14.9 C
Nicosia
Κυριακή 17 Νοέμβριος 2024 | 21:57

Ποιες οικονομίες θα επωφεληθούν από την επέλασή της τεχνητής νοημοσύνης

Κάποτε η μόνη μας σχέση με την τεχνητή νοημοσύνη αφορούσε τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Σε μικρό χρονικό διάστημα, ωστόσο, κατάφερε να βγει από τη θεωρία και σήμερα έχει πάρει την θέση της στον κόσμο και την καθημερινή ζωή. Πλέον «τρέχουμε» να την προλάβουμε και να μετρήσουμε τις συνέπειές της στην ζωή μας ενώ την ίδια ώρα οι αγορές «τρελαίνονται» για οτιδήποτε αφορά τον κλάδο.

Σε μια προσπάθεια να εκτιμήσει τον αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης στις οικονομίες, η Capital Economics καταλήγει πως οι ΗΠΑ και η Σιγκαπούρη είναι οι μεγάλοι νικητές.

Όπως αναφέρει, η τεχνητή νοημοσύνη θα ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη στις ανεπτυγμένες οικονομίες περισσότερο από ό,τι στην Κίνα και τις αναδυόμενες οικονομίες ενώ παράλληλα θα εντείνει τον ανταγωνισμό μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την μελέτη της Capital Economics, η οποία κατατάσσει τις χώρες ανάλογα με τις δυνατότητές τους να επωφεληθούν από την τεχνητή νοημοσύνη, στην πρώτη θέση βρίσκονται οι ΗΠΑ και ακολουθούν η Σιγκαπούρη, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ελβετία.

Η περίπτωση της Κίνας

Η Κίνα βρίσκεται αρκετά πιο κάτω στην κατάταξη, περίπου στη μέση της λίστας των 33 χωρών. Η Capital Economics εξηγεί αυτή την θέση σημειώνοντας ότι παρόλο που η Κίνα διαθέτει ισχυρή ικανότητα στην καινοτομία και μεγάλες επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη, αυτά τα «δυνατά» χαρακτηριστικά αντισταθμίζονται από την αυστηρή ρυθμιστική προσέγγιση που θα μπορούσε να επιβραδύνει την εξάπλωση της τεχνολογίας AI.

«Η τεχνητή νοημοσύνη είναι πιθανό να βοηθήσει την οικονομία των ΗΠΑ να διατηρήσει την πρωτοκαθεδρία της έναντι της Κίνας όσον αφορά το ΑΕΠ που μετράται με τις συναλλαγματικές ισοτιμίες της αγοράς», αναφέρεται στην έκθεση. «Η επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης είναι ένας άλλος λόγος να πιστεύουμε ότι οι προσδοκίες για την οικονομία της Κίνας να ξεπεράσει τις ΗΠΑ θα πρέπει να περιοριστούν περαιτέρω».

Η Κίνα θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει τους περιορισμούς των ΗΠΑ στις εξαγωγές μικροτσίπ που χρησιμοποιούνται στον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης. Αυτό σημαίνει ότι «το οικοσύστημα AI στην Κίνα θα αναπτυχθεί ανεξάρτητα από αυτό στη Δύση», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

Παράλληλα, ο ανταγωνισμός μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ για την ηγετική θέση στην αγορά της τεχνητής νοημοσύνης ενδέχεται να έχει «θετικές συνέπειες» για τις υπόλοιπες χώρες, υποστηρίζει η Capital Economics, εκτιμώντας ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε ταχύτερη διάδοση παγκοσμίως της τεχνολογίας αιχμής.

Διευρύνεται το χάσμα ανάπτυξης

Βέβαια, το πιο πιθανό αποτέλεσμα είναι ότι η ευρύτερη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης «θα ενισχύσει μια αλλαγή στην παγκόσμια τροχιά που έχει ξεκινήσει εδώ και λίγο καιρό: την επιβράδυνση του ρυθμού με τον οποίο τα μέσα εισοδήματα από τις αναδυόμενες αγορές πλησιάζουν τα εισοδήματα του αναπτυγμένου κόσμου σε σύγκριση με την ‘χρυσή εποχή’ της δεκαετίας του 2000 και των αρχών του 2010».

Στο πλαίσιο αυτό, η Capital Economics εκτιμά ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι πιθανό να εμποδίσει βραχυπρόθεσμα την ανάπτυξη στην Ινδία, εν μέρει επειδή θα επιβραδύνει την ανάπτυξη της εξωτερικής ανάθεσης επιχειρηματικών διαδικασιών από ανεπτυγμένες χώρες. Η «αργή κατάρρευση» αυτού του τομέα θα μπορούσε να μειώσει την οικονομική ανάπτυξη της Ινδίας κατά 0,3 έως 0,4 ποσοστιαίες μονάδες ετησίως την επόμενη δεκαετία, αναφέρει.

Αυτό το συμπέρασμα μοιάζει με την εκτίμηση της Standard Chartered που έχει προειδοποιήσει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να διευρύνει το χάσμα ανάπτυξης μεταξύ των προηγμένων οικονομιών και των αναδυόμενων αγορών, παρατηρεί το πρακτορείο Bloomberg.

Πώς θα επηρεάσει τους εργαζόμενους

Η τεχνητή νοημοσύνη θα έχει επίσης μεγάλες επιπτώσεις στις οικονομίες, προβλέπει η έκθεση. Είναι πιθανό να αυξήσει την ανισότητα εντός των χωρών, καθώς τα οφέλη θα καρπωθεί το κεφάλαιο και όχι οι περισσότεροι εργαζόμενοι.

«Υποψιαζόμαστε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα ενισχύει το εργατικό δυναμικό υψηλής εξειδίκευσης και οι αποδόσεις του κεφαλαίου θα συγκεντρωθούν σε έναν μικρό τεχνολογικό τομέα, πράγμα που σημαίνει ότι η ανισότητα στο εισόδημα αυξάνεται».

Από την άλλη, θεωρείται απίθανο ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα οδηγήσει σε μόνιμα υψηλότερη ανεργία. Είναι πιθανό να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη και η αύξηση της παραγωγικότητας μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης για αγαθά και υπηρεσίες, σύμφωνα με την Capital Economics που διευκρινίζει πως βραχυπρόθεσμα είναι πιθανό να δούμε μεγάλες αλλαγές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Το θέατρο της Τουρκίας για τους Υπουργούς Τραμπ

Η Τουρκία επαναλαμβάνει για ακόμα μια φορά γνωστό ευατόν της για να κερδίσει πόντους στο διπλωματικό παιχνίδι. Με αφορμή τα ονόματα που ανακοινώνει ο Τραμπ...

Κάτι επιτέλους πρέπει να γίνει με τον ΟΚΥπΥ

Δεν ξέρουμε τι συμβαίνει τελικά στον ΟΚΥπΥ, αλλά οι συχνές αντιπαραθέσεις για τα εργασιακά και τα οικονομικά των δημοσίων νοσηλευτηρίων, έχουν κουράσει τους πάντες. Τη...

Νέο δυστύχημα με 20χρονη από την Ελλάδα που έχασε τη ζωή της

Σε νέα θανατηφόρα οδική σύγκρουση που σημειώθηκε σήμερα τα ξημερώματα στη Λευκωσία, έχασε τη ζωή της η Ειρήνη Κοντογιώργου, 20 ετών από την Ελλάδα. Σύμφωνα...

Νέα παρέμβαση Αβέρωφ κατά κυβέρνησης για τα συμβόλαια σε έργα του δημοσίου

Με σημερινή του δήλωση, ο τέως πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ασκεί δριμεία κριτική στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για τις πρόσφατες διακοπές των συμβολαίων για...

Συνελήφθη ο 44χρονος οδηγός του αυτοκινήτου για το τριπλό θανατηφόρο

Στην σύλληψη του 44 χρόνου οδηγού, δυνάμει δικαστικού εντάλματος, προχώρησε η Τροχαία Αμμοχώστου για το αδίκημα της πρόκλησης θανάτου λόγω αλόγιστης, απερίσκεπτης ή επικίνδυνης...

Τριπλό θανατηφόρο – Τριήμερο πένθος για τους αδικοχαμένους νέους σε Παραλίμνι-Δερύνεια

Τριήμερο πένθος κήρυξε ο Δήμος Παραλιμνίου – Δερύνειας για τον θάνατο των τριών νεαρών, ηλικίας 18 και 20 ετών, που έχασαν τη ζωή τους...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!