7.8 C
Nicosia
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025 | 1:19

Ρώσος ΥΠΟΙΚ: Ψηφιακό ρούβλι μέχρι το τέλος του έτους

Το ψηφιακό ρούβλι είναι ένα απολύτως αξιόπιστο και διαφανές νομισματικό μέσο και αναμένεται να τεθεί σε κυκλοφορία μέχρι το τέλος του έτους, μετά την υιοθέτηση της σχετικής νομοθεσίας, δήλωσε ο Ρώσος Υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ.

«Το ψηφιακό ρούβλι είναι άλλη μια μορφή χρήματος, είναι απολύτως αξιόπιστο εργαλείο και απολύτως διαφανές. Μπορείτε να παρακολουθήσετε όλες τις συναλλαγές μέσω του ψηφιακού ρουβλίου, φαίνεται πού πήγαν τα χρήματα. Αυτά τα χρήματα δεν πρόκειται πλέον να παρεκκλίνουν», ανέφερε ο Ρώσος Υπουργός, θυμίζοντας τις ανακοινώσεις της κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας ότι θα ξεκινήσει φέτος το πείραμα με την κυκλοφορία του ψηφιακού ρουβλίου, το οποίο αναμένεται να εισαχθεί σταδιακά και να μην αντικαταστήσει τις συνήθεις μορφές του ρωσικού νομίσματος – μετρητά και «πλαστικό» χρήμα.

Το σχέδιο της ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας προβλέπει ότι το ψηφιακό ρούβλι θα ξεκινήσει σε πιλοτική εφαρμογή σε πραγματικές συναλλαγές που θα αφορά περιορισμένο αριθμό πραγματικών πελατών εντός του 2023 και μετά τη δοκιμή του σε πραγματικές συναλλαγές, η πιλοτική εφαρμογή θα επεκταθεί σε περισσότερους πελάτες, ενώ η χρήση του από τους ενδιαφερόμενους θα γίνεται μόνο εθελοντικά.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο ΤΑΣΣ η κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εισήγαγε την έννοια του ψηφιακού ρουβλίου στα μέσα Οκτωβρίου 2020 και προβλέπεται να είναι μια τρίτη μορφή χρήματος, πέραν των μετρητών και του πλαστικού χρήματος. Θα έχει τη μορφή ενός μοναδικού ψηφιακού κωδικού, ο οποίος θα αποθηκεύεται σε ένα ειδικό ηλεκτρονικό πορτοφόλι.

Η μεταφορά του ψηφιακού ρουβλίου από έναν χρήστη σε άλλον θα γίνεται με τη μορφή μετακίνησης του ψηφιακού κωδικού από ένα ηλεκτρονικό πορτοφόλι σε άλλο. Τα ψηφιακά πορτοφόλια θα ανοίγουν σε ειδική διαδικτυακή πλατφόρμα της Κεντρικής Τράπεζας και οι λοιπές τράπεζες θα μπορούν να ανοίγουν ψηφιακά πορτοφόλια για ρούβλια για τους πελάτες τους στις εφαρμογές τους για κινητά τηλέφωνα και μέσω άλλων καναλιών παροχής διαδικτυακών τραπεζικών υπηρεσιών εξ αποστάσεως. Οι κάτοχοι ψηφιακού χρήματος θα μπορούν να μεταφέρουν ελεύθερα ρούβλια από τη μία μορφή στην άλλη.

Ερωτηθείς για τις ραγδαίες νομισματικές αλλαγές στη Ρωσία, αλλά και άλλες χώρες, ο κ. Σιλουάνοφ είπε ότι στη Ρωσία το ρούβλι και το γουάν αντικαθιστούν ήδη το δολάριο των ΗΠΑ, όμως η μετάβαση αυτή «σε πιο αξιόπιστες λογιστικές μονάδες γίνεται σταδιακά», καθώς «η Ρωσία δεν θέτει ως στόχο να εγκαταλείψει τη χρήση του δολαρίου ή του ευρώ “αύριο” κιόλας».

«Οδεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Είτε είναι κακό, είτε καλό, νομίζω ότι αυτή είναι η κατάσταση όπως είναι τώρα. Είναι το νόμισμά μας. <…> Το αντικαθιστά ήδη [σ.σ. το δολάριο ΗΠΑ]. Αν εξετάσουμε τη δομή του εμπορίου μεταξύ Ρωσίας και Κίνας, τώρα περισσότερο από το 70% πραγματοποιείται ήδη στα εθνικά μας νομίσματα» σημείωσε ο αρμόδιος Ρώσος Υπουργός.

Πρόσθεσε ότι «η χρήση του εθνικού νομίσματος στους διακανονισμούς αποτελεί προτεραιότητά μας, διότι, όπως σωστά είπε ο Πρόεδρος [σ.σ. Πούτιν], δεν φύγαμε εμείς από το δολάριο, αλλά μας εγκατέλειψε το δολάριο, διότι οι διακανονισμοί σε δολάρια έχουν γίνει επικίνδυνοι. Ως εκ τούτου, η μετάβαση στη χρήση του ρουβλίου, των νομισμάτων φιλικών χωρών και των ψηφιακών νομισμάτων είναι το παρόν και το μέλλον μας για τους οικονομικούς διακανονισμούς».

Ο Ρώσος Υπουργός εκτίμησε μάλιστα ότι «η χρήση των ψηφιακών νομισμάτων στους διεθνείς διακανονισμούς δεν θα υπόκειται σε κανέναν περιορισμό», καθώς θα χρησιμοποιείται «ένα εναλλακτικό σύστημα διακανονισμού που βασίζεται σε σύγχρονες τεχνολογίες (CFA, ψηφιακά νομίσματα)» και μπορεί μεν η διαδικασία αυτή πληρωμών να βρίσκεται ακόμη στο πρώτο στάδιο της συζήτησης, «ωστόσο η χρήση ψηφιακών ρουβλίων, ψηφιακών γουάν, άλλων τέτοιων νομισμάτων – αυτό είναι το μέλλον».

Πρόκειται, ανέφερε, «για ένα σύστημα διακανονισμών που δεν έχει κανέναν απολύτως περιορισμό. Τα δύο κράτη συμφωνούν και διακανονίζουν και καμία άλλη χώρα δεν μπορεί να παγώσει αυτούς τους διακανονισμούς», όπως συνέβη με τις ΗΠΑ και την ΕΕ έναντι της Ρωσίας.

Η επικεφαλής της ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας Ελβίρα Ναμπιούλινα είχε πρόσφατα εκτιμήσει ότι «το σύστημα των διασυνοριακών διακανονισμών τα επόμενα χρόνια θα μετασχηματιστεί, σε πέντε – επτά χρόνια μπορεί να βασίζεται σε ψηφιακά εθνικά νομίσματα», ενώ αναγνώρισε σε ομιλία της στο ρωσικό Κοινοβούλιο ότι «η χρήση κρυπτονομισμάτων στους εξωτερικούς διακανονισμούς μπορεί να επιτραπεί στο πλαίσιο ενός πειραματικού-νομικού καθεστώτος».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!