Η ισπανική Κυβέρνηση απαγόρευσε την Τρίτη στις εταιρείες που λαμβάνουν κρατική ενίσχυση για να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, να απολύουν εργαζομένους λόγω της αύξησης των τιμών της ενέργειας.
Όπως και η υπόλοιπη Ευρώπη, η Ισπανία βρίσκεται από το 2021 με τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας που οδήγησαν τον πληθωρισμό τον Φεβρουάριο στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 30 ετών.
Οι απολύσεις θα θεωρηθούν “αδικαιολόγητες όταν είναι αποτέλεσμα αιτιών που συνδέονται με την αύξηση του ενεργειακού κόστους”, δήλωσε η Υπουργός Εργασίας Γιολάντα Ντίαζ σε συνέντευξη Τύπου.
«Θέλω να στείλω ένα σαφές μήνυμα στους ηγέτες των επιχειρήσεων στη χώρα μας: σε μια κρίση, όταν υπάρχουν μηχανισμοί κοινωνικής προστασίας… δεν πρέπει να απολύουμε», πρόσθεσε μετά από την εβδομαδιαία συνεδρία του ισπανικού Υπουργικού Συμβουλίου.
Η Κυβέρνηση του σοσιαλιστή Πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ ενέκρινε την Τρίτη σχέδια για επιχορήγηση 16 δισεκατομμυρίων ευρώ σε άμεση βοήθεια και δάνεια για εταιρείες και νοικοκυριά που επλήγησαν από τις επιπτώσεις της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Τα μέτρα, που θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι τις 30 Ιουνίου, περιλαμβάνουν έκπτωση 20 σεντ του ευρώ ανά λίτρο καυσίμου, με την κυβέρνηση να πληρώνει 15 σεντ και τους παρόχους καυσίμων τα υπόλοιπα.
Περιλαμβάνει επίσης πακέτο βοήθειας 362 εκατομμυρίων ευρώ για τον τομέα της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, 68 εκατομμυρίων ευρώ για τις βιομηχανίες αλιείας και υδατοκαλλιέργειας και ανώτατο όριο 2% στις αυξήσεις ενοικίων.
Το σχέδιο προβλέπει επίσης χρηματοδότηση ενός προγράμματος για χορήγηση άδεια απουσίας σε εργαζομένους για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να αποφύγουν περικοπές θέσεων εργασίας όπως αυτή που τέθηκε σε εφαρμογή το 2020 όταν χτύπησε η πανδημία COVID-19 και η οποία θα λήξει στις 31 Μαρτίου.