7.8 C
Nicosia
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025 | 11:02

Πληθωρισμός: ΗΠΑ και ΕΕ σε διαφορετικές πορείες

Ο πληθωρισμός, η επίμονη αύξηση των τιμών καταναλωτή, αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα, επηρεάζοντας τις οικονομίες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Ωστόσο, τα πρόσφατα στοιχεία από τον Σεπτέμβριο του 2023 αποκαλύπτουν διαφορετικές τάσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Ας εμβαθύνουμε στα αντίθετα σενάρια και ας αναλύσουμε πώς αντιμετωπίζει κάθε περιοχή το πολύπλοκο ζήτημα του πληθωρισμού.

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ παραμένει σταθερός

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το ποσοστό πληθωρισμού σταθεροποιήθηκε στο 3,7% τον Σεπτέμβριο. Αυτό σημαίνει ότι οι τιμές καταναλωτή συνέχισαν να αυξάνονται με τον ίδιο ρυθμό όπως και τον Αύγουστο σε ετήσια βάση. Αν και ο ρυθμός αυτός είναι σημαντικά χαμηλότερος από ό,τι πριν από ένα χρόνο, εξακολουθεί να αποτελεί μια τρομερή πρόκληση για τους φορείς χάραξης πολιτικής. Η τελευταία έκθεση της Στατιστικής Υπηρεσίας Εργασίας δείχνει ότι το κόστος ζωής επιβραδύνθηκε από 0,6% τον Αύγουστο σε 0,4% τον Σεπτέμβριο.

Ο πυρήνας του πληθωρισμού, ένας δείκτης που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, βρίσκεται στο 4,1%, σύμφωνα με τις προσδοκίες. Αυτό υποδηλώνει ότι οι τιμές αυξήθηκαν με βραδύτερο ρυθμό τον Σεπτέμβριο, ιδίως σε σύγκριση με την ταχεία αύξηση των τιμών της βενζίνης, οι οποίες είχαν εκτοξευθεί κατά 10% από τον Ιούλιο.

Διάφοροι παράγοντες έπαιξαν ρόλο στον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης μιας αξιοσημείωτης αύξησης του κόστους στέγασης, ενώ οι τιμές των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων και φορτηγών συνέχισαν να μειώνονται. Οι τιμές των τροφίμων σημείωσαν αύξηση 3,7%, με το κόστος των γευμάτων σε εστιατόρια και των τροφίμων που καταναλώνονται “εκτός σπιτιού” να εκτοξεύεται κατά 6%. Οι τιμές της ενέργειας, ωστόσο, μειώθηκαν κατά 0,5%, με μειώσεις στις τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ είχε προηγουμένως αυξήσει τα επιτόκια για να καταπολεμήσει την αλματώδη αύξηση του πληθωρισμού. Το 2022, ο πληθωρισμός είχε φθάσει σε υψηλά επίπεδα 40 ετών, με μέγιστο ετήσιο ρυθμό 9,1%. Αν και οι τιμές δεν είναι χαμηλότερες από πριν, αυξάνονται με βραδύτερο ρυθμό, φέρνοντας κάποια ανακούφιση στους καταναλωτές. Επιπλέον, οι μισθοί αυξάνονται ταχύτερα από τον πληθωρισμό, καθιστώντας κάπως ευκολότερο για τους ανθρώπους να αντέξουν οικονομικά βασικά αγαθά και υπηρεσίες.

Μείωση του πληθωρισμού στην ΕΕ

Σε πλήρη αντίθεση, στην Ευρωπαϊκή Ένωση σημειώθηκε αξιοσημείωτη μείωση του πληθωρισμού, προσφέροντας πιθανή ανάσα στους καταναλωτές που αντιμετωπίζουν την άνοδο των τιμών. Ο ετήσιος πληθωρισμός στην ΕΕ μειώθηκε στο 4,3% τον Σεπτέμβριο, από 5,2% τον Αύγουστο, σημειώνοντας το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών. Ο πυρήνας του πληθωρισμού, εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών της ενέργειας και των τροφίμων, μειώθηκε από 5,3% σε 4,5%.

Η σημαντική πτώση του πυρήνα του πληθωρισμού ενισχύει την άποψη ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ενδέχεται να έχει ολοκληρώσει τη σειρά αυξήσεων των επιτοκίων της. Οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι ο συνολικός πληθωρισμός μπορεί να κατρακυλήσει στο 3,5% μέχρι το τέλος του έτους.

Βασικός παράγοντας για τη μείωση του πληθωρισμού στην ΕΕ είναι η πτώση των τιμών της ενέργειας κατά 4,7% τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, ο πληθωρισμός των τιμών των τροφίμων παρέμεινε δυσάρεστα υψηλός στο 8,8%. Το σενάριο του πληθωρισμού στις χώρες της ΕΕ διέφερε, με τη Γερμανία να σημειώνει σημαντική μείωση από 6,4% σε 4,3%, ενώ ο πληθωρισμός της Ισπανίας αυξήθηκε από 2,4% σε 3,2%.

Οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι η μεγάλη πτώση στη Γερμανία μπορεί να αποδοθεί εν μέρει σε μια στατιστική ανωμαλία που σχετίζεται με τη λήξη της επιδότησης του εισιτηρίου μεταφοράς και της επιδότησης καυσίμων τον Σεπτέμβριο του 2022, η οποία διόγκωσε προσωρινά τις τιμές καταναλωτή.

Ο δρόμος μπροστά και οι συνεχείς προκλήσεις:

Ενώ οι τάσεις του πληθωρισμού στις ΗΠΑ και την ΕΕ παρουσιάζουν διαφορετικά πρότυπα, και οι δύο περιοχές αντιμετωπίζουν συνεχείς προκλήσεις. Στην ΕΕ, η ευρωπαϊκή οικονομία αντιμετωπίζει επίμονες αντιδράσεις από τον πληθωρισμό, γεγονός που τον καθιστά κρίσιμη ανησυχία για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής. Επιπλέον, η σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς προσθέτει άλλο ένα επίπεδο αβεβαιότητας, επηρεάζοντας ενδεχομένως τις τιμές του πετρελαίου, ένα κρίσιμο στοιχείο της εξίσωσης του πληθωρισμού. Ο επίτροπος Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Paolo Gentiloni προειδοποίησε ότι αυτή η γεωπολιτική σύγκρουση θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στο κόστος της ενέργειας, περιπλέκοντας περαιτέρω την πορεία για την κάμψη του πληθωρισμού στην ΕΕ.

Στις ΗΠΑ, η ελπίδα είναι ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να σταθεροποιείται και να χαλαρώνει, προσφέροντας κάποια ανάσα στους καταναλωτές. Ωστόσο, η κατάσταση στην ΕΕ παραμένει αβέβαιη, με ανησυχίες για την άνοδο των τιμών του πετρελαίου και τις παρατεταμένες επιπτώσεις της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή. Καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι κεντρικές τράπεζες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού παλεύουν με αυτά τα πολύπλοκα ζητήματα, οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις πρέπει να παραμείνουν προσαρμοστικοί στο εξελισσόμενο οικονομικό τοπίο. Η μελλοντική πορεία του πληθωρισμού και στις δύο περιοχές είναι ένας κρίσιμος οικονομικός δείκτης που πρέπει να παρακολουθήσουμε τους επόμενους μήνες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!