Νέα σημαντική αύξηση, κατά 55%, του κατώτατου μισθού ανακοίνωσε την Πέμπτη η τουρκική προεδρία, σε μια προσπάθεια να περιορίσει το κόστος ζωής σε εκατομμύρια ανθρώπους, λίγους μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές.
Υπενθυμίζεται ότι ο πληθωρισμός στην Τουρκία κινείται «με σπασμένα φρένα». Τους τελευταίους μήνες «εκτινάχθηκε» σε ποσοστά πάνω από το 85%, αν και πλέον άρχισε να υποχωρεί ελαφρά. Πάντως την κατάσταση επιδεινώνει η ανορθόδοξη πολιτική του Τούρκου προέδρου που πιέζει την κεντρική τράπεζα της χώρας να μειώνει τα επιτόκια παρά την υψηλό πληθωρισμό.
Έτσι, υπό την πίεση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν η Τουρκία επέτρεψε στον πληθωρισμό να εκτιναχθεί καθώς ο ίδιος κυνηγά την ανάπτυξη και υπερασπίζεται ένα οικονομικό μοντέλο που δίνει προτεραιότητα στις εξαγωγές και τις επενδύσεις. Παράλληλα, η τουρκική λίρα αποδυναμώνεται σταθερά από πέρυσι. Μέχρι στιγμής φέτος έχει υποχωρήσει σχεδόν 29% έναντι του δολαρίου, καταγράφοντας τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών.
Η αύξηση αυτή θα φέρει τον κατώτατο μισθό στις 8.500 τουρκικές λίρες, απολαβές που θα είναι αυξημένες κατά 55% σε σχέση με τον περασμένο Ιούλιο και κατά 100% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2022.
Την ανακοίνωσε έκανε ο Τούρκος πρόεδρος, σημειώνοντας ότι ο κατώτατος μισθός μπορεί να αυξηθεί ξανά στη διάρκεια του έτους, εάν χρειαστεί.
Πρόκειται για την τρίτη αύξηση που ανακοινώνει η Άγκυρα. Προηγήθηκαν δύο αυξήσεις που σχεδόν διπλασίασαν φέτος τον κατώτατο μισθό. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, περισσότερο από το ένα τρίτο του εργατικού δυναμικού είναι επίσημα με κατώτατο μισθό.
Η κρίση κόστους ζωής στην Τουρκία αποτελεί απειλή για τον Ερντογάν, ο οποίος σε περίπου μισό χρόνο θα ζητήσει την ψήφο τους στις εκλογές. Η τελευταία αύξηση είναι μια προσπάθεια να μετριαστούν οι συνέπειες του υψηλού πληθωρισμού σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Παρόλο που ο Τούρκος πρόεδρος αναμένει ο πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί στο 40% «σε λίγους μήνες», η διάβρωση του βιοτικού επιπέδου έχει προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια στους Τούρκους.
Όσον αφορά το αποτύπωμα της αύξησης του κατώτατου μισθού στην κατανάλωση, δεν είναι σαφές εάν θα τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό ενισχύοντάς την. Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Σαχάπ Καβτσιόγλου πάντως δήλωσε αυτόν τον μήνα ότι δεν θα έχει καμία σημαντική επίδραση στις τιμές.