Αν θέλετε να ενταχθείτε στο πλουσιότερο 1% του Μονακό, θα χρειαστείτε μια… οκταψήφια περιουσία.
Για την ακρίβεια, χρειάζεστε 11,5 εκατ. ευρώ για να μπείτε στο club των πλουσίων, ή μάλλον στο club των πάμπλουτων του μικροσκοπικού πριγκιπάτου, που εξάλλου βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με την κατά κεφαλήν περιουσία παγκοσμίως. Εκεί, σύμφωνα με έρευνα του βρετανικού γραφείου Knight Frank, οι δισεκατομμυριούχοι κάτοικοι, όπως ο Βρετανός βιομήχανος Jim Ratcliffe και ο πρόεδρος της Walgreens Boots Alliance Stefano Pessina κατά κανόνα δεν καταβάλλουν φόρους εισοδήματος ή επί των κεφαλαιουχικών κερδών, μεταδίδει το Bloomberg.
Οι επόμενες χώρες με τον πιο ψηλό πήχη για είσοδο στο 1% των οικονομικά επιφανέστερων πολιτών τους είναι η Ελβετία και η Αυστραλία, με εισιτήριο μια περιουσία καθαρής αξίας 6,6 εκατ. δολαρίων και 5,5 εκατ. δολαρίων αντίστοιχα, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα. Στις ΗΠΑ το αντίστοιχο όριο είναι 5,1 εκατ. δολάρια.
Τα ευρήματα καταδεικνύουν πως η πανδημία και το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης έχουν διευρύνει το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών κρατών. Το σημείο εισόδου στο πλουσιότερο 1% του Μονακό είναι πάνω από 200 φορές υψηλότερο σε σχέση με την περιουσία 57.000 δολαρίων που απαιτείται για να εισαχθεί κανείς στο πλουσιότερο 1% των Φιλιππίνων, ένα από τα χαμηλότερα όρια μεταξύ 25 κρατών που μελέτησε το μεσιτικό γραφείο Knight Frank.
Τα νοικοκυριά με χαμηλότερο εισόδημα σε όλο τον κόσμο αισθάνονται το βάρος του πληθωρισμού, που τα έχει αναγκάσει να ξοδεύουν πολύ μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων τους σε έξοδα διατροφής και στέγασης, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα. Εν τω μεταξύ, οι 500 πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου έχουν προσθέσει σχεδόν 600 δισ. δολάρια στη συνολική περιουσία τους φέτος, σύμφωνα με τον δείκτη δισεκατομμυριούχων του Bloomberg (Billionaires Index). Ο ιδρυτής της Meta Platforms Μαρκ Ζούκερμπεργκ κέρδισε τα περισσότερα.
«Η αυξανόμενη ανισότητα σε παγκόσμιο επίπεδο θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερη εστίαση στην εν λόγω ομάδα – κυρίως όσον αφορά τη μεγαλύτερη φορολόγηση της περιουσίας τους, ακόμη και των εκπομπών τους», δήλωσε η Flora Harley, συνεργάτης στην ερευνητική ομάδα του Knight Frank.
Ο παγκόσμιος αριθμός των πολύ πλούσιων μειώθηκε κατά 3,8% το 2022, σε περίπου 580.000, μετά την αύξηση του προηγούμενου έτους. Ωστόσο, σε κράτη της Μέσης Ανατολής, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία, πέρυσι σημειώθηκε αύξηση ως αποτέλεσμα της ανάκαμψης των τιμών ενέργειας.
«Η πρόσφατη υποχώρηση θα αποδειχθεί πρόσκαιρη, καθώς προσαρμοζόμαστε σ’ ένα νέο οικονομικό περιβάλλον», δήλωσε ο Liam Bailey, επικεφαλής ερευνών του Knight Frank.
Πηγή: Euro2day.gr