23.8 C
Nicosia
Πέμπτη 28 Μάρτιος 2024 | 12:57

Τουρκία: Στο 21,3% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός

Η κατάρρευση της λίρας και οι αυξημένες τιμές ενέργειας εκτίναξαν τον πληθωρισμό στην Τουρκία στα υψηλότερα επίπεδα από το 2018, όταν η χώρα βίωνε και πάλι μία βαθύτατη νομισματική κρίση.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο 21,31% τον Νοέμβριο, με τις τιμές καταναλωτή να αυξάνονται 3,51% σε σχέση με τον Οκτώβριο. Η αύξηση ήταν μεγαλύτερη ακόμη και από εκείνη που προέβλεπαν οι ειδικοί.

Σε πρόσφατη δημοσκόπηση στο Reuters αναλυτές εκτιμούσαν ότι οι τιμές καταναλωτή θα αυξηθούν κατά 3% σε μηνιαία και 20,7% σε ετήσια βάση. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δείκτης τιμών παραγωγού έκανε άλμα 9,99% σε μηνιαία και 54,62% σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2020.

Παρά την ανεξέλεγκτη πορεία του πληθωρισμού η κεντρική τράπεζα της χώρας – που βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν- επιμένει στην πολιτική των χαμηλών επιτοκίων. Αυτή τη γραμμή υπηρετεί πιστά και ο νέος υπουργός Οικονομικών της χώρας, Νουρεντίν Νεμπάτι, που ανέλαβε τα ηνία μετά την καρατόμηση του Λουτφί Ελβάν. 

Την περασμένη μόλις εβδομάδα ο Νεμπάτι είχε δηλώσει ότι η Τουρκία προσπαθούσε για χρόνια να εφαρμόσει μια πολιτική χαμηλών επιτοκίων, αλλά είχε αντιμετωπίσει έντονες αντιδράσεις.  «Αυτή τη φορά, είμαστε αποφασισμένοι να την εφαρμόσουμε», έγραψε στο Twitter, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει πρόβλημα» με τη διατήρηση των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα στις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς.

naftemporiki.gr 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Αυτά είναι τα πέντε μέτρα στήριξης κατά της ακρίβειας που αποφάσισε η κυβέρνηση

Πέντε στοχευμένα αλλά και οριζόντια μέτρα αποφάσισε η κυβέρνηση για αντιμετώπιση της ακρίβειας. Μετά από έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο που συγκάλεσε την Πέμπτη το πρωί ο...

Το Celestyal Discovery πραγματοποιεί το παρθενικό του ταξίδι, υπό τη νέα εταιρική ταυτότητα

To Celestyal Discovery ξεκίνησε για το παρθενικό του ταξίδι στο Αιγαίο στις 22 Μαρτίου, 2024, υπό τη νέα εταιρική ταυτότητα της Celestyal. Αναχωρώντας το κρουαζιερόπλοιο...

Η Τζακάρτα το οικονομικό κέντρο της Ινδονησίας παρά τη μεταφορά της πρωτεύουσας

Το Κοινοβούλιο της Ινδονησίας την Πέμπτη αναγνώρισε ειδικό καθεστώς για την Τζακάρτα, διατηρώντας τη μητρόπολη ως το οικονομικό επίκεντρο της χώρας, εν μέσω σχεδιασμών...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!