Με την έλευση του 2022 και τη συμπλήρωση δύο χρόνων σε συνθήκες υγειονομικής κρίσης, έχει ξεκινήσει μία συζήτηση των ειδικών για τη μελλοντική πορεία της πανδημίας. Από τη μία υπάρχει η «τα χειρότερα είναι πίσω μας» εκτίμηση που βλέπει τον Covid-19 να γίνεται ενδημικός ιός οδηγώντας τελικά στο τέλος της πανδημίας και από την άλλη η πιο προσεκτική προσέγγιση που εκτιμάει ότι τα επιστημονικά δεδομένα δεν μπορούν να προβλέψουν εάν αυτό είναι το τελευταίο κύμα της πανδημίας.
Μέσα σε αυτό το επιδημιολογικό debate, οι traders ποντάρουν όλο και περισσότερο στην αισιόδοξη οπτική στοιχηματίζοντας ότι ο κορωνοϊός θα «ξεσφίξει» τα λουριά της παγκόσμιας οικονομίας. Και αυτό παρά το γεγονός ότι η παραλλαγή Όμικρον πυροδοτεί νέο χάος στην εφοδιαστική αλυσίδα και νέες ανησυχίες για την αποτελεσματικότητα των διαθέσιμων εμβολίων.
Οι επενδυτές καλοδέχονται την προοπτική ότι ο Covid-19 μεταβαίνει στην ενδημική του φάση, με την Bank of America να κάνει λόγο για «σημαντική άνοδο στις μεσοπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές» και την JPMorgan να τη χαρακτηρίζει θετική για τα υψηλού κινδύνου στοιχεία ενεργητικού. Πρόκειται για μια «ασημένια επένδυση» της «άκρως μολυσματικής» παραλλαγής Όμικρον, λέει από την πλευρά της η BlackRock.
Όλη αυτή η αισιοδοξία στηρίζεται εν μέρει στις ενδείξεις της αγοράς. Από τη μία οι μετοχές της Wells Fargo που έχουν επανέλθει στα προ-πανδημίας επίπεδα και από την άλλη το ράλι στα εμπορεύματα που υποδεικνύει ότι ανακάμπτουν οι επενδύσεις και η κατανάλωση. Στο μεταξύ, το τέλος της εποχής του φθηνού δανεισμού είναι πιο κοντά από ποτέ και η απόδοση του γερμανικού κρατικού ομολόγου 10ετούς διάρκειας επέστρεψε χθες, για πρώτη φορά από το 2019, σε θετικό έδαφος.
«Υπάρχει αυξανόμενη αισιοδοξία ότι πλησιάζουμε στο τέλος και βλέπουμε ότι αυτό αντανακλάται σε όλες τις αγορές», δήλωσε ο αναλυτής στην Oanda Corp, Κρεγκ Έρλαμ. «Κάθε αγορά που κοιτάτε υπάρχει ένα κοινό θέμα της ανάκαμψης και η πεποίθηση ότι είναι εδώ για να μείνει», πρόσθεσε.
«Η λέξη φέτος είναι ομαλοποίηση», δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής στρατηγικής μετοχών στη Wells Fargo, Κρίστοφερ Χάρβεϊ. «Τι είναι η ομαλοποίηση; είναι δαπάνες, είναι κίνδυνος, είναι αποτίμηση, είναι τα πάντα σε γενικές γραμμές», είπε.
Χωρίς ενιαία αισιοδοξία
Σύμφωνα με έρευνα της Bank of America, οι fund managers προτιμούν τα assets που επωφελούνται από την οικονομική ανάκαμψη, όπως οι τραπεζικές μετοχές και οι μετοχές της ενέργειας, εγκαταλείποντας τις τεχνολογικές μετοχές που είναι «ευαίσθητες» στα επιτόκια.
Ενδεικτική είναι η νέα «δίνη» που σάρωσε την εβδομάδα που μας πέρασε τις διεθνείς αγορές, με αφορμή την απότομη «βουτιά» των «αγαπημένων παιδιών» της πανδημίας, όπως το Netflix, που κατέρρευσαν στις «σκοτεινές» προβλέψεις της κορυφαίας υπηρεσίας Streaming. Το νέο sell off άρχισε μετά την ανακοίνωση των απογοητευτικών αποτελεσμάτων των Netflix και Peloton, για να εξαπλωθεί σε όλα τα ονόματα που ευνοήθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας, καθώς οι επενδυτές έχουν προεξοφλήσει την επιστροφή στην ομαλότητα αφού ολοένα και περισσότερες χώρες χαλαρώνουν σταδιακά τα μέτρα στήριξης.
«Η αγορά ακολουθεί το πιο πιθανό σενάριο να ηρεμήσει αυτή η παραλλαγή», δήλωσε ο αναλυτής της Nomura, Νακα Ματσουζαβα. «Τουλάχιστον, αναμένουμε από τους συμμετέχοντες στην αγορά να στρέψουν την προσοχή τους στην πιθανότητα λήξης της πανδημίας ως αποτέλεσμα της μείωσης των κρουσμάτων Όμικρον ή της πτώσης του ποσοστού θνησιμότητας από τον Covid», εξήγησε.
Αυτό δεν σημαίνει ότι η παγκόσμια αγορά έχει ενιαία αισιόδοξη στάση. Οι επενδυτές προσπαθούν να αντισταθμίσουν την αισιοδοξία τους με τη ρευστότητα που παραμένει σε υψηλό επίπεδο, με την Ned Davis Research να προειδοποιεί για επιβράδυνση της δυναμικής των κερδών και για μια «γερακίσια» πολιτική της Fed. Η προοπτική αύξησης των επιτοκίων της Fed τον Μάρτιο είναι ακόμη ένας λόγος για τον οποίο οι επενδυτές απορρίπτουν τις τεχνολογικές μετοχές που αποτιμώνται στις μελλοντικές προσδοκίες ανάπτυξης και συσσωρεύονται στις τραπεζικές και ενεργειακές μετοχές που αυξάνονται με τα επιτόκια.
«Υπάρχουν τόσα πολλά διαφορετικά στοιχεία που οδηγούν τις κινήσεις που βλέπουμε», είπε ο Έρλαμ. «Δεν μπορούμε να τις αποδώσουμε αποκλειστικά στην πεποίθηση ότι πλησιάζουμε στο τέλος της πανδημίας, παρόλο που αυτός είναι ένας σημαντικός παράγοντας», σημείωσε.
Στο μεταξύ οι κλάδοι που θεωρείται ότι θα επωφεληθούν περισσότερο από το τέλος της πανδημίας, εκφράζουν μακροχρόνιες αμφιβολίες. Έτσι, ο δείκτης Solactive Travel & Leisure εξακολουθεί να είναι 18% κάτω από τα προ-πανδημίας επίπεδα, ενώ το US Global Jets ETF (JETS), το οποίο παρακολουθεί τις αμερικανικές και διεθνείς επιβατικές αεροπορικές εταιρείες, έχει υποχωρήσει περισσότερο από 30%.
Παρόλα αυτά, οι μεγάλες αγορές δείχνουν ότι οι επενδυτές υποβαθμίζουν τον ιό. Το παγκόσμιο απόθεμα χρέους με αρνητική απόδοση έχει υποχωρήσει στα 9,1 τρισ. δολάρια- το ήμισυ της κορύφωσής του το 2020-, ενώ η Goldman Sachs ζητά οι τιμές του πετρελαίου να φτάσουν τα 100 δολάρια το βαρέλι το τρίτο τρίμηνο καθώς η κατανάλωση αυξάνεται.
naftemporiki.gr