7.8 C
Nicosia
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025 | 10:17

Προειδοποίηση ΔΝΤ προς βρετανική Κυβέρνηση να επανεξετάσει τις περικοπές φόρων

Δήλωση με την οποία καλεί τη βρετανική Κυβέρνηση να αξιοποιήσει το δημοσιονομικό πλάνο που έχει προαναγγείλει ότι θα παρουσιάσει στα τέλη Νοεμβρίου ώστε «να εξετάσει τρόπους να παράσχει στήριξη η οποία θα είναι πιο στοχευμένη και να επανεκτιμήσει τα φορολογικά μέτρα, ιδίως εκείνα που ωφελούν όσους έχουν υψηλότερα εισοδήματα», εξέδωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σε μία σπάνια προειδοποίηση τέτοιας φύσης προς χώρα μέλος του G7 ο διεθνής οργανισμός με έδρα την Ουάσινγκτον σημειώνει ότι «παρακολουθεί στενά τις πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο και συνδιαλέγεται με τις αρχές».

Προσθέτει πως τα μέτρα που εξήγγειλε ο Υπουργός Οικονομικών Κουάσι Κουάρτενγκ διακινδυνεύουν να υπονομεύσουν τις προσπάθειες της Τράπεζας της Αγγλίας για χαλιναγώγηση του πληθωρισμού.

Το φάσμα της υποβάθμισης της βρετανικής οικονομίας ήγειρε εξάλλου ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, χαρακτηρίζοντας τον μίνι προϋπολογισμό του κ. Κουάρτενγκ «πιστωτικά αρνητικό».

Η ανησυχία του ΔΝΤ, όπως και των χρηματαγορών που έχουν οδηγήσει σε σημαντική υποτίμηση τη στερλίνα, είναι πως η χρηματοδότηση των μαζικών περικοπών φόρων μέσω δανεισμού θα κλονίσει τα δημόσια οικονομικά της Βρετανίας.

Ο οίκος Moody’s προειδοποίησε ότι αυτές οι περικοπές φόρων ύψους 45 δισεκατομμυρίων λιρών θα οδηγήσουν σε «δομικά υψηλότερα ελλείμματα», επισημαίνοντας το «σοκ εμπιστοσύνης» που έχουν προκαλέσει τα μέτρα στις αγορές. Παράλληλα ο διεθνής οίκος αξιολόγησης ανέφερε ότι δεν αναμένει ανάκτηση της πλήρους δυναμικής ανάπτυξης της βρετανικής οικονομίας έως το 2026 και μείωσε τις προβλέψεις του για ανάπτυξη το επόμενο έτος.

Η παρέμβαση του ΔΝΤ προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση στελεχών του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος. Ο λόρδος Φροστ, πρώην Υφυπουργός Brexit και στενός σύμμαχος της πρωθυπουργού Λιζ Τρας στη δεξιά πτέρυγα του κόμματος, δήλωσε στην Telegraph ότι με τις εξαιρετικά συμβατικές οικονομικές πολιτικές που έχει ακολουθήσει με συνέπεια το ΔΝΤ, έχει οδηγήσει σε χρόνια αργής ανάπτυξης και ασθενούς παραγωγικότητας. «Η μόνη οδός προς τα εμπρός για τη Βρετανία είναι χαμηλοί φόροι, συγκράτηση στις δαπάνες και σημαντικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο κ. Κουάρτενγκ την Τρίτη υπερασπίστηκε την κίνηση μείωσης φόρων και κατάργησης του ανώτερου συντελεστή φορολόγησης εισοδήματος του 45% λέγοντας σε τηλεδιάσκεψη με Συντηρητικούς βουλευτές ότι ήταν η σωστή απόφαση παρά την κριτική.

Το ΔΝΤ επέκρινε ιδιαίτερα την κατάργηση του υψηλού συντελεστή φορολογίας καλώντας σε επανεξέταση και προειδοποιώντας πως τα μη στοχευμένα μέτρα απειλούν με περαιτέρω υποδαύλιση του πληθωρισμού. «Δεδομένων των αυξημένων πληθωριστικών πιέσεων σε πολλές χώρες, περιλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, δε συνιστούμε μεγάλα και μη στοχευμένα δημοσιονομικά πακέτα σε αυτή τη συγκυρία», αναφέρει η δήλωση του Ταμείου.

Το βρετανικό Υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε απάντηση λέγοντας ότι η νέα Κυβέρνηση κινήθηκε γρήγορα για να προστατεύσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις από τις αυξημένες τιμές ενέργειας που έχουν προκαλέσει οι παράνομες ενέργειες του Πούτιν στην Ουκρανία. Σημείωσε δε ότι στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλάνο που θα παρουσιάσει στις 23 Νοεμβρίου, ο κ. Κουάρτενγκ θα δώσει λεπτομέρειες για τους δημοσιονομικούς κανόνες της Κυβέρνησης, περιλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο το δημόσιο χρέος θα μειωθεί ως ποσοστό του ΑΕΠ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!