Καθώς η Σρι Λάνκα υποφέρει από μια τρομερή οικονομική κρίση με ελλείψεις σε όλα τα αγαθά, από φάρμακα μέχρι φυσικό αέριο, οι άνθρωποι επιστρέφουν στο μαγείρεμα με καυσόξυλα.
Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η αλλαγή ξεκίνησε στις αρχές του έτους, όταν περισσότερες από 1.000 κουζίνες εξερράγησαν σε ολόκληρη τη χώρα, σκοτώνοντας τουλάχιστον επτά ανθρώπους και τραυματίζοντας εκατοντάδες άλλους. Ο λόγος ήταν ότι οι προμηθευτές προσπαθούσαν να μειώσουν το κόστος, αυξάνοντας την αναλογία προπανίου, γεγονός που αύξησε την πίεση σε επικίνδυνα επίπεδα.
Αλλά τώρα, μαζί με πολλά άλλα στη χώρα των 22 εκατομμυρίων κατοίκων, το φυσικό αέριο είτε δεν είναι διαθέσιμο είτε είναι πολύ ακριβό για τους περισσότερους. Κάποιοι προσπάθησαν να στραφούν σε κουζίνες πετρελαίου κηροζίνης, αλλά η κυβέρνηση δεν είχε δολάρια για να το εισαγάγει μαζί με τη βενζίνη και το ντίζελ, τα οποία επίσης είναι σε έλλειψη.
Και όσοι αγόρασαν ηλεκτρικές κουζίνες βρέθηκαν σε αδιέξοδο, όταν η κυβέρνηση επέβαλε μακροχρόνιες διακοπές ρεύματος καθώς τελείωσαν τα δολάρια για την εισαγωγή καυσίμων για γεννήτριες.
Η αναζήτηση ξύλων μπορεί επίσης να είναι επικίνδυνη στα μολυσμένα από φίδια και έντομα δάση. Την περασμένη εβδομάδα, ένας πατέρας τριών παιδιών πέθανε από τσίμπημα σφήκας στην κεντρική Σρι Λάνκα και άλλοι τέσσερις νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο.
Η Σρι Λάνκα ήταν μια χώρα μεσαίου εισοδήματος, με κατά κεφαλήν ΑΕΠ συγκρίσιμο με τις Φιλιππίνες και βιοτικό επίπεδο που ζήλευε η γειτονική Ινδία.
Αλλά με την οικονομική κακοδιαχείριση και αφότου η κρίσιμη τουριστική βιομηχανία σφυρηλατήθηκε από τον κορωνοϊό, το κράτος έχει ξεμείνει από τα δολάρια που χρειάζονται για να πληρώσει για τις περισσότερες εισαγωγές.
Και οι δυσκολίες πιθανότατα θα συνεχιστούν για κάποιο χρονικό διάστημα, με τον Πρωθυπουργό Ranil Wickremesinghe να λέει στο κοινοβούλιο την Τρίτη: «Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε δυσκολίες και το 2023. Αυτή είναι η αλήθεια. Αυτή είναι η πραγματικότητα».
Ο ανεπίσημος πληθωρισμός είναι πλέον δεύτερος μετά τη Ζιμπάμπουε και τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι περίπου το 80 τοις εκατό των ανθρώπων παραλείπουν γεύματα επειδή δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά.