Οι τιμές στις ΗΠΑ ανέβηκαν στον υψηλότερο ρυθμό τους από το 1981, στο 8,5% σε ετήσια βάση μέχρι τα τέλη Μαρτίου, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία ανέβασε το ενεργειακό κόστος για τους Αμερικανούς.
Ο τελευταίος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) – ο οποίος μετρά τις τιμές ενός καλαθιού αγαθών και υπηρεσιών – έρχεται μετά την άνοδο του δείκτη κατά 7,9% το έτος έως τον Φεβρουάριο, τον ταχύτερο ρυθμό ετήσιου πληθωρισμού τα τελευταία 40 χρόνια.
Καθοδηγούμενος από τα συνεχιζόμενα ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας, την εκτίναξη της ζήτησης και τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας, ο πληθωρισμός βρίσκεται πλέον σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί στις ΗΠΑ από τότε που ο Ρόναλντ Ρίγκαν ανέλαβε τα ηνία του Λευκού Οίκου από τον Τζίμι Κάρτερ.
Οι αυξήσεις των τιμών είναι ευρείες – με το κόστος ενοικίων, του φυσικού αερίου και των τροφίμων να προκαλεί ιδιαίτερη δυσκολία στους Αμερικανούς με χαμηλό εισόδημα και είναι ένα σημαντικό πλήγμα για την κυβέρνηση Μπάιντεν, που ήδη αντιμετωπίζει δύσκολες πιθανότητες να διατηρήσει τον έλεγχο του Κογκρέσου στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου.
Οι αυξανόμενες τιμές του φυσικού αερίου ήταν ο κύριος μοχλός της ανόδου. Ο δείκτης βενζίνης αυξήθηκε 18,3% τον Μάρτιο και αντιπροσώπευε πάνω από το ήμισυ της μηνιαίας αύξησης όλων των ειδών. Οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν αρχίσει να πέφτουν, ως ένδειξη που ορισμένοι οικονομολόγοι υποστήριξαν ότι μπορεί να υποδηλώνει ότι ο πληθωρισμός έφτασε στο απόγειό του.
Ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε ότι περίμενε ένα κακό σύνολο στοιχείων πριν από την έκθεση. Τη Δευτέρα, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, είπε στους δημοσιογράφους ότι η προηγούμενη έκθεση του υπουργείου Εργασίας δεν περιλάμβανε την πλειονότητα του άλματος στο κόστος πετρελαίου και φυσικού αερίου που προκλήθηκε από την εισβολή του Κρεμλίνου στην Ουκρανία.