17.8 C
Nicosia
Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2025 | 14:08

Στο προσκήνιο η νέα ελίτ της Ρωσίας μετά τη φυγή των πολυεθνικών

Μια νέα ομάδα Ρώσων ολιγαρχών έχει εμφανιστεί για να επωφεληθεί από το κενό που άφησαν οι διεθνείς εταιρείες που αποχώρησαν ξαφνικά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

Το τελευταίο κύμα επιχειρηματιών οι οποίοι εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία που δημιουργήθηκε, άρπαξαν περιουσιακά στοιχεία σε μειωμένες τιμές μετά τον πόλεμο που ώθησε τις πολυεθνικές να αποχωρήσουν από τη Ρωσία λόγω της πίεσης από τις κυρώσεις και τους δικούς τους επενδυτές.

Ο γίγαντας του φαστ φουντ McDonald’s Corp., ο όμιλος συσκευασίας Ball Corp. και η χημική εταιρεία Henkel AG είναι μεταξύ των εταιρειών που έχουν πουλήσει επιχειρήσεις αξίας τουλάχιστον 21 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022 και το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με εκτίμηση του πρακτορείου ειδήσεων και έρευνας AK&M. .

Εκτός κυρώσεων

Σε ένα παράδειγμα του πώς ο πόλεμος αναδιαμορφώνει τον επιχειρηματικό κόσμο της Ρωσίας, οι αγοραστές δεν προέρχονται από τις τάξεις των πλουσιότερων της χώρας και οι περισσότεροι δεν είναι γνωστοί εκτός της χώρας. Δραστηριοποιούνται για δεκαετίες, σε ορισμένες περιπτώσεις στις επιχειρήσεις που αγόρασαν και σε αρκετές περιπτώσεις δίπλα σε διάσημους δισεκατομμυριούχους. Και σε αντίθεση με τα περισσότερα μέλη της παλιάς φρουράς, δεν έχουν συμπεριληφθεί στους καταλόγους κυρώσεων των ΗΠΑ ή της ΕΕ.

Οι μεγιστάνες είναι δικαιούχοι της περαιτέρω στροφής της Ρωσίας προς τα μέσα στο τελευταίο κύμα αναδιανομής περιουσιακών στοιχείων. Οι αρχικοί ολιγάρχες έχτισαν τον πλούτο τους από πόρους και τράπεζες πριν από περισσότερες από τρεις δεκαετίες μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Αντικαταστάθηκαν σε μεγάλο βαθμό από μια ομάδα που έκανε την περιουσία της υπό τον Πούτιν.

Αγοραστές με διασυνδέσεις

Ο Ivan Tavrin, πρώην επικεφαλής μιας ρωσικής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας και πρώην συνεργάτης του δισεκατομμυριούχου Alisher Usmanov, ξόδεψε πρόσφατα περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια δολάρια στην τοπική επιχείρηση αγγελιών Avito της Prosus NV. Έχει αγοράσει και άλλα περιουσιακά στοιχεία, έχοντας καταστεί ο μεγαλύτερος dealmaker εν καιρώ πολέμου μέχρι στιγμής.

Ο όμιλος Arnest του Alexey Sagal επικεντρώθηκε στα αρώματα και στα καλλυντικά προτού παραλάβει τα περιουσιακά στοιχεία συσκευασίας ποτών της Ball τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους και στη συνέχεια απέκτησε τις ρωσικές δραστηριότητες της Heineken NV, συμπεριλαμβανομένων επτά ζυθοποιιών, έναντι 1 ευρώ τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους.

Η σύζυγος του Σαγκάλ, Έλενα, ήταν η γενική διευθύντρια του Arnest, προτού υπηρετήσει ως γερουσιαστής στην ανώτερη αίθουσα του κοινοβουλίου για αρκετά χρόνια έως το 2012 ως μέλος του κυβερνώντος κόμματος.

Ο Alexander Govor ήταν μεταξύ των πρώτων διαπραγματευτών που άρχισαν να φεύγουν ξένες εταιρείες, αγοράζοντας τη ρωσική επιχείρηση των McDonald’s τον Μάιο του περασμένου έτους και τα εργοστάσια συσκευασίας τον Σεπτέμβριο. Ενώ η Govor ήταν υφιστάμενος δικαιοδόχος συνεργάτης της αλυσίδας fast-food, η αγορά ολόκληρου του δικτύου των 850 ρωσικών εστιατορίων ήταν ένα μεγάλο βήμα καθώς πριν λειτουργούσε μόλις 25.

Η περιουσία του Govor προέρχεται από τη συμμετοχή του στο Yuzhkuzbassugol, έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς άνθρακα οπτανθρακοποίησης της Ρωσίας. Αποχώρησε το 2007 μετά από δύο θανατηφόρες εκρήξεις σε ορυχείο, πουλώντας στον Evraz, τη χαλυβουργία που ανήκει εν μέρει στον δισεκατομμυριούχο Ρομάν Αμπράμοβιτς. Χρόνια αργότερα, ο επιχειρηματίας έγινε συνεργάτης franchise της McDonald’s. 

Αλλού, η τοπική διοίκηση με επικεφαλής τον Timur Gabidullin αγόρασε το εργοστάσιο χαρτοπολτού και χαρτιού της Sylvamo Corp.

Οι εκπρόσωποι των Govor, Tavrin, Sagal και Gabidullin δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχόλια.

Ωστόσο, ορισμένοι καταξιωμένοι μεγιστάνες κατάφεραν επίσης να επωφεληθούν από την έξοδο διεθνών εταιρειών. Πριν επιβληθούν κυρώσεις από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Vladimir Potanin, ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ρωσίας, αγόρασε την Rosbank PJSC από τη Societe Generale SA. Ο αδικοχαμένος δισεκατομμυριούχος Αντρέι Κομάροφ αγόρασε τρία ρωσικά εργοστάσια από την παγκόσμια εταιρεία συσκευασίας Amcor Plc για περίπου 370 εκατομμύρια ευρώ (395 εκατομμύρια δολάρια).

Υπήρξαν επίσης κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων που επιβράβευσαν άτομα κοντά στην εξουσία. Αυτό το καλοκαίρι, η κυβέρνηση ανέλαβε τον έλεγχο των τοπικών θυγατρικών της Danone SA και της Carlsberg A/S και διόρισε τους συμμάχους του Πούτιν σε ηγετικές θέσεις.

Κανόνες του Κρεμλίνου

Οι περιορισμοί σε οποιονδήποτε επιθυμεί να πουλήσει ρωσικές επιχειρήσεις λειτουργεί προς όφελος των νέων αγοραστών.

Το 2022, το Κρεμλίνο απαγόρευσε σε ξένους επενδυτές να πωλούν ρωσικά περιουσιακά στοιχεία χωρίς την έγκριση ειδικής κυβερνητικής επιτροπής και διέταξε τα περιουσιακά στοιχεία να πωλούνται με έκπτωση τουλάχιστον 50% της αγοραίας αξίας, καθώς το έθνος προσπαθούσε να αποθαρρύνει το ξέσπασμα ξένων εταιρειών από την Χώρα.

Σύμφωνα με τους κανόνες που εισήχθησαν νωρίτερα φέτος, οι επιχειρήσεις που επιδιώκουν να πουλήσουν τα ρωσικά περιουσιακά τους στοιχεία αντιμετωπίζουν πλέον υποχρεωτική συνεισφορά στον προϋπολογισμό, ακόμη και αν τα εκφορτώνουν για ένα συμβολικό ποσό ή δωρεάν.

Όταν οι ντόπιοι αγοράζουν περιουσιακά στοιχεία που κατέχονται από το εξωτερικό, η ανησυχία είναι ότι προσπαθούν να κατακτήσουν αγορές υψηλού κέρδους στις οποίες προηγουμένως ήταν δύσκολο να εισέλθουν, δήλωσε ο Alexander Isakov της Bloomberg Economics.

«Συνήθως υπάρχει λίγος χώρος για την κλιμάκωση της παραγωγής, επομένως λίγα κίνητρα για επενδύσεις ή για προσέλκυση κεφαλαίων», είπε ο Isakov. «Τελικά, αναμένουμε ότι οι εξαγορές θα οδηγήσουν σε υψηλότερη συγκέντρωση της αγοράς, αύξηση των εταιρικών ποσοστών κερδών, αλλά και σε μείωση της παραγωγικότητας και της αύξησης των επενδύσεων».

Πηγή: OT

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!