Η οικονομία της Ρωσίας θα συρρικνωθεί κατά 10% φέτος και το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Ουκρανίας κατά 20%, καθώς ο πόλεμος μεταξύ των δύο χωρών προκαλεί «το μεγαλύτερο σοκ στην προσφορά» εδώ και 50 χρόνια, προέβλεψε την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).
Προτού η Ρωσία εισβάλει στη γείτονά της στις 24 Φεβρουαρίου, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης με έδρα το Λονδίνο είχε προβλέψει ότι το ουκρανικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 3,5 τοις εκατό φέτος και ότι η ρωσική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά τρία τοις εκατό.
Η EBRD δήλωσε ότι ήταν το πρώτο διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που επικαιροποίησε τις προβλέψεις για την ανάπτυξη μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία τον περασμένο μήνα.
Οι τελευταίες προβλέψεις «προϋποθέτουν ότι θα επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός εντός δύο μηνών και αμέσως μετά θα ακολουθήσει η έναρξη μιας μεγάλης προσπάθειας ανασυγκρότησης στην Ουκρανία», ανέφερε. Σύμφωνα με ένα τέτοιο σενάριο, το ΑΕΠ της Ουκρανίας θα πρέπει να ανακάμψει κατά 23% το επόμενο έτος, ενώ η Ρωσία που πλήττεται από κυρώσεις θα έχει μηδενική ανάπτυξη.
Η EBRD ιδρύθηκε το 1991 για να βοηθήσει τις χώρες του πρώην σοβιετικού μπλοκ να μεταβούν σε οικονομίες ελεύθερης αγοράς, αλλά έκτοτε έχει επεκτείνει την εμβέλειά της, μεταξύ άλλων και σε χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.
Η τράπεζα προέβλεψε ότι η επενδυτική της ζώνη, εξαιρουμένων της Λευκορωσίας και της Ρωσίας, θα αναπτυχθεί κατά 1,7% φέτος σε σύγκριση με προηγούμενη πρόβλεψη για ανάπτυξη 4,2% τον Νοέμβριο. Στη συνέχεια, η ανάπτυξη αναμένεται να επιταχυνθεί στο 5% το 2023.
«Οι προβλέψεις υπόκεινται σε εξαιρετικά υψηλό βαθμό αβεβαιότητας, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών καθοδικών κινδύνων σε περίπτωση κλιμάκωσης των εχθροπραξιών ή περιορισμού των εξαγωγών φυσικού αερίου ή άλλων βασικών προϊόντων από τη Ρωσία», προειδοποίησε η τράπεζα, για να προσθέσει πως η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει «το μεγαλύτερο σοκ στην προσφορά τουλάχιστον από τις αρχές της δεκαετίας του 1970».
«Η τράπεζα προβλέπει ότι το αυξημένο κόστος για βασικά προϊόντα όπως τα τρόφιμα, το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τα μέταλλα θα έχει βαθύ αντίκτυπο στις οικονομίες, ιδίως σε χώρες με χαμηλότερο εισόδημα», συμπλήρωσε, σημειώνοντας πως «η Ρωσία και η Ουκρανία προμηθεύουν δυσανάλογα υψηλό ποσοστό βασικών εμπορευμάτων, όπως σιτάρι, καλαμπόκι, λιπάσματα, τιτάνιο και νικέλιο».