25.9 C
Nicosia
Κυριακή 8 Σεπτέμβριος 2024 | 2:53

Η τουρκική λίρα βυθίζεται σε νέο ιστορικό χαμηλό, πριν τη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας

Η τουρκική λίρα υπέστη άλλη μια περίοδο έντονης αστάθειας καθώς οι traders προετοιμάζονται για την απόφαση της κεντρικής τράπεζας, η οποία  αναμένεται να προχωρήσει σε νέα μείωση των επιτοκίων παρά τον «φουσκωμένο» πληθωρισμό και τους αυξανόμενους κινδύνους νομισματικής κρίσης.

Πριν την συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας, η λίρα υποχώρησε έως και 3,4%  με την ισοτιμία να κινείται στο νέο ιστορικό χαμηλό του 10,9785 ανά δολάριο.

Το νόμισμα σταθεροποιήθηκε στα 10,7 ανά δολάριο όταν ξεκίνησε η διαπραγμάτευση στο Λονδίνο, ωστόσο παραμένει κάτω 10% τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.

Η λίρα έχει υποχωρήσει 30% έναντι του δολαρίου το 2021.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια «στιγμή απολογισμού» όταν ανακοινώσει την τελευταία της απόφαση για την πολιτική της, σχολίασε ο Cristian Maggio, της TD Securities.

Οι αγορές αναμένουν ότι η κεντρική τράπεζα θα μειώσει το βασικό της επιτόκιο κατά 1 ποσοστιαία μονάδα στο 15%. Η κεντρική τράπεζα δέχεται έντονες πιέσεις από τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να χαλαρώσει τη νομισματική της πολιτική, παρόλο που ο πληθωρισμός έχει εκτιναχθεί κοντά στο 20%.

Όμως ένα ασθενέστερο νόμισμα τείνει να επιδεινώνει τον πληθωρισμό επειδή αυξάνει την τιμή των εισαγόμενων αγαθών, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο, σχολιάζουν οι Financial Times.

Ο Ερντογάν υπό την ανορθόδοξη πολιτική του ανανέωσε την Τετάρτη τη δέσμευσή του να απελευθερώσει την Τουρκία από τη «μάστιγα» των υψηλών επιτοκίων. «Λυπάμαι για τους φίλους μας [από το κυβερνών κόμμα] που υπερασπίζονται [υψηλά] επιτόκια, αλλά δεν μπορώ και δεν θα βαδίσω στον ίδιο δρόμο με αυτούς», είπε.

Η χαλαρή νομισματική πολιτική τη Τουρκίας αφήνει τη χώρα σε μια ακραία κατάσταση σε μια εποχή που πολλές άλλες αναδυόμενες αγορές, όπως η Ρωσία, αυξάνουν τα επιτόκια. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η κεντρική τράπεζα με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο, μειώνει επίσης τα μέτρα τόνωσης, κάτι που έχει ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στις αναδυόμενες αγορές για αύξηση των επιτοκίων.

Οι αγορές αναστατώθηκαν περαιτέρω από ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στη διάρκεια της νύχτας στην επίσημη εφημερίδα της χώρας σχετικά με συναλλαγές σε ξένο νόμισμα στα τουρκικά ανταλλακτήρια συναλλάγματος.

Τούρκοι αξιωματούχοι απέρριψαν τις εικασίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι η κίνηση ήταν ένδειξη επικείμενων capital controls, λέγοντας ότι η οδηγία ήταν μια μικρή τεχνική αλλαγή σε μια προηγούμενη απαίτηση για επίδειξη ταυτότητας από τους πολίτες στα γραφεία συναλλάγματος, υποστηρίζοντας ότι ήταν στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα μέτρο απελευθέρωσης που αύξησε το ελάχιστο ποσό συναλλαγής για μια τέτοια απαίτηση στα 100 δολάρια.

naftemporiki.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

LIVE: Η ομιλία Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην 88η ΔΕΘ, στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης».   Ακολουθούν σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού: Βρίσκομαι στη Θεσσαλονίκη για 6η...

Ερντογάν: «Ισλαμική συμμαχία» ως αντίβαρο στο Ισραήλ

Τη δημιουργία μιας συμμαχίας ζήτησε από τις μουσουλμανικές χώρες ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για να αντιμετωπίσουν «την αυξανόμενη απειλή του επεκτατισμού» του...

35 μικρές επιχειρήσεις στην πρωτοβουλία της Πρώτης Κυρίας “Πάμε Τρίοδος”

Με την παρουσία συνολικά 35 μικρών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή, πραγματοποιείται σήμερα στους κήπους της προεδρικής κατοικίας στο Τρόοδος, από τις έντεκα...

Ο Πορτογάλος Pizzi στον ΑΠΟΕΛ

O ΑΠΟΕΛ ανακοίνωσε το νέο μεταγραφικό του απόκτημα, τον Pizzi. Η ανακοίνωση της ομάδας Η εταιρεία ΑΠΟΕΛ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ (ΔΗΜΟΣΙΑ) ΛΤΔ ανακοινώνει την έναρξη της συνεργασίας...

Γιλμάζ: Η Τουρκία θα συνεχίζει να υποστηρίζει την ανάπτυξη ψευδοκράτους

Η Τουρκία θα συνεχίζει να υποστηρίζει την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της «τδβκ» - όπως χαρακτήρισε το ψευδοκράτος - ανέφερε ο Τούρκος αντιπρόεδρος Τζεβντέτ...

Κανονικά η συνεδρία του Συνοδικού Δικαστήριο τη Δευτέρα

Κανονικά θα διεξαχθεί η συνεδρία του Συνοδικού Δικαστήριο τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου και δεν υπάρχει πρόθεση αναβολής, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Χριστάκης Ευσταθίου, εκπρόσωπος της...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!