Για νέες επενδύσεις σε επιχειρήσεις και έργα υποδομών και τεχνολογίας στο Ηνωμένο Βασίλειο ύψους 17,7 δισεκατομμυρίων λιρών δεσμεύθηκαν κορυφαίες ιαπωνικές επιχειρήσεις στο πλαίσιο της επίσκεψης του Βρετανού Πρωθυπουργού στη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου.
Ο Ρίσι Σούνακ θα συμμετάσχει στη σύνοδο του G7 στη Χιροσίμα, ωστόσο σήμερα προηγούνται επαφές του στο Τόκιο.
Η ανακοίνωση για τις νέες ιαπωνικές επενδύσεις έγινε λίγη ώρα πριν ο κ. Σούνακ παραχωρήσει δεξίωση στο Τόκιο για τους επικεφαλής των εταιρειών αυτών.
Η Ιαπωνία είναι ήδη ο πέμπτος μεγαλύτερος επενδυτής στο Ηνωμένο Βασίλειο με συμμετοχή σε επιχειρήσεις και έργα υποδομών που φτάνουν τα 92 δισεκατομμύρια λίρες, ενώ το διμερές εμπόριο σε προϊόντα και υπηρεσίες πέρυσι ανήλθε σε 27,7 δισεκατομμύρια λίρες.
Οι νέες επενδύσεις αφορούν, μεταξύ άλλων, έργα καθαρής ενέργειας με έμφαση σε υπεράκτια αιολικά πάρκα, ανέγερση νέων φθηνών κατοικιών, γραφείων και επιστημονικών εργαστηρίων, κατασκευή καλωδίων υψηλής τάσης και λύσεις κρυπτογραφικής επικοινωνίας.
Ο κ. Σούνακ δήλωσε πως αυτές οι καινούριες επενδύσεις «είναι μια τεράστια ψήφος εμπιστοσύνης στη δυναμική της βρετανικής οικονομίας».
Επενδύσεις στην ιαπωνική αγορά θα κάνουν αντιστοίχως και κορυφαίες βρετανικές εταιρείες, σε τομείς όπως η άμυνα και η ενέργεια.
Σημειώνεται πως το Μάρτιο ανακοινώθηκε η ένταξη του Ηνωμένου Βασιλείου στη «Συνολική και Προοδευτική Συμφωνία για τη Διειρηνική Συνεργασία» (CPTPP).
Η κίνηση αυτή καθιστά τη χώρα το 12ο μέλος του εμπορικού κλαμπ που περιλαμβάνει επίσης την Ιαπωνία (μαζί με Αυστραλία, Μπρουνέι, Καναδά, Χιλή, Μαλαισία, Μεξικό, Νέα Ζηλανδία, Περού, Σιγκαπούρη και Βιετνάμ).
Στο πλαίσιο της CPTPP αίρονται δασμοί και εμπόδια στο εμπόριο μεταξύ των χωρών-μελών.
Επιπλέον, ο κ. Σούνακ και ο Ιάπωνας ομόλογός του Φούμιο Κισίντα υπογράφουν εντός της ημέρας μία νέα συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας με την ονομασία «Σύμφωνο της Χιροσίμα».
Το σύμφωνο καλύπτει λεπτομέρειες διμερούς συνεργασίας στους τομείς της άμυνας, του εμπορίου και των επενδύσεων, της επιστήμης και της τεχνολογίας, του κυβερνοχώρου, καθώς και της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.
Παράλληλα ο κ. Σούνακ θα επιβεβαιώσει πως βρετανικό αεροπλανοφόρο με συνοδευτικά πλοία και αεροσκάφη θα αναπτυχθούν ξανά στην περιοχή του Ινδο-ειρηνικού το 2025, μετά από την πρώτη αποστολή που έγινε το 2021 προκαλώντας κινεζικές αντιδράσεις.