19 C
Nicosia
Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2021 | 22:25

Πριν την κατάρρευση το τραπεζικό σύστημα του Αφγανιστάν

Το τραπεζικό σύστημα του Αφγανιστάν πλησιάζει την κατάρρευση, προειδοποίησε ο επικεφαλής ενός από τα μεγαλύτερα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας.

Η χρηματοπιστωτική βιομηχανία της χώρας βρίσκεται στο χείλος μιας «υπαρξιακής κρίσης» καθώς οι πελάτες πανικοβάλλονται, ανέφερε σε δηλώσεις του στο BBC o διευθύνων σύμβουλος Islamic Bank of Afghanistan, Syed Moosa Kaleem Al-Falahi.

«Γίνονται τεράστιες αναλήψεις αυτή τη στιγμή», είπε, μιλώντας από το Ντουμπάι, όπου είναι προσωρινά εγκατεστημένος λόγω του χάους στην Καμπούλ. «Γίνονται μόνο αναλήψεις, οι περισσότερες τράπεζες δεν λειτουργούν και δεν παρέχουν πλήρεις υπηρεσίες», πρόσθεσε.

Η οικονομία του Αφγανιστάν ήταν ήδη σε ασταθές έδαφος προτού οι Ταλιμπάν πάρουν τον έλεγχο της χώρας τον Αύγουστο. Επίσης, η χώρα εξαρτάται πολύ από την εξωτερική βοήθεια – περίπου το 40% του ΑΕΠ της προέρχεται από διεθνείς ενισχύσεις, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα. Όμως με την επάνοδο των Ταλιμπάν, η Δύση έχει παγώσει τα διεθνή κεφάλαια, συμπεριλαμβανομένων των περιουσιακών στοιχείων που το Αφγανιστάν θα μπορούσε να έχει πρόσβαση με την Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Αυτή η εξέλιξη ενθαρρύνει τους Ταλιμπάν να αναζητήσουν άλλες πηγές οικονομικής υποστήριξης, είπε ο Al Falahi αναφέροντας πως «ανυπομονούν για την Κίνα και τη Ρωσία, καθώς και μερικές άλλες χώρες επίσης». Μάλιστα έκρινε πως αργά ή γρήγορα, θα βγει αποτέλεσμα από τις συνομιλίες τους.

Η Κίνα έχει ήδη μιλήσει για την επιθυμία της να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν και να συνεργαστεί με τους Ταλιμπάν.

Η πρόσβαση σε διεθνή κεφάλαια και ξένη βοήθεια αποτελούν το κλειδί για την επιβίωση του Αφγανιστάν που αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα- ο πληθωρισμός έχε εκτοξευτεί, το νόμισμα της χώρας καταρρέει και οι πολίτες είναι απελπισμένοι καθώς πολλοί έχουν χάσει τη δουλειά τους και στερούνται βασικών αγαθών λόγω έλλειψης χρημάτων.

Ωστόσο, χώρες όπως οι ΗΠΑ, δήλωσαν ότι ενώ είναι πρόθυμες να εξετάσουν τη συνεργασία με τους Ταλιμπάν, αυτό θα εξαρτηθεί από ορισμένες προϋποθέσεις, όπως η μεταχείριση των γυναικών και των μειονοτήτων από το καθεστώς.

Σύμφωνα με τον Al Falahi, παρά τις δηλώσεις των Ταλιμπάν ότι οι γυναίκες δεν θα επιτρέπεται «για λίγο» να εργάζονται , οι γυναίκες στην τράπεζά του επιστρέφουν στη δουλειά τους.

naftemporiki.gr 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Η οικονομική κρίση στην Τουρκία και οι Τ/κ

Η τουρκική οικονομία πλέει τα λοίσθια και μαζί της συμπαρασύρει και το κατασκεύασμα της στα κατεχόμενα. Ήδη, την περασμένη Πέμπτη ανακοινώθηκε ότι η λίρα, η...

Οι τριμερείς, οι τουρκικές απειλές και το πολιτικό πόκερ

Με ευκαιρία τη νέα τριμερή σύνοδο κορυφής Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου που έγινε στην Αθήνα και των ανοικτών απειλών της Τουρκίας κατά της πρόθεσης της Λευκωσίας να...

Περιορισμένες οι ποσότητες καυσίμων στα κατεχόμενα και σήμερα

Συνεχίζεται η υπό περιορισμό διοχέτευση καυσίμων στην αγορά στα κατεχόμενα, αλλά σήμερα πωλείται και βενζίνη 95 οκτανίων που τις προηγούμενες δύο ημέρες δεν υπήρχε. Ο...

Ελλάδα και Κύπρος διαχειρίστηκαν αποτελεσματικά την υγειονομική κρίση, δήλωσε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ

Ελλάδα και Κύπρος έχουν διαχειριστεί αποτελεσματικά μια πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Χρήστος Σταϊκούρας. Ο κ. Σταϊκούρας, ο οποίος μιλούσε κατά...

Διπλάσιος ο κίνδυνος θανάτου για τους διαβητικούς με νυχτερινή υπέρταση

Οι ενήλικες με διαβήτη τύπου 1 ή 2, των οποίων η αρτηριακή πίεση αυξάνεται τη νύχτα, έχουν υπερδιπλάσιο κίνδυνο θανάτου, σε σχέση με τους...

Ανεμβολίαστοι δύο στους τρεις νέους που νοσηλεύθηκαν στην Αγγλία λόγω COVID

Το 66% των 300 κατοίκων της Αγγλίας ηλικίας από 18 έως 29 ετών που χρειάστηκε να νοσηλευθούν στην Αγγλία λόγω κορωνοϊού τις τελευταίες εβδομάδες...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!