Την ανάγκη όλοι οι εμπλεκόμενοι να επιταχύνουν τις προσπάθειές τους για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες τις κλιματικές αλλαγής, υπογράμμισε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Κωνσταντίνος Ηροδότου, προσθέτοντας πως το 2022 θα γίνει κλιματικό στρες τεστ για τις τράπεζες, το οποίο θα εποπτεύει απευθείας η ΕΚΤ.
Μιλώντας στο 12ο Οικονομικό Φόρουμ της Λεμεσού, ο κ. Ηροδότου ανέφερε πως η ανάλυση των ΗΠΑ δείχνει πως εκτός εάν υπάρξουν άμεσες και μεγάλης κλίμακας μειώσεις των εκπομπών αερίου, δεν θα μπορεί να επιτευχθεί η μείωση της θερμότητας παγκοσμίως κατά 1,5 ή 2 βαθμούς Κελσίου όπως είναι ο στόχος της Συμφωνίας του Παρισιού.
“Αυτό δεν αποτελεί υπερβολή”, σημείωσε.
Ανέφερε πως “η περιοχή της Μεσογείου είναι ακόμη πιο επιρρεπής στην κλιματική αλλαγή. Θερμαίνεται κατά 20% πιο γρήγορα από ότι κατά μέσο όρο παγκόσμια, βάζοντας επιπρόσθετη πίεση πάνω σε ήδη πιεσμένα οικοσυστήματα και ευάλωτες οικονομίες”.
Επεσήμανε πως μια αύξηση της θερμοκρασίας παγκόσμια κατά 2 βαθμούς θα μειώσει τη βροχόπτωση κατά 10% – 15%, μια αύξηση κατά 2-4 βαθμούς θα μειώσει τη βροχόπτωση μέχρι 20% στη νότια Ευρώπη. Αυτό, υπογράμμισε, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα η ζήτηση νερού να διπλασιαστεί ή ακόμη να τριπλασιαστεί μέχρι το 2050″.
Ο κ. Ηροδότου αναφέρθηκε στα διάφορα σενάρια που υπάρχουν και στην ανάλυσή τους από την ΕΚΤ, σύμφωνα με την οποία, το οικονομικό κόστος από την κλιματική αλλαγή θα είναι πολύ μεγαλύτερο εάν δεν υπάρξει έγκαιρη προσαρμογή και μετριασµός της κλιµατικής αλλαγής.
Σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως σύμφωνα με την Κομισιόν για να επιτευχθούν οι στόχοι μείωσης των εκπομπών μέχρι το 2030 κατά 55% σε σύγκριση με το 1990, χρειάζεται να αυξηθεί η πράσινη επένδυση σχεδόν κατά 350 δις ευρώ τον χρόνο για τα επόμενα 10 χρόνια, σε σύγκριση με την προηγούμενη δεκαετία.
Υπογράμμισε, εξάλλου, τη σημασία του ιδιωτικού τομέα στην προσπάθεια αυτή.
Επεσήμανε πως ως ρυθμιστικές αρχές ανησυχούν ότι οι τράπεζες δεν είναι προετοιμασμένες αυτή τη στιγμή για τα οικονομικά και μη οικονομικά ρίσκα που μπορεί να υπάρξουν από την οικονομική επίδραση των καταστροφών σε εθνικό επίπεδο, που θα επηρεάσουν τις τιμές ακινήτων, και από τα κόστη που θα προέλθουν από τις πολιτικές της μετάβασης σε μια οικονομία µε χαµηλές εκποµπές άνθρακα, κάτι που επίσης θα επηρεάσει τις τιμές των ακινήτων.
Ανακοίνωσε ότι το 2022 θα διεξαχθεί κλιματικό στρες τεστ για τις τράπεζες υπό την άμεση εποπτεία της ΕΚΤ.
Χρειάζεται, σημείωσε, “να επιταχύνουμε τις προσπάθειές μας καθώς η ανάλυση σεναρίων δείχνει ότι οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες της κλιματικής αλλαγής θα είναι βαθιές και ουσιαστικά μεγαλύτερες εάν δεν υπάρξουν έγκαιρες και αποτελεσματικές στρατηγικές προσαρμογής και μετριασμού”.
Οι εμπλεκόμενοι, πρόσθεσε, πρέπει να έχουν συνείδηση του σημείου εκκίνησής τους, προκειμένου τα σχέδιά τους να είναι όσο φιλόδοξα και λεπτομερή πρέπει, ανέφερε.