17.8 C
Nicosia
Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 | 15:18

Στο 3,9% η ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας, ανησυχίες για την πολιτική μηδενικών κρουσμάτων Covid-19

Η κινεζική οικονομία, η δεύτερη μεγαλύτερη του πλανήτη, αναπτύχθηκε με ταχύτερο από τον αναμενόμενο κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους, όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, μετά την καθυστέρηση της δημοσιοποίησης τους, ώστε να μην συμπέσουν με το συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος, τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα δείχνουν ότι η κινεζική οικονομία παρουσίασε ρυθμό ανάπτυξης 3,9% το τρίτο τρίμηνο σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο.

Η Κίνα αναμενόταν να καταγράψει ένα από τα πιο αδύναμα τρίμηνα οικονομικής ανάπτυξης μετά το 2020, λόγω των αυστηρών περιορισμών συνεπεία της πανδημίας του Covid-19, αλλά και την κρίση στον τομέα των ακινήτων.

Ωστόσο, επενδυτές επικεντρώνονται στις πολιτικές εξελίξεις, οι οποίες προκαλούν φόβους ότι ο Πρόεδρος Σι Τζιμπίνγκ και οι σύμμαχοί του θα συνεχίσουν την αυστηρή πολιτική κατά του Covid-19 με lock downs και άλλες πολιτικές, οι οποίες έχουν πλήξει την οικονομία της χώρας.

Συναφώς το νόμισμα της χώρας υποχώρησε και οι μετοχές στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ βούτηξαν στο χαμηλότερο τους σημείο από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008.

Το γιουάν υποχώρησε 0,4% φτάνοντας στο 7,2552 έναντι το δολαρίου, που είναι το χαμηλότερο σημείο από τον Ιανουάριο του 2008, ενώ ο δείκτης Hang Seng Enterprises Index, που συνιστά ένδειξη για τις κινεζικές μετοχές που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, υποχώρησε κατά πέραν του 5%.

«Η αγορά ανησυχεί ότι με την εκλογή τόσων υποστηρικτών του, η απεριόριστη εξουσία του Σι να θεσπίζει πολιτικές που δεν είναι φιλικές στη αγορά έχει εδραιωθεί», δήλωσε ο Τζάστιν Τανγκ, επικεφαλής αναλυτής για την Κίνα στην United First Partners.

Πηγή κύριας ανησυχίας συνιστά η πολιτική του Σι για μηδενικά κρούσματα Covid-19, η οποία στέλνει εκατομμύρια ανθρώπους σε συνεχόμενα lock downs, κάτι που επηρεάζει σοβαρά την παραγωγή στα εργοστάσια.

Πέραν της αυστηρής πολιτικής κατά της νόσου Covid-19, η Κίνα αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου κρίση στον τομέα των ακινήτων, ο οποίος μαζί με τις κατασκευές αποτελεί πέραν του 25% του ΑΕΠ της πολυπληθέστερης χώρα του πλανήτη.

Ύστερα από χρόνια εκρηκτικής ανάπτυξης, που τροφοδοτήθηκε την από την εύκολη πρόσβαση στον δανεισμό, ο Πρόεδρος Σι προώθησε μια αυστηρή πολιτική κατά του υπερβολικού χρέους με αρχή το 2020.

Οι πωλήσεις ακινήτων υποχωρούν σε όλη τη χώρα, προκαλώντας προβλήματα σε πολλές εταιρείες ανάπτυξης γης, ενώ δανειολήπτες αρνούνται να αποπληρώσουν τα δάνειά τους αφού οι κατοικίες τους δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Ωστόσο, τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα δημιουργούν κάποια αισιοδοξία, αφού ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν υψηλότερος από 2,5% που ήταν η εκτίμηση ομάδας ειδικών που καταγράφηκαν από το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο ρυθμός ανάπτυξης το β’ τρίμηνο βούτηξε στο 0,4% στη χειρότερη επίδοση από το 2020, ενώ το πρώτο τρίμηνο η ανάπτυξη είχε ανέλθει στο 4,8%.

Πολλοί οικονομολόγοι συνεχίζουν να εκτιμούν ότι η Κίνα θα δυσκολευτεί να πετύχει τον στόχο για ανάπτυξη 5,5% το 2022, ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει μειώσει την εκτίμησή του στο 3,2% το 2022 και 4,4% το 2023.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!