείο Υγείας, θα επικεντρωθεί στην ενίσχυση των υποδομών υγείας.

Το τουρκικό Υπουργείο Οικογένειας, Εργασίας και Κοινωνικών Υπηρεσιών θα εφαρμόσει δύο έργα, ένα για την κοινωνική πρόνοια και ένα για την κοινωνική προστασία. Αυτά τα έργα θα βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης των πιο ευάλωτων προσφύγων, καθώς και των κοινοτήτων υποδοχής, και θα βελτιώσουν την πρόσβασή τους σε προστατευτικές κοινωνικές υπηρεσίες.

Ένα έργο δημοτικής υποδομής σε συνεργασία με την Agence Française de Développement (AFD) θα επικεντρωθεί στην κατασκευή ή την αποκατάσταση συστημάτων νερού, λυμάτων και στερεών αποβλήτων. Σχεδόν 1 εκατομμύριο πρόσφυγες και μέλη της κοινότητας υποδοχής θα επωφεληθούν από καθαρό και ασφαλές νερό και περισσότερα από 2 εκατομμύρια θα επωφεληθούν από μια βελτιωμένη υπηρεσία στερεών αποβλήτων όταν ολοκληρωθούν τα έργα.

Δύο έργα σε συνεργασία με την Kreditanstalt fied Wiederaufbau (KfW) στοχεύουν στην ενίσχυση της κοινωνικοοικονομικής στήριξης των προσφύγων.

Ο πρώτος στόχος είναι η αύξηση της πρόσβασης των προσφύγων σε τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση χωρίς αποκλεισμούς και ποιότητα (TVET) για άτομα υπό προσωρινή και διεθνή προστασία, και για τους Τούρκους εφήβους σε τομείς με υψηλή ζήτηση στην αγορά εργασίας.

Η δεύτερη δράση, που υλοποιείται από την KfW, θα στηρίξει τις συριακές και τουρκικές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις για την προώθηση της επίσημης απασχόλησης και της ένταξης ανέργων ή άτυπα απασχολούμενων ατόμων, προσφέροντας επενδυτικές επιχορηγήσεις για την αγορά εξοπλισμού.

Τέλος, ένα νέο έργο αξίας 6 εκατομμυρίων ευρώ θα προστεθεί στο έργο «Enhacer», το οποίο υλοποιήθηκε από το Διεθνές Κέντρο Ανάπτυξης Πολιτικής Μετανάστευσης (ICMPD), προκειμένου να υποστηρίξει τη δημιουργία νέων ευκαιριών απασχόλησης των Σύρων υπό Προσωρινή Προστασία και τις τοπικές κοινότητες υποδοχής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!