Την Τρίτη, το bitcoin έπεσε για λίγο κάτω από τα 30.000 δολάρια για πρώτη φορά σε 10 μήνες, ενώ τα κρυπτονομίσματα συνολικά έχασαν σχεδόν 800 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τον ιστότοπο δεδομένων CoinMarketCap, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για την αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής. Σε σύγκριση με τον τελευταίο κύκλο αυστηροποίησης της Fed που ξεκίνησε το 2016, τα κρυπτονομίσματα αποτελούν μια πολύ μεγαλύτερη αγορά, εγείροντας ανησυχίες σχετικά με τη διασύνδεσή τους με το υπόλοιπο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Τον Νοέμβριο, το πιο δημοφιλές κρυπτονόμισμα, το bitcoin, έφτασε στο ιστορικό υψηλό των 68.000 δολαρίων, ωθώντας την αξία της αγοράς κρυπτονομισμάτων στα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την CoinGecko. Αυτό το ποσό ήταν 1,51 τρισεκατομμύρια δολάρια την Τρίτη.
Το Bitcoin αντιπροσωπεύει σχεδόν 600 δισεκατομμύρια δολάρια αυτής της αξίας, ακολουθούμενο από το ethereum, με χρηματιστηριακή αξία 285 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Αν και τα κρυπτονομίσματα γνώρισαν εκρηκτική ανάπτυξη, η αγορά εξακολουθεί να είναι σχετικά μικρή, αναφέρει το Reuters, καθώς οι αγορές μετοχών των ΗΠΑ, για παράδειγμα, έχουν αξία 49 τρισεκατομμυρίων δολαρίων
Τα κρυπτονομίσματα ξεκίνησαν ως φαινόμενο μικροεπενδυτών, αλλά το θεσμικό ενδιαφέρον από χρηματιστήρια, εταιρείες, τράπεζες, hedge funds και αμοιβαία κεφάλαια αυξάνεται γρήγορα.
Ενώ τα δεδομένα σχετικά με την αναλογία μικροεπενδυτών έναντι θεσμικών επενδυτών στην αγορά κρυπτονομισμάτων είναι δύσκολο να βρεθούν, η Coinbase, το μεγαλύτερο χρηματιστήριο κρυπτονομισμάτων στον κόσμο, είπε ότι οι θεσμικοί και μικροεπενδυτές κατείχαν από 50% των περιουσιακών στοιχείων στην πλατφόρμα της το τέταρτο τρίμηνο.
Οι θεσμικοί πελάτες της διαπραγματεύτηκαν 1,14 τρισεκατομμύρια δολάρια σε κρυπτονομίσματα το 2021, από μόλις 120 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020, δήλωσε η Coinbase.
Το μεγαλύτερο μέρος του bitcoin και του ethereum που κυκλοφορούν κατέχονται από λίγους εκλεκτούς. Μια έκθεση του Οκτωβρίου από το Εθνικό Γραφείο Οικονομικών Ερευνών (NBER) διαπίστωσε ότι 10.000 επενδυτές bitcoin, τόσο ιδιώτες όσο και νομικά πρόσωπα, ελέγχουν περίπου το ένα τρίτο της αγοράς bitcoin και 1.000 επενδυτές κατέχουν περίπου 3 εκατομμύρια bitcoin.
Περίπου το 14% των Αμερικανών επένδυσαν σε ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία από το 2021, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Σικάγο.
Θα μπορούσε η αγορά κρυπτονομισμάτων να προκαλέσει κραχ στα χρηματιστήρια;
Ενώ η συνολική αγορά κρυπτονομισμάτων είναι σχετικά μικρή, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, το Υπουργείο Οικονομικών και το Διεθνές Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχουν επισημάνει τα stablecoins -ψηφιακά νομίσματα που συνδέονται με την αξία των παραδοσιακών περιουσιακών στοιχείων- ως πιθανή απειλή για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Τα stablecoins χρησιμοποιούνται κυρίως για τη διευκόλυνση των συναλλαγών σε άλλα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία. Υποστηρίζονται από περιουσιακά στοιχεία που μπορεί να χάσουν την αξία τους ή να γίνουν μη ρευστοποιήσιμα σε περιόδους πίεσης της αγοράς, ενώ οι κανόνες και οι γνωστοποιήσεις που αφορούν αυτά τα περιουσιακά στοιχεία και τα δικαιώματα εξαγοράς των επενδυτών είναι ασαφείς.
Αυτό θα μπορούσε να κάνει τα stablecoins επιρρεπή σε απώλεια της εμπιστοσύνης των επενδυτών, ιδιαίτερα σε περιόδους πίεσης στην αγορά, είπαν οι ρυθμιστικές αρχές.
Αυτό συνέβη τη Δευτέρα, όταν το TerraUSD, ένα σημαντικό stablecoin, έσπασε τη σύνδεση του 1:1 με το δολάριο και έπεσε έως και $0,67, σύμφωνα με το CoinGecko. Αυτή η κίνηση συνέβαλε εν μέρει στην πτώση του bitcoin.
Αν και το TerraUSD διατηρεί τη σχέση του με το δολάριο μέσω ενός αλγορίθμου, η μαζική εγκατάλειψη stablecoins που διατηρούν αποθέματα σε περιουσιακά στοιχεία, όπως μετρητά ή εμπορικά χρεόγραφα, θα μπορούσε να μεταδοθεί στο παραδοσιακό χρηματοπιστωτικό σύστημα, προκαλώντας πίεση σε αυτές τις υποκείμενες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, λένε οι ρυθμιστικές αρχές.
Με την περιουσία περισσότερων εταιρειών να συνδέεται με την απόδοση των περιουσιακών στοιχείων κρυπτονομισμάτων και τα παραδοσιακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να εμπλέκονται περισσότερο στην κατηγορία περιουσιακών στοιχείων, εμφανίζονται άλλοι κίνδυνοι, λένε οι ρυθμιστικές αρχές.
Ωστόσο, οι ρυθμιστικές αρχές διίστανται συνολικά ως προς το μέγεθος της απειλής που θέτει ένα κραχ κρυπτογράφησης για το χρηματοπιστωτικό σύστημα και την ευρύτερη οικονομία.