14.8 C
Nicosia
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025 | 19:43

Ανακάμπτει η ιαπωνική οικονομία μετά την πανδημία

Η οικονομία της Ιαπωνίας αναπτύχθηκε για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο, χάρη κυρίως στην κατανάλωση των νοικοκυριών, έδειξαν στοιχεία για την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, καθώς η ασιατική χώρα εντέλει ανακάμπτει με μεγάλη καθυστέρηση από τον μαρασμό που της προκάλεσε η πανδημία του νέου κορωνοϊού.

Όμως η προοπτική παραμένει αβέβαιη εξαιτίας της αναζωπύρωσης των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού, την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης, τα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού και τις αυξήσεις στις τιμές πρώτων υλών και βασικών προϊόντων, που αυξάνουν το κόστος ζωής των νοικοκυριών.

Το ΑΕΠ της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου επεκτάθηκε κατά 2,2% σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο, από 0,1% το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου, σύμφωνα με τα κυβερνητικά δεδομένα. Η ανάπτυξη ήταν βραδύτερη από αυτή που ανέμεναν οι αγορές κατά μέσον όρο (2,5%).

Η ανάπτυξη αποδίδεται κυρίως στην αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης (+1,1%), που αντιστοιχεί σε πάνω από το μισό ιαπωνικό ΑΕΠ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Ήταν πάντως μικρότερη της προσδοκώμενης (1,3%). Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες (σ.σ.: οι επενδύσεις) ωστόσο αυξήθηκαν κατά 1,4%, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των παραγόντων της αγοράς (0,9%).

Η εξωτερική ζήτηση ούτε αύξησε ούτε μείωσε την ανάπτυξη του ΑΕΠ, αν και οι αναλυτές περίμεναν ότι θα συνέβαλε 0,1%. Η ανάκαμψη της Ιαπωνίας υπολείπεται αυτής των άλλων μεγάλων οικονομιών μετά την πανδημία, λόγω της άτονης κατανάλωσης, που εν μέρει αποδίδεται στα περιοριστικά μέτρα ως τον Μάρτιο.

Το γεγονός αυτό μετέτρεψε σε εξαίρεση την Τράπεζα της Ιαπωνίας στο παγκόσμιο οικονομικό φόντο, καθώς οι άλλες κεντρικές τράπεζες έχουν περάσει σε φάση σφικτότερης νομισματικής πολιτικής λόγω του αυξανόμενου πληθωρισμού.

Διαμορφωτές πολιτικής ελπίζουν ότι η συμπιεσμένη ζήτηση θα στηρίξει την κατανάλωση ωσότου οι μισθοί να αυξηθούν σε βαθμό που θα εξισορροπηθεί η αύξηση του κόστους ζωής. Αλλά υπάρχουν αμφιβολίες για το εάν και κατά πόσον οι ιαπωνικές εταιρείες θα δώσουν αυξήσεις μισθών, καθώς η παγκόσμια ζήτηση επιβραδύνεται, τονίζουν αναλυτές.

Κίνα

Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας μείωσε σήμερα τα κύρια επιτόκια δανεισμού σε μια αιφνιδιαστική κίνηση για να τονώσει τη ζήτηση, καθώς τα δεδομένα δείχνουν πως η οικονομία επιβραδύνθηκε απροσδόκητα τον Ιούλιο, με τη βιομηχανική δραστηριότητα και το λιανικό εμπόριο να υφίστανται πιέσεις εξαιτίας της πολιτικής μηδενικής Covid που εφαρμόζει η Κίνα και μιας κρίσης στην αγορά ακινήτων.

Οι αριθμοί δείχνουν πως η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου πασχίζει να αντιμετωπίσει το πλήγμα στην ανάπτυξη που κατέφεραν οι αυστηροί περιορισμοί κατά της Covid, με αποτέλεσμα μερικοί οικονομολόγοι να αναθεωρούν προς τα κάτω τις προβλέψεις τους.

Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 3,8% τον Ιούλιο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με το Εθνικό Γραφείο Στατιστικών (NBS), ποσοστό χαμηλότερο από την ανάπτυξη κατά 3,9% που είχε καταγραφεί τον Ιούνιο και από την αύξηση κατά 4,6% που ανέμεναν οι αναλυτές σε έρευνα του Ρόιτερς.

Οι πωλήσεις λιανικής, που σημείωσαν και πάλι άνοδο μόλις τον Ιούνιο, αυξήθηκαν κατά 2,7% σε σχέση με πριν από ένα χρόνο, υπολειπόμενες των προβλέψεων για ανάπτυξη 5,0%, καθώς και από το ρυθμό ανάπτυξης 3,1% που καταγράφηκε τον Ιούνιο.

«Τα στοιχεία του Ιουλίου δείχνουν πως η ανάπτυξη μετά τα λοκντάουν έχει χάσει την ορμή της, ενώ έχει επιδεινωθεί εκ νέου ο τομέας των ακινήτων», λέει ο Τζούλιαν Έβανς-Πρίτσαρντ, οικονομολόγος αρμόδιος για την Κίνα στο Capital Economics. «Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας απαντά ήδη σ’ αυτούς τους αντίθετους ανέμους αυξάνοντας τη στήριξη… Ίσως όμως αυτό να μην είναι αρκετό για να προληφθεί περαιτέρω οικονομική εξασθένηση».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!