Υπερτριπλασιάστηκε το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Ρωσικής Ομοσπονδίας τους πρώτους επτά μήνες του 2022, εν μέσω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και των κυρώσεων της Δύσης κατά της Μόσχας.
Σύμφωνα με προκαταρτικές εκτιμήσεις που δημοσιοποίησε χθες η Τράπεζα της Ρωσίας, το πλεόνασμα κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου συνέχισε να αυξάνεται, φτάνοντας στα 166,6 δισεκατομμύρια δολάρια και έχει υπερτριπλασιαστεί σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Όπως αναφέρει η ρωσική ΚΤ, οι μεταβολές στον λογαριασμό τρεχουσών συναλλαγών έχουν επηρεαστεί από το διευρυμένο πλεόνασμα στο ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών, ως αποτέλεσμα της σημαντικής αύξησης στην αξία των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών και της μείωσης στις εισαγωγές.
Αμέσως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στο τέλος Φεβρουαρίου, οι χώρες της Δύσης επέβαλαν σωρεία κυρώσεων κατά της Ρωσίας, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να επηρεαστούν οι εισαγωγές.
Με βάση τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ρωσική Κεντρική Τράπεζα, ο λογαριασμός τρεχουσών συναλλαγών κατέγραψε πλεόνασμα $166,6 δισ. την επταμηνία του 2022 σε σύγκριση με $50,6 δισ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Αντίστοιχα, το ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών κατέγραψε πλεόνασμα $192,4 δισ. την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου του τρέχοντος έτους, σε σύγκριση με $75,7 δισ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Το ισοζύγιο πρωτογενούς και δευτερογενούς εισοδήματος παρέμεινε στα ίδια επίπεδα την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2022 και διαμορφώθηκε σε έλλειμμα $25,8 δισ. σε σύγκριση με έλλειμμα $25,6 δισ. την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου του 2021.
«Δεν αγοράζουν μόνο οι Ευρωπαίοι»
————
Ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ για τη βελτίωση του ισοζυγίου του ρωσικού λογαριασμού τρεχουσών συναλλαγών των στοιχείων, εν μέσω του πολέμου και των κυρώσεων, ο πρώην Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής εξήγησε πως οι μεταβολές αυτές αντικατοπτρίζουν κυρίως τις αυξήσεις στις τιμές και όχι τόσο του όγκου των ρωσικών εξαγωγών. «Δεν μειώθηκε σημαντικά η ποσότητα διότι αγοράζουν όλοι και όχι μόνο οι Ευρωπαίοι, αγοράζουν οι Κινέζοι, αγοράζουν οι Ινδοί», είπε.
Σημείωσε, ωστόσο, ότι είναι το βιοτικό επίπεδο των Ρώσων πολιτών που πλήττεται ειδικά και λόγω της μείωσης των εισαγωγών αγαθών συνεπεία των κυρώσεων. Εξήγησε ακόμη ότι οι εισαγωγές μειώθηκαν και λόγω κυρώσεων, που αποκλείουν ταξίδια Ρώσων προς χώρες της δύσης, αφού τα ταξίδια θεωρούνται υπηρεσία. Συνεπώς το ισοζύγιο επηρεάστηκε από τη μείωση στα ταξίδια Ρώσων σε χώρες, όπως η Κύπρος, μια υπηρεσία που ταξινομείται ως εισαγωγή για τη Ρωσία (και εξαγωγή για τη χώρα προορισμού).
«Οι κυρώσεις αντί να πλήξουν το κράτος και την οικονομία πλήττουν περισσότερο τους πολίτες. Αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιος είναι εναντίον των κυρώσεων», είπε, προσθέτοντας πως «βάσει της θεωρίας για να υπάρξει αλλαγή σε ένα καθεστώς, όπως τη Ρωσία, πρέπει να υπάρξει πίεση εκ των κάτω, δηλαδή ο σκοπός δεν είναι να τιμωρήσεις τον ρωσικό λαό αλλά είναι μέρος του μηχανισμού της αλλαγής».
Παράλληλα και το ρούβλι ενισχύεται έναντι του δολαρίου, αντανακλώντας τις κινήσεις της ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας για στήριξη του εθνικού της νομίσματος.
Ο κ. Σαρρής επεσήμανε πως και οι μεταβολές στη συναλλαγματική ισοτιμία αντικατοπτρίζουν τα έσοδα του ρωσικού κράτους, υποδεικνύοντας τις συναλλαγές που γίνονται τώρα σε ρούβλια. «Επομένως, οι συναλλαγματικές αλλαγές είναι μέρος αυτών των κινήσεων», συμπλήρωσε, υπενθυμίζοντας ότι και οι τουρκικές τράπεζες αποφάσισαν να ενταχθούν στο ρωσικό σύστημα πληρωμών.
Σε ερώτηση αν υπό αυτές τις συνθήκες, οι κυρώσεις είναι αποτελεσματικές, ο κ. Σαρρής είπε πως αν αυτό αφορά την πολιτική αλλαγή της Ρωσίας προς την Ουκρανία «αμφιβάλλω».
«Υπό αυτή την έννοια οι κυρώσεις δεν είναι αποτελεσματικές διότι η Ρωσία είναι διατεθειμένη να υποστεί το κόστος», είπε, προσθέτοντας ότι ίσως το Κρεμλίνο δεν είχε υπόψη του ότι οι αντιδράσεις της Δύσης θα ήταν τόσο ομοιογενείς.
Υπενθυμίζοντας στοιχεία διεθνών οργανισμών ότι το βιοτικό επίπεδο στην Ουκρανία, η οποία δέχεται την εισβολή, μειώθηκε κατά 30% και στη Ρωσία 10% μέχρι στιγμής, ο πρώην ΥΠΟΙΚ είπε ακόμη ότι προς το παρόν η δημοτικότητα του Πούτιν δεν φαίνεται να έχει επηρεαστεί από τα όσα συμβαίνουν.
Σημείωσε όμως ότι μακροχρόνια οι συνέπειες των κυρώσεων θα γίνουν πιο ορατές.