9.8 C
Nicosia
Πέμπτη 30 Νοέμβριος 2023 | 4:00

Το Χονγκ Κονγκ έχασε τον τίτλο της πιο ελεύθερης οικονομίας

Τον τίτλο της πιο ελεύθερης οικονομίας στον κόσμο κατέκτησε η Σιγκαπούρη, εκθρονίζοντας το Χονγκ Κονγκ μετά από 53 ολόκληρα χρόνια.

Αυτό προκύπτει από την έκθεση που δημοσίευσε το καναδικό think tank Fraser Institute, το οποίο καταρτίζει τον Δείκτη  Οικονομικής Ελευθερίας του Κόσμου από το 1970.

Tο Χονγκ Κονγκ υποχώρησε στη δεύτερη θέση, χάνοντας το «στέμμα» και, μάλιστα, η βαθμολογία του πρόκειται να πέσει ακόμη περισσότερο, εκτιμούν οι οικονομολόγοι της δεξαμενής σκέψης.

Μεταξύ των βασικών κριτηρίων τα οποία αξιολογούνται για την αξιολόγηση της οικονομικής ελευθερίας των χωρών είναι η διευκόλυνση του διεθνούς εμπορίου, η ελευθερία εισόδου και ο ανταγωνισμός στις αγορές, καθώς επίσης η νομοθεσία για τις επιχειρήσεις.

Τα ευρήματα στην έκθεση του 2023 βασίζονται σε δεδομένα από το 2021, το πιο πρόσφατο έτος με διαθέσιμα συγκρίσιμα στατιστικά στοιχεία στις 165 χώρες που αξιολογούνται.

«Η πρόσφατη στροφή του Χονγκ Κονγκ είναι ένα παράδειγμα του πώς η οικονομική ελευθερία συνδέεται στενά με την ελευθερία του πολίτη και της πολιτικής ελευθερίας», σχολίασε ο ανώτερος συνεργάτης του Ινστιτούτου Fraser, Μάθιου Μίτσελ.

Τα νέα ρυθμιστικά εμπόδια εισόδου, το αυξανόμενο κόστος των επιχειρήσεων και τα όρια στην απασχόληση ξένου εργατικού δυναμικού μείωσαν την κατάταξη του Χονγκ Κονγκ, αναφέρεται στην έκθεση.

«Αυτές οι καταστολές, σε συνδυασμό με τις προσπάθειες της κυβέρνησης να ελέγξει τον ιδιωτικό τομέα, οδήγησαν αναπόφευκτα σε μειωμένη οικονομική ελευθερία, πρόσθεσε ο Μίτσελ, καταλήγοντας ότι το αποτέλεσμα θα είναι να κλονιστεί η ευημερία του Χονγκ Κονγκ.

Το 2020, η Κίνα επέβαλε νόμο για την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ, τον οποίο οι επικριτές είδαν ως κατάργηση της αυτονομίας του. Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, τα εγκλήματα της απόσχισης και της εξέγερσης τιμωρούνται με ισόβια κάθειρξη. 

Η Σιγκαπούρη ανέβηκε στην κορυφή της κατάταξης από τη δεύτερη θέση πέρσι.

«Καθοδηγούμενη από τις βελτιώσεις στο μέγεθος των κυβερνητικών και ρυθμιστικών στοιχείων της, η συνολική βαθμολογία της Σιγκαπούρης αυξήθηκε 0,06 μονάδες για να πάρει την πρώτη θέση», αναφέρεται στην έκθεση.

Ελβετία, Νέα Ζηλανδία και ΗΠΑ καταλαμβάνουν την τρίτη, τέταρτη και πέμπτη θέση αντίστοιχα.

Ακόμη, το Ηνωμένο Βασίλειο βρέθηκε στην έκτη θέση, ενώ η Ιαπωνία και η Γερμανία διεκδίκησαν την 20η και την 23η θέση αντίστοιχα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Στρατιωτικό όχημα των Τούρκων εισήλθε στη νεκρή ζώνη Αγίου Δομετίου – Το έδιωξε η Ουνφικύπ

Σε κινητοποίηση τέθηκε η ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών το απόγευμα λόγω εισόδου το απόγευμα ανδρών του κατοχικού στρατού με όχημα στη νεκρή ζώνη...

Προϊόντα με επιτόκιο μέχρι 3.25% ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα (Κύπρου)

Προθεσμιακά προϊόντα, 6μηνης, 9μηνης και 12μηνης διάρκειας με το επιτόκιο να φθάνει μέχρι και το 3,25% για 12 μήνες, ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα της...

Κέρδη στο ΧΑΚ με έντονο ενδιαφέρον για μετοχή Malloupas & Papacostas

Στα κέρδη επανήλθε την Τετάρτη το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, ύστερα από τις μικρές απώλειες της Τρίτης, με τον όγκο συναλλαγών να εκτινάσσεται στο €1.442.739,...

Δείτε ποιες οικοδομές κήρυξε επικίνδυνες ο Δήμος Λευκωσίας

Αριθμό οικοδομών έχει κηρύξει ως επικίνδυνες ο Δήμος Λευκωσίας, καλώντας τους ιδιοκτήτες τους, να επικοινωνήσουν άμεσα με την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου στα τηλέφωνα...

Έφτασε στην Κύπρο το πρώτο φορτίο για ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Έφτασε στην Κύπρο το πρώτο φορτίο που θα σταλεί ως ανθρωπιστική βοήθεια προς τον άμαχο πληθυσμό στη Γάζα, μόλις αυτό καταστεί δυνατό μέσω του...

Διπλάσιος αριθμός πολεοδομικών αιτήσεων την περίοδο Ιουνίου-Οκτωβρίου

Συνολικά 2.595 αιτήσεις για έκδοση πολεοδομικής άδειας υποβλήθηκαν τον Οκτώβριο  με τη λήξη της πρόνοιας για επιβολή μειωμένου ΦΠΑ 5% για την πρώτη κατοικία. Σύμφωνα με...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!

Nomisma Test

FREE
VIEW