15.9 C
Nicosia
Κυριακή 17 Νοέμβριος 2024 | 9:36

ΔΝΤ: Στήριξη και επικέντρωση σε αναπτυξιακές πολιτικές μετά την πανδημία

Συνέχιση της δημόσιας στήριξης της οικονομίας και το 2021 λόγω της παρατεταμένης αβεβαιότητας συνεπεία της πανδημίας του κορωνοϊού έτσι ώστε να αποφευχθούν οι μακροχρόνιες συνέπειες της κρίσης, προκρίνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καλώντας τις κυπριακές αρχές όπως με την εδραίωση της ανάκαμψης επικεντρώσουν την προσοχή τους σε πολιτικές που ενισχύουν την ψηφιακή μετάβαση και την πράσινη οικονομία, ενισχύοντας έτσι την ανταγωνιστικότητα.

Σε δελτίο Τύπου μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου της κυπριακής οικονομίας υπό το άρθρο 4, το ΔΝΤ εκτιμά ότι μετά τη συρρίκνωση κατά 5,1% το 2020 ο ρυθμός ανάπτυξης θα ανέλθει στο 3% το 2021 και θα επιταχυνθεί στο 3,9% το 2022, αλλά τονίζει πως οι κίνδυνοι είναι ανοδικοί, με τις βασικές πηγές αβεβαιότητας να σχετίζονται με το ρυθμό των εμβολιασμών και των δυνητικών νέων κυμάτων μολύνσεων κορωνοϊού.

Χαρακτηρίζοντας σχετικά καλή τη διαχείριση της κρίσης στην Κύπρο, το ΔΝΤ τονίζει πως παρά την εξάρτηση της οικονομίας στον τουρισμό και το υψηλό επίπεδο ιδιωτικού και δημόσιου χρέους, οι μαζικές χρεοκοπίες και η υψηλή ανεργία έχουν ευρέως αποφευχθεί εν μέρει χάριν στα έγκαιρα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης και τα δημοσιονομικά αποθέματα που συσσωρεύτηκαν προ της πανδημίας.

«Δεδομένης της οικονομικής αβεβαιότητας μια πρόωρη απόσυρση της δημόσιας στήριξης θα πρέπει να αποφευχθεί», αναφέρει το ΔΝΤ και προσθέτει πως «με τους βραχυχρόνιους κίνδυνους χρηματοδότησης να είναι περιορισμένοι, οι πολιτικές θα πρέπει να απορροφήσουν τις δυσμενείς συνέπειες της κρίσης και να περιορίσουν τους κίνδυνους μακροχρόνιων συνεπειών της κρίσης (economic scarring)», αναφέρει.

Προς αυτή την κατεύθυνση, λέει το ΔΝΤ, «η δημοσιονομική στάση το 2021, η οποία περιλαμβάνει σημαντική στήριξη είναι ορθή».

Ωστόσο, το ΔΝΤ επισημαίνει την ανάγκη αναπροσαρμογής των δημοσίων μέτρων προς τις βιώσιμες επιχειρήσεις, όπως του τουριστικού τομέα, για αποφυγή αχρείαστων χρεοκοπιών, καλωσορίζοντας τις προσπάθειες για επιτάχυνση των έργων που προωθούν ιδιωτικές επενδύσεις μέσω της υλοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Σύμφωνα με το ταμείο, πηγές αποδυνάμωσης της ανάκαμψης αποτελούν η εξασθένιση της δημοσιονομικής θέσης που οδηγεί σε αύξηση των περιθωρίων κινδύνου (risk premia) σε ό,τι αφορά τον δανεισμό και η μεγαλύτερη από την αναμενόμενη μείωση στις ξένες άμεσες επενδύσεις λόγω του τερματισμού του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, με την εδραίωση της ανάκαμψης, οι κυπριακές αρχές θα πρέπει να στρέψουν την προσοχή τους στην διατήρηση της βιωσιμότητας των δημοσίων οικονομικών και στην προώθηση πολιτικών συμμετοχικής ανάπτυξης.

Ειδικότερα, αναφέρεται στον εκσυγχρονισμό της φορολογικής διοίκησης, της συγκράτησης του δημόσιου μισθολογίου και την ανακατανομή των δαπανών σε πιο φιλικές για τη ανάπτυξη πολιτικές, περιλαμβανομένων του ανθρώπινου κεφαλαίου, του ψηφιακού μετασχηματισμού και της μετάβασης προς την πράσινη οικονομία.

Ακόμη, επισημαίνει ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να στηρίξουν την ανακατανομή πόρων και την ενίσχυση του δυνητικού ΑΕΠ, ενώ οι πολιτικές για την αγορά εργασίας θα πρέπει σταδιακά να στραφούν από τη διατήρηση των θέσεων εργασίας προς την κατεύθυνση μιας αποδοτικής ανακατανομής της εργασίας.

Όχι σε ανατροπή του πλαισίου των εκποιήσεων

Για τον τραπεζικό τομέα, το ΔΝΤ σημειώνει ότι η επίλυση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) και οι βιώσιμες αναδιαρθρώσεις χρέους παραμένουν οι βασικές προτεραιότητες.

Σε αυτό το πλαίσιο, σημειώνει την ανάγκη συνέχισης της προόδου με συμπληρωματικές δικαστικές μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να βελτιωθεί η ανάκτηση εξασφαλίσεων και των κινήτρων προς την κατεύθυνση των αναδιαρθρώσεων.

«Η αντιστροφή των μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο εκποιήσεων θα πρέπει να αποφευχθεί και αν αυτό δεν γίνει θα εμποδίσει την συνεχιζόμενη μείωση των ΜΕΔ, επιφέροντας κινδύνους στην χρηματοπιστωτική σταθερότητα», τονίζει ο ΔΝΤ, ενώ σημειώνει μάλιστα πως καθώς το σχέδιο ΕΣΤΙΑ πλησιάζει προς την ολοκλήρωσή του οι τράπεζες θα πρέπει να εξετάσουν την επιτάχυνση των εκποιήσεων για τους μη εξυπηρετούμενους δανειολήπτες που δεν υπέβαλαν αίτηση στο σχέδιο.

Ταυτόχρονα, οι κυπριακές αρχές θα πρέπει να διασφαλίσουν επιπλέον μέτρα επιμερισμού του βάρους ή να εκπονήσουν μέτρα στήριξης για τους δανειολήπτες που κρίθηκαν μη βιώσιμοι βάσει του σχεδίου.

Ευρύτερα, το ΔΝΤ εισηγείται μέτρα στήριξης για αποτελεσματική αντιμετώπιση παλαιών και νέων ΜΕΔ τόσο στις τράπεζες και ολοένα και περισσότερο στις Εταιρείες Εξαγοράς Πιστώσεων, καθώς και στοχευμένη στήριξη για δανειοδοτήσεις, όπως σχέδια στήριξης επιτοκίου για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εγγυημένα δάνεια.

«Τα μέτρα στήριξης θα πρέπει να επιζητούν τη διασφάλιση της βιωσιμότητας εταιρειών, αξιοποιώντας πλήρως τις αξιολογήσεις των τραπεζών του αξιόχρεου των δανειοληπτών, σημειώνει.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ζελένσκι: «Ο πόλεμος θα λήξει νωρίτερα» με τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο

Εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανίας, δυόμισι περίπου χρόνια μετά την εισβολή της Ρωσίας και την έναρξη του πολέμου, φαίνεται πως πυροδοτεί το νέο σκηνικό που διαμορφώνει...

Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Η Ε.Ε. δεν είναι αρμόδια να μιλάει για το Αιγαίο»

Ανακοίνωση για το Αιγαίο εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Αρχικά στην ανακοίνωση αναφέρει ότι η Τουρκία «ακολουθεί αυστηρά τις Μελέτες Χωροταξικού Θαλάσσιου Σχεδιασμού της Ευρωπαϊκής Eνωσης, προβαίνει στις...

Συστάσεις Πολιτικής Άμυνας για τις επερχόμενες καταιγίδες

Η Δύναμη της Πολιτικής Άμυνας, μετά από σχετική ανακοίνωση του Τμήματος Μετεωρολογίας, αναφορικά με μεμονωμένες ισχυρές καταιγίδες, που αναμένεται να επηρεάσουν αρχικά τα βόρεια,...

Ο Μητσοτάκης διέγραψε τον Σαμαρά από τη ΝΔ – Αιτία η κριτική του για τα ελληνοτουρκικά κατά του Πρωθυπουργού

Σε διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά προχώρησε το κυβερνών κόμμα μετά τη συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού στο ΒΗΜΑ της Κυριακής στην οποία εξαπέλυσε επίθεση κατά...

Σεισμός 3,7 Ρίχτερ ταρακούνησε την Κύπρο-Επίκεντρο η Πάφος, αισθητός και στις υπόλοιπες πόλεις

Σεισμική δόνηση, 3,7 Ρίχτερ και σε βάθος 18 χιλιομέτρων, σημειώθηκε γύρω στις 10:45 στην Κύπρο, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό σεισμολογικό κέντρο. Ο σεισμός, όπως φαίνεται...

Η Εξέγερση του Πολυτεχνείου

Η Εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβριο του 1973 ήταν η κορυφαία αντιδικτατορική εκδήλωση και ουσιαστικά προανήγγειλε την πτώση της Χούντας των Συνταγματαρχών, η οποία...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!