9.8 C
Nicosia
Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2025 | 23:39

Διεθνής Τύπος: Ο πόλεμος στην Ουκρανία πυροδοτεί ιστορική οικονομική κρίση

Με αφορμή την Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην ισπανική πρωτεύουσα ο διεθνής Τύπος εστίασε την προηγούμενη εβδομάδα την προσοχή του στον αντίκτυπο του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία σε ολόκληρη την υφήλιο.

Ο δυτικός Τύπος εξέπεμψε το μήνυμα ότι η συνεχιζόμενη ρωσική επιθετικότητα έχει ως μοναδικό αποτέλεσμα την εντατικοποίηση των στρατιωτικών σχεδίων και των προετοιμασιών της Δύσης και των συμμάχων της στα σύνορα με την Ρωσία, στην Μέση Ανατολή και στην Ασία.

Ο αφρικανικός Τύπος δε, εξακολούθησε να έχει εστιασμένη την προσοχή του στις παγκόσμιες οικονομικές και ανθρωπιστικές διαστάσεις της κρίσης στην Ουκρανία. Ενώ παράλληλα ο ασιατικός τύπος εστίασε στην κλιμάκωση της έντασης στην Ασία.

Την ίδια στιγμή, ο ρωσικός Τύπος επανέλαβε την πρόβλεψη ότι τα σχέδια της Δύσης απέναντι στην Ρωσία δεν πρόκειται να σημειώσουν καμία επιτυχία. Από την μεριά του, ο ουκρανικός Τύπος επιχείρησε να παρουσιάσει τη νέα ήττα του Κιέβου στα ανατολικά εδάφη της χώρας ως μια προσπάθεια ανασυγκρότησης των ουκρανικών δυνάμεων εν όψει της έναρξης της νέας φάσης του πολέμου.

«Στρατιωτικές λύσεις» σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή

Ο Alex Kingsbury σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύτηκε στις 29 Ιουνίου στην αμερικανική εφημερίδα «The New York Times» με τίτλο «Επέκταση του ΝΑΤΟ. Συγχαρητήρια στον κ. Πούτιν», κατέθεσε την άποψη ότι «Ένας από τους στόχους του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν με την εισβολή του στην Ουκρανία ήταν να ανατρέψει την ισορροπία της στρατιωτικής ισχύος στην Ευρώπη. Ο κ. Πούτιν πέτυχε αυτόν τον στόχο, αλλά σίγουρα όχι με τον τρόπο που σκόπευε. Αντί να ενισχύσει τη Ρωσία και να ωθήσει το ΝΑΤΟ πίσω στα σύνορά της σοβιετικής εποχής, ο κ. Πούτιν αντιμετωπίζει τώρα μια συμμαχία πιο ενωμένη από οποιαδήποτε άλλη στιγμή μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, πιο αποφασισμένη να περιορίσει τον ρωσικό ρεβανσισμό και – με δύο μεγάλες βορειοευρωπαϊκές δυνάμεις, τη Σουηδία και τη Φινλανδία, να επιδιώκουν την ιδιότητα του μέλους». Συνεχίζοντας, ο αρθρογράφος αναφέρει ότι: «Ο κατάλογος των ρωσικών προκλήσεων (παρέμβαση στις εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες, στη Βρετανία και στην Ισπανία, εισβολές στην Κριμαία και τη Γεωργία· και μια εκστρατεία δολοφονιών με τη χρήση χημικών όπλων) είναι τώρα τόσο μακρύς και η νόμιμη απειλή που θέτει για την Ευρώπη τόσο έντονη που η επιθυμία των Φινλανδών και των Σουηδών να αναζητήσουν προστασία υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟ είναι απολύτως κατανοητή. Ο πόλεμος του κ. Πούτιν στην Ουκρανία αλλάζει την ισορροπία ασφάλειας στην Ευρώπη».

Η καναδέζικη εφημερίδα «The Global News» στις 30 Ιουνίου φιλοξένησε δημοσίευμα του David Akin με τίτλο «Καθώς τελειώνει η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ, ο Καναδάς υπόσχεται περισσότερη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία», το οποίο γράφει ότι: «Ο Καναδάς πρόκειται να παράσχει στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις περισσότερες από τρεις δωδεκάδες νέα τεθωρακισμένα και μερικές νέες κάμερες drone, δήλωσε ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό. Επιπρόσθετα, ο Καναδάς θα φιλοξενήσει δύο νέα ερευνητικά κέντρα του ΝΑΤΟ, το ένα θα επικεντρωθεί στις νέες προκλήσεις ασφαλείας που φέρνει η κλιματική αλλαγή και το άλλο θα επικεντρωθεί καθαρά στην επίλυση των προβλημάτων άμυνας και ασφάλειας και στην επινόηση νέας αμυντικής τεχνολογίας». Το δημοσίευμα συνεχίζει αναφέροντας ότι: «Η ανακοίνωση της Πέμπτης ακολουθεί μια συμφωνία που επιτεύχθηκε την Τετάρτη με τη Λετονία, η οποία θα δει τον Καναδά να ηγείται μιας ενισχυμένης και διευρυμένης δύναμης του ΝΑΤΟ στη χώρα της Βαλτικής. ‘Μπροστά στη συνεχιζόμενη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία – μια επίθεση στη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία και την ασφάλεια παντού – το ΝΑΤΟ επαναβεβαίωσε την διαρκή διατλαντική του δέσμευση. Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ είναι ενωμένοι και αποφασισμένοι να υποστηρίξουν τις αξίες της Συμμαχίας και να ενισχύσουν την αμυντική μας συμμαχία’, ανέφερε ο Τριντό σε γραπτή δήλωσή του».

Η βρετανική εφημερίδα «The Independent» στις 29 Ιουνίου δημοσίευσε κύριο άρθρο με τίτλο «Το ΝΑΤΟ πρέπει να υποστηρίξει τις φιλοδοξίες του στην Ουκρανία με μετρητά», στο οποίο υποστηρίχθηκε η άποψη ότι: «Πολλά μέλη του ΝΑΤΟ ξοδεύουν ένα αξιοθρήνητα μικρό ποσοστό του εθνικού τους εισοδήματος στην εθνική άμυνα και τη συλλογική ασφάλεια. Κάποιες χώρες εδώ και καιρό δεν βρίσκονται καθόλου κοντά στην κατευθυντήρια γραμμή του ΝΑΤΟ για (την διάθεση του) 2% του ΑΕΠ (στην άμυνα). Κυρίως η Γερμανία, ένα κράτος που θα μπορούσε να μεταμορφώσει την ασφάλεια της ανατολικής-κεντρικής Ευρώπης αν το εφάρμοζε (την οδηγία του ΝΑΤΟ, όπως αρχίζει τώρα να κάνει). Ο επανεξοπλισμός είναι τρομερός αλλά απαραίτητος απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα και ο κατευνασμός δεν θα λειτουργήσει. Υπάρχει η υποψία ότι σε ορισμένες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες η ιδέα είναι να φτάσει ο πρόεδρος Ζελένσκι να αποδεχθεί μια ρωσική προσφορά κατάπαυσης του πυρός και, συνεπώς, μόνιμης κατοχής μεγάλου μέρους της χώρας του. Αν ισχύει αυτό, τότε το ΝΑΤΟ οδεύει προς μια ήττα ακριβώς τη στιγμή που, αν κρατούσε την ψυχραιμία του και τα κράτη μέλη του έκαναν τις θυσίες, είναι βέβαιο για τη νίκη. Μετά από όλα αυτά που συνέβησαν, και με τη βεβαιότητα ότι ο Πρόεδρος Πούτιν θα ενθαρρυνθεί από μια τέτοια αδυναμία, δεν μπορεί να υπάρξει προδοσία της Ουκρανίας».

«Η Ρωσία τώρα ‘κύρια απειλή’: το ΝΑΤΟ ‘μπορεί να προσαρμόσει τις πολιτικές του αναλόγως’» είναι ο τίτλος της συνέντευξης του William Alberque, Διευθυντή Στρατηγικής, Τεχνολογίας και Ελέγχου Όπλων στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών την οποία φιλοξένησε στις 29 Ιουνίου η αγγλόφωνη υπηρεσία του γαλλικού ενημερωτικού δικτύου «France 24». Στο δημοσίευμα, ο αναλυτής τονίζει τα εξής: «Και οι δύο ρωσικές εισβολές στην Ουκρανία είχαν σημαντικές επιπτώσεις στο ΝΑΤΟ. Το 2013, η συμμαχία οδηγήθηκε στη σύνοδο κορυφής της Ουαλίας, χωρίς σαφείς κατευθυντήριες γραμμές. Η εισβολή του 2022 στην Ουκρανία είχε ως αποτέλεσμα μια ακόμη απότομη αλλαγή στη συμμαχία, με την Φινλανδία και την Σουηδία να προσχωρούν (επιτέλους στην συμμαχία) και περίπου 16 από τους μελλοντικούς 32 συμμάχους να πληρούν τη δέσμευσή τους για το 2% μέσα σε δύο χρόνια, καθώς επίσης και μια τεράστια αύξηση της μόνιμης (στρατιωτικής) παρουσίας στα ανατολικά (εδάφη της συμμαχίας). Ο κ. Alberque τονίζει επίσης, τα εξής: «Η Ιαπωνία και η Rok [Δημοκρατία της Κορέας] συμμετείχαν σε προηγούμενες συνόδους κορυφής σε χαμηλότερο επίπεδο. Αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που παρευρίσκονται οι πολιτικοί ηγέτες τους (στην σύνοδο του ΝΑΤΟ). (Αυτή η εξέλιξη) Δείχνει πραγματικά ότι το ΝΑΤΟ αναγνωρίζει ότι η ασφάλειά του εξαρτάται από την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού. Κάποιοι σύμμαχοι έχουν άμεσα συμφέροντα στην περιοχή αυτή (π.χ. Γαλλία, ΗΠΑ, Καναδάς), και όλοι οι σύμμαχοι αναγνωρίζουν τα συμφέροντα ασφαλείας των κύριων εταίρων του ΝΑΤΟ στην περιοχή – της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας, και της Αυστραλίας. Έτσι, αυτή είναι μια ιστορική στιγμή, καθώς η ευρωατλαντική οικογένεια συναντάται με τους Ασιάτες φίλους και εταίρους της για να συζητήσουν κοινά συμφέροντα, ειδικά όσον αφορά την Κίνα και τη Ρωσία».

Η αγγλόφωνη υπηρεσία του γερμανικού δικτύου «Deutsche Welle» στις 30 Ιουνίου, δημοσίευσε άρθρο με τίτλο «Ένα ‘ΝΑΤΟ’ για τη Μέση Ανατολή;» το οποίο εστίασε στα σχέδια των συμμάχων της Δύσης για την Μέση Ανατολή. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι: «Οι φήμες για μια νέα στρατιωτική συμμαχία της Μέσης Ανατολής ‘πετούν’. Είναι σημαντικές διότι ένα ‘αραβικό ΝΑΤΟ’ μπορεί να περιλαμβάνει το Ισραήλ, σηματοδοτώντας τα επόμενα βήματα στην δημιουργία καλύτερων δεσμών μεταξύ του Ισραήλ και των Αράβων γειτόνων του. Οι ΗΠΑ, βασικός εγγυητής της ασφάλειας στη Μέση Ανατολή, αποσύρονται σιγά-σιγά από την περιοχή. Πλέον υπάρχει μια διαφορετική προσέγγιση ως προς την αντιμετώπιση των περιφερειακών προβλημάτων. Το γεγονός ότι εμπλέκεται το Ισραήλ είναι επίσης αξιοσημείωτο. Τα αραβικά έθνη που φοβούνται μια εναέρια επίθεση από το Ιράν ή τους πληρεξούσιους του Ιράν επιθυμούν να μοιραστούν τις εξελιγμένες δυνατότητες αεράμυνας του Ισραήλ».

Οι οικονομικές και ασιατικές διαστάσεις της κρίσης

Η αγγλόφωνη εφημερίδα «Standard» της Κένυα στις 27 Ιουλίου δημοσίευσε το άρθρο γνώμης του Nicholas Mwangi με τίτλο «Κύριε Πρόεδρε, χαμηλότερες τιμές τροφίμων», το οποίο θέτει υπό το μικροσκόπιο τις παγκόσμιες και εθνικές διαστάσεις της οικονομικής κρίσης που πυροδότησε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Εστιάζοντας στην περίπτωση της Κένυας, ο αρθρογράφος τονίζει τα εξής: «Η χώρα μας, η Κένυα, αντιμετωπίζει την αύξηση των τιμών των τροφίμων, καθώς οι Κενυάτες αδυνατούν όλο και περισσότερο να ταΐσουν τις οικογένειές τους. Το 2013, ο Njogu wa Njoroge ρώτησε τον Πρόεδρο Uhuru Kenyatta για την τιμή ενός καρβελιού ψωμιού. Ο πρόεδρος έκανε λόγο για τριψήφιο αριθμό. Τότε αυτή η απάντηση δεν ήταν παρά ένα αστείο για τους Κενυάτες. Εννέα χρόνια αργότερα, αυτό το αστείο σχεδόν μετατρέπεται σε πραγματικότητα. (Πλέον) Δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε ένα αξιοπρεπές γεύμα. Όχι ότι δεν υπάρχει φαγητό, αλλά επειδή οι τιμές των τροφίμων έχουν γίνει αφόρητες. Η κυβέρνησή μας δεν μπορεί καν να αγοράσει τρόφιμα από Κενυάτες για να ταΐσει τους πολίτες. Μερικές φορές εισάγουμε τρόφιμα όταν οι συγκομιδές σαπίζουν χωρίς πιθανό αγοραστή».

Όπως η «Standard» της Κένυα έτσι και η αγγλόφωνη έκδοση της ιαπωνικής εφημερίδας «Asahi Shimbun», εστιάζει σε μια διαφορετική διάσταση του πολέμου της Ουκρανίας, και συγκεκριμένα στον αντίκτυπο που έχει η αναμέτρηση στην Ασία. Με αφορμή την σύνοδο του ΝΑΤΟ, η εφημερίδα δημοσίευσε στις 30 Ιουνίου άρθρο με τίτλο «Κισίντα, Μπάιντεν, Γιουν συμφωνούν να συνεργαστούν για να κρατήσουν τη Β. Κορέα υπό έλεγχο», το οποίο αναφέρει ότι: «Οι ηγέτες της Ιαπωνίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Νότιας Κορέας συμφώνησαν να συνεργαστούν στενά ως απάντηση στην απειλή που συνιστούν οι εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων της Βόρειας Κορέας. Σύμφωνα με το προεδρικό γραφείο της Νότιας Κορέας, οι τρεις ηγέτες επιβεβαίωσαν ότι η σειρά εκτοξεύσεων πυραύλων από την Πιονγκγιάνγκ αποτελεί σοβαρή απειλή για την περιοχή της Ανατολικής Ασίας και τη διεθνή κοινότητα. Συμφώνησαν να εργαστούν στενά για την τριμερή συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας και την ενίσχυση της αποτροπής μέσω, μεταξύ άλλων, της πυρηνικής ομπρέλας των ΗΠΑ. Η τριμερής σύνοδος ενορχηστρώθηκε από Αμερικανούς αξιωματούχους που προέτρεψαν τους δύο συμμάχους τους να αφήσουν τις διαφορές τους στην άκρη και να αντιμετωπίσουν τα όλο και πιο σημαντικά ζητήματα ασφαλείας. Αυτό δεν περιλαμβάνει μόνο τις ενέργειες της Πιονγκγιάνγκ, αλλά και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις διάφορες κινήσεις που κάνει η Κίνα».

Ο ρωσικός και ουκρανικός Τύπος της προηγούμενης εβδομάδας

Στις 30 Ιουνίου το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «Ria Novosti» δημοσίευσε ανάλυση του Πετρ Ακόποφ με τίτλο «Η τρελή στρατηγική του ΝΑΤΟ: Προς μια διπλή αποτροπή Ρωσίας και Κίνας». Όπως αναφέρει ο αρθρογράφος στην ανάλυσή του,: «Το ότι οι Αγγλοσάξονες θα διεξάγουν έναν πόλεμο μέχρι τη νίκη εναντίον της  Ρωσίας το γνωρίζουμε εδώ και καιρό. Ωστόσο προκύπτει ένα νέο στοιχείο: η πεποίθηση ότι η Δύση έχει όλες τις πιθανότητες να νικήσει τη Ρωσία, ενώ κάθε ρεαλιστής κατανοεί ότι η  Μόσχα δεν πρόκειται να υποχωρήσει ή να μην επιτύχει τους στόχους της. Πολύ πιο ενδιαφέρουσα δε, είναι η στρατηγική, δηλαδή οι απώτεροι στόχοι του ΝΑΤΟ. Εφόσον, στο ορατό μέλλον, τουλάχιστον μέχρι το 2030, η Ρωσία θα είναι η κύρια απειλή, τότε όλες οι δυνάμεις πρέπει να επικεντρωθούν στην καταπολέμησή της. (Όμως) ο ίδιος ο στρατός του ΝΑΤΟ αναγνωρίζει τόσο την έλλειψη όπλων και χρηματοδότησης όσο και την ανάγκη αύξησης του μεγέθους των στρατών. (Και στην πράξη) αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχουν αρκετές δυνάμεις. (Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά) Εκτός από την απειλή από τη Ρωσία, η  Κίνα εμφανίζεται για πρώτη φορά στο προσκήνιο – όχι ακόμη ως εχθρός, αλλά (ως ανταγωνιστής της Δύσης)». Συνεχίζοντας, ο αρθρογράφος αναφέρει ότι: «Η ευρωατλαντική στρατιωτική συμμαχία εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για τη (μεγάλη) δύναμη του Ειρηνικού (την Κίνα) – και τι περιμένει να λάβει σε αντάλλαγμα; Ακριβώς αυτό που φοβάται περισσότερο: την ενίσχυση του σινο-ρωσικού δεσμού. Δηλαδή, οι Αγγλοσάξονες χρησιμοποίησαν το ΝΑΤΟ για να εδραιώσουν περαιτέρω τη συμμαχία μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου».

Η αγγλόφωνη ουκρανική εφημερίδα «Kyiv Independent», στις 30 Ιουνίου δημοσίευσε την ανάλυση του Illia Ponomarenko με τίτλο «Καθώς η Ουκρανία αποσύρεται από το Σιεβιεροντόνετσκ, η Μάχη του Ντονμπάς εισέρχεται στην επόμενη φάση», στην οποία ξεχωρίζουν οι εξής απόψεις: «Μέχρι τις 25 Ιουνίου, οι τελευταίες ουκρανικές μάχιμες μονάδες εγκατέλειψαν τις κατεστραμμένες θέσεις τους στη βιομηχανική ζώνη της πόλης για το Lysychansk, ένα βαριά οχυρωμένο σημείο στα δυτικά, μετά από πάνω από 2 μήνες αιματοβαμμένου αστικού πολέμου. Ως αποτέλεσμα, η Ρωσία κέρδισε μια τακτική νίκη και έφτασε πιο κοντά στον πολιτικό της στόχο να ‘απελευθερώσει’ ολόκληρη την περιφέρεια Λουχάνσκ της Ουκρανίας. Αλλά η Ουκρανία, με τις παρατεταμένες τακτικές αστικού πολέμου, κατάφερε να προκαλέσει βαριές απώλειες και να υποβαθμίσει μεγάλο μέρος της δύναμης της Ρωσίας, παρά την εξαιρετική συγκέντρωση εχθρικής πολεμικής δύναμης στην περιοχή. Τώρα η εκστρατεία εισέρχεται στο επόμενο της στάδιο, με την Ουκρανία να σκοπεύει να συνεχίσει να εξαντλεί τον στρατό της Ρωσίας σε ένα νέο αμυντικό φράγμα, καθώς και να συγκεντρώσει προηγμένα δυτικά όπλα για να αντεπιτεθεί όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή. Η Ρωσία, παρά ορισμένα τακτικά κέρδη, δεν κατάφερε να περικυκλώσει και να καταστρέψει καμία από τις μεγάλες στρατιωτικές ομάδες της Ουκρανίας στην περιοχή, ούτε να περικυκλώσει ολόκληρη την ομάδα του Ντονμπάς και να την αποκόψει από την υπόλοιπη Ουκρανία. Τα περισσότερα από τα βασικά φρούρια της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων των Bakhmut, Slovyansk-Kramatorsk, Avdiivka, Kurakhove και Mariinka, εξακολουθούν να βρίσκονται σε ουκρανικά χέρια και οι χερσαίες επικοινωνίες στην περιοχή εκτελούνται αδιάκοπα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!