17.8 C
Nicosia
Σάββατο 11 Ιανουάριος 2025 | 14:07

Ο ΟΟΣΑ αυξάνει τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό

Η ανοδική πορεία του πληθωρισμού αναμένεται να συνεχιστεί τα επόμενα δύο χρόνια, προειδοποίησε ο ΟΟΣΑ την Τρίτη. Γι αυτό απαιτείται επιδέξιος χειρισμός από τους policymakers ώστε να διασφαλιστεί ότι οι αυξήσεις των τιμών θα είναι προσωρινή παρεμβολή και η οικονομική ανάκαμψη παραμένει σε καλό δρόμο.

Στην τελευταίο του outlook, ο ΟΟΣΑ προέβλεψε ότι ο πληθωρισμός θα είναι σημαντικά υψηλότερος το 2021 και το 2022 από ό, τι είχε προηγουμένως προβλέψει για τις περισσότερες χώρες της G20. Σημείωσε, ωστόσο, ότι αυτό δεν αναμένεται ότι θα γίνει ένα επίμονο πρόβλημα.

Δημοσιεύοντας σε μεγάλο βαθμό αισιόδοξες προβλέψεις για την ανάπτυξη των αναπτυγμένων οικονομιών ο ΟΟΣΑ προέβλεψε ότι η δραστηριότητα θα φτάσει τα επίπεδα που προβλέπονταν πριν από την πανδημία μέχρι το τέλος του 2022, δήλωσε η επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ Λοράνς Μπουν.

«Η ταχύτητα της ανάκαμψης αύξησε τις πληθωριστικές πιέσεις, ανεβάζοντας γρήγορα τις τιμές εκεί που περιμέναμε ότι θα ήταν πριν από την πανδημία», ανέφερε ο ΟΟΣΑ στις προοπτικές του. «Οι policymakers ς στις αναπτυγμένες οικονομίες θα πρέπει να παρακολουθούν αυτές τις εξελίξεις χωρίς καθυστέρηση», αναφέρει επίσης.

Σύμφωνα με την Μπουν, προς το παρόν, η διαχείριση του πληθωρισμού θα είναι «μια πολύ δύσκολη πράξη εξισορρόπησης».

Οι προβλέψεις

Αναλυτικότερα, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι το μέσο ποσοστό πληθωρισμού στις κορυφαίες οικονομίες της G20 θα αγγίξει το 4,5 % το τέταρτο τρίμηνο του έτους, με 1,5 ποσοστιαίες μονάδες αυτού του αριθμού να προκαλούνται από τις επιπτώσεις του υψηλότερου κόστους μεταφοράς και των τιμών των βασικών προϊόντων.

Από τις τελευταίες προβλέψεις του τον Ιούνιο, ο ΟΟΣΑ έχει αναθεωρήσει τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό για το 2021 και το 2022 κατά περισσότερες από 0,3 ποσοστιαίες μονάδες για τις περισσότερες χώρες. Οι προβλέψεις των ΗΠΑ για πληθωρισμό το 2021 αυξήθηκαν από 2,9% τον Ιούνιο σε 3,6%. Για το Ηνωμένο Βασίλειο, τα αντίστοιχα στοιχεία ήταν 1,3 % τον Ιούνιο και 2,3 % αυτόν τον μήνα για τον πληθωρισμό φέτος.

Για το 2022, οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό αυξήθηκαν το ίδιο απότομα από τον Ιούνιο. Στη Γαλλία και τη Γερμανία, η πρόβλεψη αυξήθηκε από 0,8 και 1,6%, αντίστοιχα, σε 1,4 και 2,6%.

Να γίνει κατανοητό ότι είναι προσωρινό

Ο ΟΟΣΑ ανέφερε ότι το πιο επείγον καθήκον είναι να κοινοποιηθεί στο κοινό ότι ο αυξανόμενος πληθωρισμός έχει πολλά προσωρινά χαρακτηριστικά και είναι κυρίως μια προσαρμογή των τιμών στα επίπεδα που ούτως ή άλλως αναμενόταν μετά από προσωρινές πτώσεις των τιμών που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η Μπουν είπε ότι τα σημεία συμφόρησης της προσφοράς θα χαλαρώσουν καθώς αυξάνονται τα ποσοστά εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού, ειδικά στις αναδυόμενες οικονομίες. Δεδομένου ότι τεράστια κυβερνητική υποστήριξη που σχετίζεται με την πανδημία σε μεγάλο βαθμό αποτελεί παρελθόν, η ζήτηση είναι απίθανο να ξεφύγει από τον έλεγχο.

Αν και το κύριο μέλημα πριν από τον ιό ήταν ότι ο πληθωρισμός ήταν πολύ χαμηλός, το μήνυμα τώρα είναι  ότι οι τιμές θα παραμείνουν σε υψηλότερα ποσοστά από ό, τι πριν από την πανδημία – «και αυτό είναι καλό» – αλλά δεν θα παραμείνουν τόσο υψηλές όσο ήταν πιθανό να πάει τους επόμενους μήνες.

Η Μπουν εξήγησε ότι η πρέπει να γίνει κατανοητό στο κοινό ότι πρόκειται για ένα φαινόμενο προσωρινό γιατί σε διαφορετική περίπτωση οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά θα πιστεύουν ότι είναι δίκαιο να αυξηθούν οι τιμές και να απαιτηθούν υψηλότεροι μισθοί, κάτι που θα έκανε τον υψηλότερο πληθωρισμό να διαρκέσει περισσότερο και να γίνει πιο επιζήμιος.

Ο ΟΟΣΑ ανέφερε επίσης ότι, εφόσον οι χώρες προσανατολιστούν σε υψηλότερο πληθωρισμό τους επόμενους μήνες, τα καλά νέα είναι ότι η ανάκαμψη είναι «εξαιρετικά γρήγορη», με τις αναπτυγμένες οικονομίες πιθανό να υποστούν ελάχιστη μακροπρόθεσμη ζημιά.

Αυτό θα ήταν καλό για χώρες που είχαν καλές επιδόσεις πριν από την πανδημία, όπως οι ΗΠΑ, πρόσθεσε, αλλά όχι αρκετά καλό για εκείνες τις χώρες για τις οποίες η ανάκαμψη σε επίπεδα προ-πανδημίας σημαίνει ακόμη υψηλή ανεργία και ασθενή ανάπτυξη. «Πολλές οικονομίες θα είναι περίπου εκεί που ήταν πριν, αλλά με περισσότερο χρέος», είπε η Μπουν.

Οι αναδυόμενες οικονομίες

Οι προοπτικές για τις αναδυόμενες οικονομίες είναι σημαντικά χειρότερες, είπε ο ΟΟΣΑ, επειδή εξακολουθούν να παλεύουν με υψηλά ποσοστά μόλυνσης από τον κορωνοϊό και χαμηλά επίπεδα εμβολιασμού, κάτι που τις καθιστά πιο ευάλωτες τόσο στην ασθενή ανάκαμψη όσο και στον υψηλό πληθωρισμό.

Ωστόσο, με μεγαλύτερη αξιοπιστία στα ιδρύματά τους, όπως οι κεντρικές τράπεζες, και με έγκαιρη δράση για τον περιορισμό του πληθωρισμού, ο ΟΟΣΑ θεωρεί ότι θα μπορούν να βγουν από την κρίση του κορωνοϊού καλύτερα από την οικονομική κρίση του 2008-09.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr με πληροφορίες από Financial Times

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!