6.8 C
Nicosia
Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2025 | 22:57

«Γονάτισαν» οι ΗΠΑ οικονομικά τη Ρωσία;

Ο πόλεμος στην Ουκρανία βλάπτει την οικονομία της Ρωσίας, ανεβάζει τις εγχώριες τιμές καταναλωτή και αναγκάζει τη Μόσχα να δαπανήσει το ένα τρίτο του προϋπολογισμού της για την άμυνα, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

Η Ρέιτσελ Λίνγκαας, επικεφαλής οικονομολόγος κυρώσεων του υπουργείου, δήλωσε ότι ο συνδυασμός του πολέμου και των κυρώσεων των συμμάχων των ΗΠΑ «έθεσε τη ρωσική οικονομία σε σημαντική οικονομική πίεση».

Τα σχόλια περιλαμβάνονται σε ένα προσχέδιο κειμένου μιας από τις πιο ολοκληρωμένες εκτιμήσεις των οικονομικών συνεπειών για τη Ρωσία το οποίο επικαλούνται οι Financial Times.

Η εισβολή και η κατοχή τμημάτων της Ουκρανίας από τη Ρωσία «συνέβαλαν σε ταχέως αυξανόμενες δαπάνες, σε υποτίμηση του ρουβλίου, αυξανόμενο πληθωρισμό και σε στενή αγορά εργασίας που αντανακλά την απώλεια εργαζομένων» στην οικονομία της χώρας, έγραψε η Λίνγκαας.

Μεγαλύτερη κατά 5% η οικονομία χωρίς τον πόλεμο

Η οικονομική ανάπτυξη της Ρωσίας θα ήταν περισσότερο από 5% μεγαλύτερη αν ο Πούτιν δεν είχε ξεκινήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, υποστήριξε η Λίνγκαας.

Η Μόσχα ξόδευε περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια για την άμυνα, ή σχεδόν το ένα τρίτο των συνολικών προγραμματισμένων δαπανών της το 2023, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών. Οι τεράστιες δαπάνες έρχονται την ίδια στιγμή που το Κρεμλίνο έχει σταματήσει ορισμένες προγραμματισμένες αυξήσεις στους  μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων παρά τον πληθωρισμό του 7,5% – πολύ πάνω από τον στόχο του 4% που θέτει η κεντρική τράπεζα.

Η αξιολόγηση του υπουργείου Οικονομικών έρχεται καθώς η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει προειδοποιήσει ότι τα κονδύλια για την Ουκρανία ενδέχεται να εξαντληθούν μέχρι το τέλος του έτους, αφού οι Ρεπουμπλικανοί του Κογκρέσου την περασμένη εβδομάδα μπλόκαραν αίτημα του Λευκού Οίκου για επιπλέον 60 δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια ασφαλείας για το Κίεβο.

Υπάρχει επίσης αυξανόμενος σκεπτικισμός για το εάν οι δυτικές κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένης της προσπάθειας της G7 να περιορίσουν την τιμή στην οποία η Ρωσία μπορεί να πουλήσει το πετρέλαιο και τα πετρελαϊκά προϊόντα της, λειτουργούν όπως έχει προγραμματιστεί.

Οι Financial Times ανέφεραν πρόσφατα επ’ αυτού ότι η Ρωσία παρακάμπτει το πλαφόν και ότι σχεδόν όλο το αργό της πωλείται πάνω από το προβλεπόμενο επίπεδο.

ΗΠΑ: Οι κυρώσεις λειτούργησαν

Από την πλευρά του, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ισχυρίστηκε ότι το ανώτατο όριο τιμής στο πετρέλαιο, σε συνδυασμό με το εμπάργκο της ΕΕ για αγορές αργού πετρελαίου μέσω θαλάσσης, «βοήθησε στη μείωση των εσόδων της Ρωσίας από τις εξαγωγές, επιβάλλοντας σημαντικές εκπτώσεις στους ρώσους εξαγωγείς, όπου το εμπάργκο μείωσε τη ζήτηση».

Οι δυτικές κυρώσεις ανάγκασαν τη Μόσχα να καταφύγει σε «μια δαπανηρή αναπροσαρμογή των αλυσίδων εφοδιασμού της για να εισάγει υποκατάστατα χαμηλότερης ποιότητας», ανέφερε.

Ρωσία: Η οικονομία ανθεί

Οι ρωσικές αρχές δήλωσαν ότι η οικονομία της χώρας ανθεί παρά τις κυρώσεις και τις βαριές πρόσθετες δαπάνες για τη χρηματοδότηση της εισβολής της στην Ουκρανία, με τον Πούτιν να λέει την περασμένη εβδομάδα ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 3,5% φέτος. Επεσήμανε επίσης την αύξηση των μισθών κατά 7%, το χαμηλό ρεκόρ ανεργίας και την αύξηση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος φέτος ως παραδείγματα ανθεκτικότητας της οικονομίας.

Ωστόσο, το ΑΕΠ της χώρας καθοδηγείται εν μέρει από τον στρατιωτικό-βιομηχανικό τομέα, ο οποίος απορροφά οικονομικούς πόρους, συμπεριλαμβανομένου του εργατικού δυναμικού που έχει ήδη επιβαρυνθεί από τον πόλεμο και στρεβλώνει την οικονομία.

Η πρόσφατη αύξηση των μισθών οφείλεται κυρίως σε κοινωνικά επιδόματα που σχετίζονται με τον πόλεμο και υψηλούς μισθούς στην αμυντική βιομηχανία – αλλά οι μισθοί εξακολουθούν να παραμένουν χαμηλότεροι από ό,τι πριν από την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014, σύμφωνα με στοιχεία από την Ανώτατη Οικονομική Σχολή της χώρας.

Μετανάστευση

Το υπουργείο Οικονομικών σημείωσε επίσης ότι η μετανάστευση είχε φτάσει σε ιστορικά υψηλά, με 668.000 πολίτες να εγκαταλείψουν τη χώρα το 2022.

«Οι Ρώσοι “ψηφίζουν με τα πόδια τους”. Αυτή η μόνιμη απώλεια ανθρώπινου κεφαλαίου [θα] αποδυναμώσει περαιτέρω το αναπτυξιακό δυναμικό της Ρωσίας. Η ρωσική κυβέρνηση αμφισβητείται έντονα και προσφέρει επιδοτούμενα στεγαστικά δάνεια για να παραμείνουν ειδικευμένοι εργαζόμενοι», έγραψε η Λίνγκαας.

Την προηγούμενη Τρίτη, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών εισήγαγε νέα μέτρα κυρώσεων, παραμονή της επίσκεψης του Ζελένσκι στην Ουάσιγκτον. Τα μέτρα στοχεύουν σε εταιρείες στην Τουρκία, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στην Κίνα, για τις οποίες αξιωματούχοι πιστεύουν ότι βοηθούν στον εφοδιασμό της Ρωσίας με ευαίσθητες τεχνολογίες.

«Η Ρωσία είναι πλέον πιο απομονωμένη, στηρίζεται σε άτομα και οντότητες που είναι πρόθυμες να ανεφοδιάσουν τον στρατό της και να διαιωνίσουν τον αποτρόπαιο πόλεμό της εναντίον της Ουκρανίας», έγραψε η Λινγκάας.

Πηγή: OT

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!