10.8 C
Nicosia
Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2025 | 7:23

Αυγά: Πώς η μείωση της παραγωγής επηρεάζει την οικονομία διεθνώς

Περίπου 18 εκατομμύρια τόνοι αυγών παράγονται κάθε χρόνο παγκοσμίως, σύμφωνα με ειδική έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων (WOAH). Τα αβγά παράγονται σε επαρκείς ποσότητες για να καλύψουν τη ζήτηση όλων των κατοίκων του πλανήτη και, πολύ σημαντικό, είναι διαθέσιμα σε σχετικά φθηνή τιμή σε σύγκριση με το κρέας, ενώ ο κύριος λόγος που καταναλώνονται είναι η πρόσληψη πρωτεΐνης.

Ωστόσο, το μέσο κόστος παραγωγής τους αυξάνεται τον τελευταίο καιρό, ειδικά στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική, όπου το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί δραματικά και εκατομμύρια κότες ωοπαραγωγής έχουν μολυνθεί από τη γρίπη των πτηνών, από τον περασμένο Οκτώβριο.

«Για κάθε κάτοικο στον κόσμο, υπάρχει μια όρνιθα ωοπαραγωγής που παράγει αυγά, επομένως υπάρχει επάρκεια», δήλωσε ο Ben Dellaert, πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Αβγών (IEC).

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι τιμές των αυγών έχουν εκτοξευθεί κατά περίπου 22% στην Ευρώπη και κατά 44% στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), σε σύγκριση με πέρυσι. Το αυξημένο κόστος, όπως επισημαίνει το thepoultrysite.com, σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού και η τρέχουσα μειωμένη διαθεσιμότητα ζωοτροφών και σιτηρών επηρέασαν άμεσα αυτή την αύξηση των τιμών. Ωστόσο, η γρίπη των πτηνών έχει επίσης διαδραματίσει αναμφισβήτητο ρόλο σε αυτό το φαινόμενο σε προναφερόμενες τις περιοχές, σύμφωνα με τον Ben Dellaert.

Τι άλλαξε από τον Οκτώβριο

Από τον Οκτώβριο του 2021 μέχρι σήμερα πάνω από 21 εκατομμύρια περιπτώσεις μολυσμένων πουλερικών αναφέρθηκαν στο WOAH, από διάφορες περιοχές του κόσμου. Σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, αυτός ο σημαντικός αριθμός είναι υψηλότερος.

Η γρίπη των πτηνών είναι μεταδοτική και μπορεί να εξαπλωθεί εύκολα σε μια φάρμα πουλερικών, εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα.  Η θανάτωση των μολυσμένων ζώων αλλά και υγιών πτηνών που κινδυνεύουν να προσβληθούν από τη νόσο, λόγω της πιθανής άμεσης ή έμμεσης επαφής με μολυσμένα πτηνά, είναι ο πιο αποτελεσματικός, μέχρι στιγμής, τρόπος.

Οι Κάτω Χώρες ανέφεραν 33.000 κρούσματα γρίπης των πτηνών και προκειμένου να μετριαστεί η εξάπλωσή της, πάνω από 2 εκατομμύρια πουλερικά θανατώθηκαν. Αυτό, αναπόφευκτα, επηρεάζει την ικανότητα παραγωγής αυγών. Η υψηλή θνησιμότητα μεταξύ των ωοπαραγωγών ορνίθων -είτε λόγω της ίδιας της νόσου είτε λόγω των μέτρων σφαγής- έχει άμεση συνέπεια στον αριθμό των αυγών που μπορούν να παραχθούν. Οι ΗΠΑ έχουν χάσει μέχρι τώρα 25 εκατομμύρια όρνιθες ωοπαραγωγής, μειώνοντας τη συνολική παραγωγή αυγών κατά 8%. Αυτή η μείωση της παραγωγικής ικανότητας προκαλεί οικονομική ζημία στους παραγωγούς αυγών, οδηγώντας έτσι σε αύξηση των τιμών τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!