Στο υψηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο του 1992 ανήλθε ο πληθωρισμός στη Βρετανία τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία από το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής.
Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 5,4%, αυξημένος από το 5,1% του Νοεμβρίου.
Πρόκειται για αύξηση μεγαλύτερη από αυτήν που ανέμεναν οι περισσότεροι αναλυτές και εντείνει ακόμα περισσότερο τις ανησυχίες για τη μεγάλη αύξηση του κόστους διαβίωσης στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι τιμές των τροφίμων ήταν τον περασμένο μήνα κατά 4,3% αυξημένες σε σχέση με έναν χρόνο πριν, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από το Σεπτέμβριο του 2013. Οι τιμές για τα είδη ένδυσης ήταν στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και τεσσεράμισι χρόνια. Στη σημαντική αύξηση του πληθωρισμού συνέβαλαν επίσης οι αυξημένες χρεώσεις κρατήσεων σε ξενοδοχεία, οι αυξημένες τιμές των επίπλων, των υποδημάτων και των ειδών νοικοκυριού.
Για τους καταναλωτές οι αυξήσεις αυτές επιδεινώνουν την πίεση που έχει προκληθεί από την εκτόξευση των τιμών στην αγορά ενέργειας. Οι πληθωριστικές πιέσεις θα ενταθούν περαιτέρω τον Απρίλιο, όταν η αύξηση στο πλαφόν χρέωσης για τους λογαριασμούς ενέργειας σε εκατομμύρια ευάλωτα νοικοκυριά θα αυξηθεί, ενδεχομένως ανεβάζοντας τους λογαριασμούς κατά 50%.
Οι έντονες πληθωριστικές πιέσεις συνοδεύονται από αναλύσεις που λένε ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα πρέπει να προχωρήσει σε περαιτέρω μέτρα, μετά από την αύξηση του βασικού επιτοκίου της από το ιστορικό χαμηλό του 0,1% σε 0,25% τον περασμένο μήνα.
Ο Υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ δήλωσε: «Κατανοώ τις πιέσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος με το κόστος διαβίωσης και θα συνεχίσουμε να ακούμε τις ανησυχίες του, όπως έχουμε κάνει κατά τη διάρκεια της πανδημίας». Παρέπεμψε σε μια σειρά μέτρων ύψους 12 δισεκατομμυρίων λιρών με σκοπό τη χαλάρωση της πίεσης επί των νοικοκυριών.