Ενώ οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν χάσει περίπου 7.000 θέσεις εργασίας μετά το Brexit, άλλες ευρωπαϊκές πόλεις αναλαμβάνουν τη σκυτάλη από το Λονδίνο σε τομείς όπως η επενδυτική τραπεζική.
Οι οικονομικές περιοχές του Λονδίνου κουβαλούν σε μεγάλο βαθμό τις τύχες της βρετανικής οικονομίας.
Αναμενόταν μια έξοδος εργασίας μετά το Brexit , αλλά οι πιο απαισιόδοξες προβλέψεις, για περισσότερες από 250.000 θέσεις εργασίας που χάθηκαν στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες του Ηνωμένου Βασιλείου , δεν έχουν πραγματοποιηθεί. Τα τελευταία στοιχεία για τις μεταθέσεις προσωπικού είναι περίπου 7.000 άτομα.
Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, οι ευρωπαϊκές πόλεις είναι πλέον πιο ανταγωνιστικές από το Λονδίνο σε τομείς όπως η επενδυτική τραπεζική.
“Το Λονδίνο εξακολουθεί να θεωρείται παγκόσμιος χρηματοοικονομικός παίκτης, αλλά όχι απαραίτητα το μόνο ευρωπαϊκό κέντρο χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, και νομίζω ότι αυτό έχει αλλάξει μετά το Brexit. Τώρα οι άνθρωποι πιστεύουν ότι το Λονδίνο δεν είναι το μόνο ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό κέντρο, αλλά και άλλα Θα μπορούσε να είναι το Παρίσι, το Άμστερνταμ ή το Δουβλίνο », ανέφερε ο David Henig του Ευρωπαϊκού Κέντρου Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας.
Χάρη στα επενδυτικά κίνητρα, ευρωπαϊκές πόλεις όπως το Δουβλίνο γίνονται νέα τραπεζικά κέντρα.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτό που κάποτε προβλεπόταν ότι θα ήταν μια μαζική έξοδος αστικών τραπεζιτών από το Λονδίνο είχε στην πραγματικότητα μια στρατηγική αναβαθμονόμηση των πόρων γύρω από τα ευρωπαϊκά τραπεζικά κέντρα για να ανταγωνιστεί το City του Λονδίνου.
Ο Peter Lawlor είναι πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του γερμανικού χρηματιστηρίου . Πιστεύει ότι οι ευρωπαϊκοί κόμβοι όπως η Φρανκφούρτη ήταν ένα βήμα μπροστά από το Λονδίνο, αλλά είναι πολύ νωρίς για να πούμε ποιος θα είναι ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος του Brexit στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.
“Δεν νομίζω ότι η στρατηγική ήταν καλά μελετημένη στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η Φρανκφούρτη ήταν έτοιμη για αυτήν, το Παρίσι, γνωρίζετε ήδη τα κίνητρα που προτείνονται σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις. Τούτου λεχθέντος, πού θα καταλήξουμε Ό,τι κι αν είναι, είναι πολύ νωρίς για να το πούμε “, λέει ο Lawlor.
Μια αλλαγή στους ανέμους, μια αναβαθμονόμηση της εξουσίας: η ιστορία του αντίκτυπου του Brexit στα οικονομικά στην Ευρώπη δεν έχει τελειώσει.
Πηγή: Euronews