Η Ομάδα των 20 (G20) πιο ανεπτυγμένων οικονομικά χωρών σημείωσε μεγάλη πρόοδο όσον αφορά την μεταρρύθμιση της φορολογίας των επιχειρήσεων, με την οποία θα σταματήσουν οι πολυεθνικές να μεταφέρουν κέρδη σε φορολογικούς παραδείσους, δήλωσε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς.
«Σήμερα βλέπουμε ότι όλες οι χώρες που συναντώνται εδώ θα υποστηρίξουν αυτήν την διεθνή διαδικασία για την εξεύρεση τρόπου για μια ελάχιστη φορολόγηση», δήλωσε ο Σολτς σε δημοσιογράφους κατά την σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της G20 που διεξάγεται από χθες, Παρασκευή, στη Βενετία.
Ερωτηθείς σχετικά με τα σχέδια για ψηφιακή εισφορά από την Ε.Ε, ο Σολτς σημείωσε ότι αυτό που χρειάζεται είναι μια παγκόσμια λύση.
Μιλώντας κατά την ίδια συνέντευξη Τύπου με τον Σολτς, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν σημείωσε παράλληλα ότι θα εργαστεί για να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες των αντιτιθέμενων χωρών, που δεν υποστηρίζουν μια παγκόσμια συμφωνία για την φορολογία των επιχειρήσεων, αλλά πρόσθεσε ότι δεν είναι απαραίτητο όλα τα κράτη να την υιοθετήσουν.
Η Γέλεν πρόσθεσε ότι πιστεύει πως κάποιες από τις ανησυχίες χωρών, όπως η Ιρλανδία, η Εσθονία και η Ουγγαρία, θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν την περίοδο που μεσολαβεί μέχρι τη διεξαγωγή της συνόδου κορυφής της G20 τον Οκτώβριο.
«Θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε αυτό, αλλά θα ήθελα να τονίσω ότι δεν είναι απαραίτητο όλες οι χώρες να συμμετάσχουν», τόνισε.
«Η συμφωνία αυτή περιλαμβάνει ένα είδος μηχανισμού επιβολής, ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εξασφαλιστεί ότι χώρες που αντιτίθενται δεν θα μπορούν να την υπονομεύσουν – να χρησιμοποιήσουν φορολογικούς παραδείσους που υπονομεύουν την λειτουργία αυτής της παγκόσμιας συμφωνίας».
Όπως πρόσθεσε, η συμφωνία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για ελάχιστο φορολογικό συντελεστή στις επιχειρήσεις, στην οποία κατέληξαν κατ’αρχήν 131 χώρες και τώρα υποστηρίχθηκε από τις κυβερνήσεις της G20, είναι καλή για όλες τις κυβερνήσεις και θα αυξήσει τα έσοδα, δίνοντας τέλος σε μια «κούρσα προς τα κάτω» με τις χώρες που ανταγωνίζονται να μειώσουν τους φορολογικούς συντελεστές των εταιρειών.