23.4 C
Nicosia
Πέμπτη 19 Σεπτέμβριος 2024 | 4:12

Οι ΗΠΑ θα παραμείνουν πιο πλούσιες από την Κίνα για τα επόμενα 50 χρόνια

Οι ΗΠΑ θα παραμείνουν πλουσιότερες από την Κίνα για τα επόμενα 50 χρόνια ή και παραπάνω, ακόμα και μετά δηλαδή από την αλλαγή σκυτάλης στα ηνία της παγκόσμιας οικονομίας καθώς η ασιατική οικονομία αναμένεται να ξεπεράσει σε μερικά χρόνια την αμερικανική οικονομία.

«Νομίζω ότι είναι εντελώς απίθανο ότ η Κίνα θα καταφέρει να φτάσει στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ των ΗΠΑ, που είναι το μέτρο του πλούτου μας, τουλάχιστον για τα επόμενα 50 χρόνια ίσως όχι και ποτέ», σχολίασε στο CNBC ο Σάιμον Μπαπτίστ, οικονομολόγος της Economist Intelligence.


Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ μετρά την παραγωγή της οικονομίας ανά άτομο και αποτελεί κοινό δείκτη ευημερίας.

Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έδειξαν ότι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Κίνας εκτιμάται ότι θα είναι 10.582,10 δολάρια το 2020, περίπου έξι φορές μικρότερο από τα 63.051,40 δολάρια των ΗΠΑ.

CNBC
Τα σχόλια του Μπαπτίστ ήρθαν μετά την πρώτη επίσημη συνέντευξη τύπου του Τζο Μπάιντεν από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του ως πρόεδρος των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια της οποίας υποστήριξε ότι δεν θα αφήσει την Κίνα να γίνει «η κορυφαία χώρα» παγκοσμίως.

«Βλέπω σκληρό ανταγωνισμό με την Κίνα. Η Κίνα έχει έναν γενικό στόχο – και δεν την επικρίνω για τον στόχο. Αλλά έχει έναν γενικό στόχο να γίνει η ηγετική χώρα, η πλουσιότερη χώρα στον κόσμο και η πιο ισχυρή χώρα στον κόσμο », δήλωσε ο Μπάιντεν. «Αυτό απλά δεν πρόκειται να γίνει υπό την επίβλεψή μου», τόνισε.

Χέρι- χέρι στην κορυφή

Σύμφωνα με τον Μπαπτίστ, η Κίνα θα γίνει «η άλλη πολύ μεγάλη δύναμη» μαζί με τις ΗΠΑ στην παγκόσμια σκηνή. Ποιο από τα δύο κράτη θα είναι πιο ισχυρό εξαρτάται από το πού ασκούν αυτή τη δύναμη, εξήγησε.

«Νομίζω ότι στην Ασία, πιθανότατα θα είναι πολύ δύσκολο για τις ΗΠΑ να παραμείνουν η πιο ισχυρή χώρα μέχρι τη δεκαετία του 2030, αλλά θα παραμείνουν ομοιόμορφα για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα», δήλωσε.

Η Ασία έχει αναδειχθεί ως ένα σημαντικό πεδίο μάχης στον συνεχή ανταγωνισμό ΗΠΑ-Κίνας.

Το Πεκίνο επέκτεινε την οικονομική και πολιτική του επιρροή στην περιοχή όταν οι ΗΠΑ υπό τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ φαινόταν να υποχωρούν, σχολιάζει το CNBC. Αντίθετα, ο Μπάιντεν έχει καταστήσει την Ασία προτεραιότητα στην εξωτερική πολιτική του προσλαμβάνοντας εμπειρογνώμονες της Ασίας στη διοίκησή του. Σε μια από τις πρώτες του δεσμεύσεις του ως πρόεδρος για την εξωτερική πολιτική, συναντήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης με τους ηγέτες της Ιαπωνίας, της Ινδίας και της Αυστραλίας.

Οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας ξεκίνησαν δύσκολα υπό την κυβέρνηση του Μπάιντεν.

Την περασμένη εβδομάδα, ξεκίνησε η πρώτη συνάντηση υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο χωρών με ανταλλαγή βολών και κατηγοριών. Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, οι ΗΠΑ και ορισμένοι από τους δυτικούς συμμάχους τους επέβαλαν κυρώσεις σε Κινέζους αξιωματούχους και προσωπικότητες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή Σιντσιάνγκ.

Τελευταίο επεισόδιο στις εντάσεις για τους Ουιγούρους και τις καταγγελίες για καταναγκαστική εργασία ήταν η απάντηση σήμερα του Πεκίνου επιβάλλοντας και αυτό κυρώσεις σε τέσσερις οργανισμούς του Ηνωμένου Βασιλείου και σε εννέα άτομα στα οποία θα απαγορευτεί η επιχειρηματική δραστηριότητα με την Κίνα. Τα περιουσιακά τους στοιχεία στη χώρα θα παγώσουν επίσης, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας.

Πλώρη για την πρωτιά

Η κινεζική οικονομία προβλέπεται να ξεπεράσει τις ΗΠΑ γύρω στο 2032 και να γίνει η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, δήλωσε ο Μπαπτίστ.

Η Κίνα ανέκαμψε απότομα από την οικονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία. Έγινε η μόνη μεγάλη οικονομία που σημείωσε ανάπτυξη πέρυσι, μετά την αύξηση του ΑΕΠ της κατά 2,3%. Αντίθετα, η οικονομία των ΗΠΑ συρρικνώθηκε κατά 3,5% το 2020 σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, όπως εκτιμά το Γραφείο Οικονομικής Ανάλυσης.

Οι προβλέψεις του Μπαπτίστ εμφανίστηκαν πιο συντηρητικές από άλλες. Η Έλεν Κιάο, της Bank of America Global Research, δήλωνε στο CNBC τον περασμένο μήνα ότι η οικονομία της Κίνας θα ξεπεράσει τις ΗΠΑ γύρω στο 2027 έως το 2028.

Η οικονομία των ΗΠΑ «τελικά θα γίνει μικρότερη απλά επειδή ο πληθυσμός της Κίνας είναι πολύ μεγαλύτερος», δήλωσε ο Μπαπτίστ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Πρόγραμμα Cyprus League από την 6η μέχρι τη 15η αγωνιστική

Το πρόγραμμα της Cyprus League by Stoiximan από την 6η μέχρι τη 15η αγωνιστική ανακοίνωσε σήμερα η ΚΟΠ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το πρόγραμμα έχει...

Συσκευές επικοινωνίας της Χεζμπολάχ εξερράγησαν στον Λίβανο -3 νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες (φωτό)

Συσκευές επικοινωνίας που χρησιμοποιούνταν από την Χεζμπολάχ εξερράγησαν αργά σήμερα το απόγευμα στο νότιο τμήμα της χώρας και στα νότια προάστια της πρωτεύουσας Βηρυτού,...

Ο Σερ Στέλιος απένειμε για δεύτερη χρονιά βραβεία νεανικής επιχειρηματικότητας

Για δεύτερη χρονιά, ο Σερ Στέλιος Χατζηιωάννου, δημιουργός και ιδιοκτήτης της easy family of brands και ιδρυτής και πρόεδρος του Stelios Philanthropic Foundation βράβευσε τη...

Ακυρώνει πρόστιμο της Κομισιόν κατά της Google για την υπηρεσία AdSense το ΓΔΕΕ

Στην ακύρωση της απόφασης της Κομισιόν με την οποία είχε επιβληθεί πρόστιμο 1,5 δισ. ευρώ στην Google για τον τρόπο λειτουργίας της διαφημιστικής πλατφόρμας AdSense, επικυρώνοντας...

Μικρό αεροσκάφος με τρεις επιβάτες χάθηκε, ενώ πετούσε από Ιταλία προς Γαλλία

Ένα μικρό αεροσκάφος στο οποίο επέβαιναν τρεις Γάλλοι χάθηκε από το πρωί της Τρίτης στη βορειοκεντρική Ιταλία, ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία ορεινών διασώσεων της...

Πτώση σημείωσε το ΧΑΚ

Σε πτωτική πορεία επανήλθε την Τετάρτη το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου μετά τα κέρδη της Τρίτης. Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε στις 182,71 μονάδες, σημειώνοντας απώλειες...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!