19.9 C
Nicosia
Δευτέρα 18 Νοέμβριος 2024 | 16:19

Η «κατάρα των 35» στην Κίνα: Τι είναι και γιατί εξαπλώνεται

Όταν η Χαν έχασε τη δουλειά της ως σχεδιάστρια διεπαφών στο Πεκίνο τον Φεβρουάριο, υπολόγισε ότι η 10ετής εμπειρία της σήμαινε ότι δεν θα χρειαζόταν να ψάξει πολύ για άλλη δουλειά.

Αλλά τώρα αρχίζει να ανησυχεί. Έχει αποστείλει εκατοντάδες αιτήσεις εργασίας – και προσκλήθηκε μόνο σε τέσσερις συνεντεύξεις, όπως λέει στο CNN.

Για να τα βγάλει πέρα έπιασε για ένα διάστημα δουλειά ως οδηγός παράδοσης φαγητού – όπου ήταν «τυχερή που κέρδιζε 20 γιουάν (2,8 δολάρια)» την ημέρα – και ως βοηθός αγορών (shopping guide), την οποία παράτησε αφού εμφάνισε οξεία σκωληκοειδίτιδα από τις πολλές ώρες ορθοστασίας.

«Δοκίμασα κάθε δυνατή δουλειά, αλλά είτε ήταν πολύ ενεργοβόρα είτε πλήρωναν πολύ λίγα», είπε. «Είναι δύσκολο να βγάλεις τα προς το ζην, φαίνεται».

Η ρίζα του προβλήματος της Χαν, πιστεύει, είναι ότι απλά έχει γίνει πολύ μεγάλη στα μάτια πολλών επίδοξων εργοδοτών της Κίνας. Είναι 34 ετών. Η Χαν είναι μεταξύ των πολλών millennial εργαζόμενων στη χώρα, που φοβούνται ότι έχουν υποκύψει στην «κατάρα των 35».

Πέρασες τα 34; Γέρασες…

Ο όρος επινοήθηκε αρχικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να περιγράψει απολύσεις εργαζομένων από μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, που τους θεωρούσαν «ηλικιωμένους». Αλλά έκτοτε έχει γίνει τόσο διαδεδομένος που χρησιμοποιείται ακόμη και από συμβούλους του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας.

Όποιος αμφιβάλλει για την ισχύ της κατάρας, αρκεί να κοιτάξει τις αμέτρητες διαδικτυακές λίστες θέσεων εργασίας και ιστοσελίδες πρόσληψης που αναφέρουν ρητά ότι οι υποψήφιοι δεν πρέπει να είναι μεγαλύτεροι από αυτήν την ηλικία.

Ή κοιτάξτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τον Ιούνιο, το παράπονο ενός ταξιδιώτη ότι οι ξενώνες στο Πεκίνο συνήθως απομακρύνουν πελάτες άνω των 35 ετών πυροδότησε έντονες συζητήσεις, όπως και μια ανακοίνωση από έναν ταοϊστικό ναό τον Ιούνιο, όταν είπε ότι οι νέοι μοναχοί πρέπει να είναι «κάτω των 35 ετών».

Πράγματι, ακόμη και η κινεζική κυβέρνηση αποκλείει υποψηφίους άνω των 35 για πολλές από τις θέσεις δημοσίων υπαλλήλων της – μια πολιτική που αμφισβητήθηκε από έναν νομοθέτη στην περσινή ετήσια συγκέντρωση του κινεζικού κοινοβουλίου και του ανώτατου πολιτικού συμβουλευτικού οργάνου.

Αναγνωρίζει το θέμα και το ίδιο το κράτος

«Αόρατες ηλικιακές διακρίσεις για τους 35χρονους υπήρχαν πάντα στον χώρο εργασίας», είπε ο βουλευτής Τζιανγκ Σενγκάν, σε ομιλία του, σύμφωνα με την κρατική China Youth Daily. «Είναι τεράστια σπατάλη ταλέντου να απορρίπτεις υποψήφιους για την ηλικία τους».

Ακόμη και κορυφαίοι ακαδημαϊκοί και αξιωματούχοι έχουν αναγνωρίσει το θέμα. Σε μια έκθεση του 2022 της κρατικής εφημερίδας People’s Daily, ένας καθηγητής στην κυβερνητική σχολή Κεντρικού Κόμματος -που εκπαιδεύει στελέχη του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος- αναφέρθηκε στην κατάρα ως «συνηθισμένο φαινόμενο στη μαζική αγορά εργασίας», υπογραμμίζοντας ότι προκαλεί σοβαρά κοινωνικά προβλήματα.

Φέτος, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua πρότεινε αυτό που έβλεπε ως πιθανή λύση – ειδικές πολιτικές που ευνοούν τους εργαζόμενους άνω των 35 ετών, μαζί με οικονομική βοήθεια και κανονισμούς κατά των διακρίσεων λόγω ηλικίας.

Για πολλούς από τους εκατοντάδες εκατομμύρια millennials της Κίνας, οι λύσεις δεν μπορούν να έρθουν αρκετά γρήγορα. Καθώς η Κίνα εξακολουθεί να αγωνίζεται να ανακάμψει από την οικονομική ζημιά της πανδημίας και ενδείξεις ότι η ανάπτυξή της επιβραδύνεται, η ανεργία έχει γίνει πιεστική ανησυχία για πολλούς.

Η κουλτούρα 9-9-6

Το ζήτημα έχει τεθεί στο προσκήνιο εν μέρει από την άνοδο της τεχνολογικής βιομηχανίας της Κίνας και την περιβόητη «κουλτούρα του 9-9-6» – που εργάζεται από τις 9 π.μ. έως τις 9 μ.μ., 6 ημέρες την εβδομάδα.

Είναι ένα χρονοδιάγραμμα, στο οποίο είναι ακόμη πιο δύσκολο για τους υπαλλήλους με οικογένειες να ανταποκριθούν, αλλά είναι μια κοινή προσδοκία στον εξαιρετικά ανταγωνιστικό -και σχετικά νέο- τεχνολογικό τομέα της χώρας.

Οι ειδικοί επισημαίνουν επίσης ότι οι νέοι εργαζόμενοι που προσλαμβάνονται απευθείας από το σχολείο τείνουν να είναι φθηνότεροι, αν και άλλοι προτείνουν ότι η προτίμηση δεν αφορά μόνο τη διατήρηση των δαπανών σε χαμηλά επίπεδα.

Δημοσίευμα του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Xinhua του 2021 υποστήριζε ότι οι εργαζόμενοι που δεν είχαν προαχθεί σε διοικητικά επίπεδα έως τα 35 μπορεί να θεωρηθούν λιγότερο επιτυχημένοι, επομένως πιο επιρρεπείς σε απολύσεις.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας κοιμήθηκε στη βουλή ενώ επανεκλεγόταν

Σε μία άβολη στιγμή πιάστηκε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σιγκέρου Ισίμπα, όσο τον είχε πάρει ο ύπνος πάνω στα έδρανα της Βουλής, την ώρα που...

Εγκεφαλικό στα παιδιά: Τα συμπτώματα και μία σωτήρια επέμβαση

Μία επέμβαση που ονομάζεται θρομβεκτομή μπορεί να προσφέρει  στα παιδιά που παθαίνουν εγκεφαλικό -κάτι που είναι σπάνιο- σημαντικές πιθανότητες ανάρρωσης και βελτίωσης της ποιότητας...

Tik Tok και ΠΟΥ ενώνουν τις δυνάμεις τους για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης για θέματα υγείας στα social media

Η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης TikTok έχει μετατραπεί σε πολιτιστικό φαινόμενο, επηρεάζοντας τη συμπεριφορά και το γούστο των χρηστών της σχεδόν σε κάθε τομέα της ζωής. Από...

Τα πιο σπάνια ελληνικά ονόματα

Έχουμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια, που τα νεότερα ζευγάρια επιλέγουν ονόματα που τους αρέσουν, αντί για το έθιμο με τα ονόματα των παππούδων και...

Πολυτεχνείο: 25.000 άτομα στην πορεία – 7 συλλήψεις και 157 οι προσαγωγές

Mε τη συμμετοχή -25.000- ατόμων πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις-πορείες, την Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2024, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την 51η επέτειο του Πολυτεχνείου στην ευρύτερη περιοχή...

Στις 18 οι συλλήψεις για επιθέσεις εναντίον διανομέων – Ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης κατά ρατσισμού συζήτησε η Βουλή

Σημειώθηκαν συνολικά 11 υποθέσεις επιθέσεων σε διανομείς φαγητού, για τις οποίες συνελήφθησαν 18 άτομα είπε η Αστυνομία στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τη Δευτέρα,...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!