16.8 C
Nicosia
Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 | 12:58

Ο Πούτιν αυξάνει τους φόρους για να κλείσει την «τρύπα» στα έσοδα από το πετρέλαιο

Με αύξηση φόρων στους παραγωγούς αντιμετωπίζει η Ρωσία το εμπάργκο της Ε.Ε. και το πλαφόν στις τιμές του πετρελαίου, που έχει επιβάλλει η ομάδα των επτά ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη (G7). Σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times, που επικαλούνται αξιωματούχους της δυτικής συμμαχίας, στόχος της Μόσχας είναι μέσω της αύξησης των φορολογικών βαρών στους παραγωγούς να εισπράξει έως και 600 δισ. ρούβλια (8 δισ. ευρώ) σε πρόσθετα έσοδα, προκειμένου να κλείσει την «τρύπα» που έχουν ανοίξει στα έσοδα από πετρελαϊκές εξαγωγές οι κυρώσεις της Δύσης.

Το πρώτο τρίμηνο του 2023 τα έσοδα της Ρωσίας από πετρέλαιο και φυσικό αέριο συρρικνώθηκαν κατά 45% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Τον Μάρτιο μάλιστα τα έσοδα από διυλισμένα πετρελαϊκά προϊόντα έκαναν «βουτιά» 85%. Η μείωση αυτή «πονάει» τον Βλαντίμιρ Πούτιν , αφού τα ενεργειακά έσοδα καλύπτουν το 45% του προϋπολογισμού του.

Το πλαφόν της G7 επεβλήθη τον περασμένο Δεκέμβριο. Δυτικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι το πλαφόν πετυχαίνει τον διπλό στόχο να περιορίσει τα έσοδα της Ρωσίας, αλλά και να την αναγκάσει σε δύσκολες οικονομικές αποφάσεις, εάν θέλει να συνεχίσει να χρηματοδοτεί τον πόλεμο. Ο φόρος που σε πρώτη φάση θα επιβαρύνει τους παραγωγούς, θα περάσει και στους καταναλωτές – γεγονός που θα μπορούσε να πυροδοτήσει δυσφορία και να περιορίσει τη στήριξη της κοινής γνώμης στην «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία.

Το Κρεμλίνο από την πλευρά του απαντά στις κυρώσεις με μείωση της παραγωγής του, σε μία προσπάθεια να οδηγήσει σε άνοδο τις τιμές. Τον περασμένο μήνα η ρωσική παραγωγή πετρελαίου υποχώρησε στα 10,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με την OilX. Στήριγμα βρίσκει στις εξαγωγές στην Ασία, που τον περασμένο μήνα ήταν 4,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως, σε τιμή πιθανότατα υψηλότερη του πλαφόν.

Ενώ πάντως αρχικά η απόφαση της Ρωσίας και των μελών του ΟΠΕΚ να μειώσουν την παραγωγή είχε πυροδοτήσει άλμα στις τιμές του πετρελαίου και σενάρια επιστροφής του στα 100 δολάρια το βαρέλι, σήμερα οι τιμές κινούνται κοντά στα 72 δολάρια το βαρέλι, μειωμένη κατά 30% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα.

Για τη Ρωσία αρνητική εξέλιξη είναι σαφώς και η δραστική μείωση των τιμών του φυσικού αερίου, οι οποίες θα μπορούσαν να υποχωρήσουν, βάσει ορισμένων σεναρίων, ακόμη και έως τα 10 ευρώ/MWh.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!