Η ραγδαία πτώση των τιμών του χοιρινού κρέατος στην Κίνα ωθεί τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο πιο κοντά στον αποπληθωρισμό, κάτι που θα μπορούσε να αποδειχθεί ακόμη ένα πλήγμα στην οικονομία της.
Το μεγάλο πλεόνασμα προσφοράς χοιρινού κρέατος οδήγησε τη λιανική τιμή του στην Κίνα σε πτώση 31,8% τον Νοέμβριο σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα. Και η πτώση των τιμών του χοιρινού κρέατος, το οποίο έχει μεγάλη στάθμιση στον δείκτη τιμών καταναλωτή της Κίνας, θα μπορούσε να εντείνει αισθητά τους αποπληθωριστικούς κινδύνους που αντιμετωπίζει ήδη η χώρα, είπαν αναλυτές που μίλησαν στο CNBC.
Ο αποπληθωρισμός — η πτώση και όχι απλά επιβράδυνση των τιμών των αγαθών και των υπηρεσιών που συνιστούν σημάδι αποδυνάμωσης της οικονομίας — είναι ανησυχητικός επειδή οι καταναλωτές μπορεί να αναβάλουν τις επενδύσεις ή τις αγορές με την ελπίδα ότι οι τιμές θα μειωθούν περαιτέρω.
«Εκτός από την πτώση των τιμών των ακινήτων και τη μείωση των τιμών στα καταναλωτικά αγαθά, ο μεγαλύτερος λόγος για τον οποίο η Κίνα βρίσκεται στα πρόθυρα του αποπληθωρισμού είναι η πτώση των τιμών του χοιρινού κρέατος», δήλωσε στο CNBC ο Σάουν Ρέιν, Διευθύνων Σύμβουλος του China Market Research Group.
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή της Κίνας υποχώρησε 0,5% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη διολίσθηση των τελευταίων τριών ετών.
Τα τρόφιμα αποτελούν το ένα πέμπτο του καλαθιού του δείκτη τιμών καταναλωτή της Κίνας. Το χοιρινό αποτελεί ένα μεγάλο συστατικό στην κατηγορία τροφίμων του καλαθιού και έχει τη μεγαλύτερη επίδραση στον ΔΤΚ της Κίνας, γεγονός που εξηγεί τη στενή συσχέτιση μεταξύ των τιμών του χοιρινού και του ΔΤΚ στην Κίνα.
Υπερβολικά πολύ χοιρινό
Ο κλάδος του χοιρινού κρέατος της Κίνας έχει δει μια παρατεταμένη περίοδο υπερπροσφοράς και αδύναμης εγχώριας κατανάλωσης, εξήγησε ο Γιουν Ρονγκ Γιαπ, στρατηγικός αναλυτής της αγοράς στην IG στη Σιγκαπούρη.
Η παραγωγή χοιρινού κρέατος το 2022 έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ ετών στους 55,41 εκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Πιο πρόσφατα, η παραγωγή χοιρινού κρέατος της χώρας για το τρίτο τρίμηνο αυξήθηκε κατά 3,6%.
«Για την παγκόσμια αγορά κρέατος, ένα κινεζικό πλεόνασμα χοιρινού κρέατος σημαίνει αποπληθωριστική ώθηση», δήλωσε ο ανώτερος διευθυντής χαρτοφυλακίου της Newedge Wealth, Μπεν Εμόν, ο οποίος πρόσθεσε ότι η υπερπροσφορά μπορεί να εντοπιστεί ακόμη και πριν από την πανδημία.
Μεταξύ 2018 και 2021, η αφρικανική πανώλη των χοίρων οδήγησε σε αύξηση των τιμών του χοιρινού κρέατος πάνω από 100%, ανέφερε ο Εμόν σε σημείωμα. Αυτό έδωσε κίνητρα στην εγχώρια παραγωγή χοιρινού κρέατος, με τους Κινέζους χοιροτρόφους να ανταποκρίνονται με μεγάλο δανεισμό για τον εκσυγχρονισμό των χοιροτροφείων.
Ωστόσο οι Κινέζοι καταναλωτές άρχισαν να αλλάζουν διατροφικές συνήθειες, στρεφόμενοι περισσότερο σε πουλερικά και μοσχάρι.
Οι εύποροι Κινέζοι θεωρούν όλο και περισσότερο το βόειο κρέας ως μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση για το χοιρινό, με το 28% των καταναλωτών που ερωτήθηκαν να δηλώνουν ότι σχεδιάζουν να μειώσουν την κατανάλωση χοιρινού κρέατος, έδειξε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο από την εταιρεία συμβούλων McKinsey.
Όσον αφορά τους λιγότερο εύπορους, εξοικονομούν χρήματα παραγγέλνοντας λιγότερο χοιρινό κρέας.
Επιπλέον, ο ασυνήθιστα ζεστός καιρός τον Νοέμβριο έχει καθυστερήσει την παραδοσιακή αύξηση της ζήτησης αλλαντικών κατά τους χειμερινούς μήνες και την επερχόμενη εορταστική νέα χρονιά. Οι προμηθευτές μπορούν να αρχίσουν να ωριμάζουν το κρέας μόνο σε θερμοκρασίες κάτω των 10°C, πρόσθεσε.
Το Πεκίνο προσπάθησε να ανακόψει τη διολίσθηση των τιμών πραγματοποιώντας δύο γύρους αγορών χοιρινού κρέατος για τα στρατηγικά του αποθέματα, με την Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων να στοχεύει να πραγματοποιήσει έναν τρίτο γύρο εντός του έτους.